Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brugge bouwt nieuw museum

Gerelateerde onderwerpen :

,
Brugge bouwt nieuw museum

Burgemeester van Brugge Dirk De fauw (vijfde van l.) verduidelijkte de plannen samen met o.m. voorzitter Will Verniest van vzw Katholiek Onderwijs Sint-Trudo en voorzitter Doenja Van Belleghem van vzw Sint-Andreasinstituut Brugge, enkele schepenen en directieleden van Brugse musea en van de school.

Het Brugse schepencollege keurde op 5 april het belangrijke ‘museumdossier’ goed. Deze beslissing zal ervoor zorgen dat zowel de stad Brugge als de scholencampus Garenmarkt (vzw Sint-Andreasinstituut Brugge en vzw Katholiek Onderwijs Sint-Trudo) hun bouwplannen kunnen realiseren op de meest aangewezen locatie en dat bijkomende opportuniteiten zich aandienen.

Brugge wil al langer een nieuw architecturaal hoogstaand en duurzaam museum realiseren, met o.a. expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en verschillende andere museale functies. Het Sint-Andreas­instituut wil de bestaande schoolgebouwen vervangen door een nieuwe en eigentijdse schoolaccommodatie. De voorbije jaren doorliepen beide projecten een lang -en deels verweven- voortraject. Uitgaande van een vlot vergunningenparcours en een bouwproces zonder onvoorziene omstandigheden zou dankzij het akkoord tussen de school en de stad de nieuwbouwschool in de loop van 2022 in gebruik kunnen genomen worden op de site Jakobinessenstraat. Het museumproject op de site Garenmarkt zou tegen eind 2023 of begin 2024 klaar moeten zijn.

In de vorige legislatuur werd beslist dat het stadsbestuur zijn museumproject zou realiseren op de gronden van de voormalige KTA-school op de site Jakobinessenstraat, die de stad in 2016 verwierf. Brugge lanceerde vorig jaar een Europese oproep voor een ‘design & build’-procedure naar teams om het nieuwe museum te ontwerpen en te bouwen. Ondertussen heeft de stad uit tien sterke kandidaturen ook vijf teams geselecteerd om een ontwerp met bijbehorende offerte te maken: BKG Kunstsite (Besix, Kaan Architecten en Architecten Groep III), CIT Blaton Real Estate Development (met TBM Robbrecht en Daem/Salens Architecten), Eiffage Development (Christ & Gantenbein - Office Kersten Geers David Van Severen, Basil architecture - architectuuratelier 9a en Antwerpse Bouwwerken), Team Aquilin (thv Design & Engineering-CFE, McCullough Mulvin Architects en Gino Debruyne & Architecten) en Vanhaerents Development (tv Coussée & Goris architecten/RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes, Dertien12, Artes Depret). Deze teams kregen nog geen opdracht om hun ontwerpopdracht aan te vatten. Het Brugse schepencollege besliste immers op 21 januari 2019 een aantal externe experts aan te stellen om de verschillende opties nog een laatste keer te onderzoeken. Op basis van hun bevindingen werd een protocolovereenkomst gemaakt.

Protocolovereenkomst

De stad Brugge en de vzw’s van de scholen sloten een protocolovereenkomst waarin alle randvoorwaarden die door de externe experten naar voor geschoven worden vervat zijn, evenals andere financiële, juridische en praktische afspraken die noodzakelijk zijn voor een ruil van beide sites. De afspraken in deze overeenkomst zorgen ervoor dat beide projecten in de binnenstad de komende jaren gerealiseerd kunnen worden. Deze protocolovereenkomst werd ondertussen door de raden van bestuur van de vzw’s principieel goedgekeurd. De protocolovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Brugse gemeenteraad van 29 april.

De stad en de vzw’s Sint-Andreasinstituut Brugge en Katholiek Onderwijs Sint-Trudo gaan dankzij de protocolovereenkomst over tot een integrale grondruil, waarbij de stad, voor een bedrag van 3.375.000 € en met inbreng van de site aan de Jakobinessenstraat (5.846 m²), de site aan de Garenmarkt (12.419 m²) in eigendom krijgt.

De vzw’s realiseren hun nieuwbouw op de site Jakobinessenstraat en zo blijft het onderwijs behouden in de binnenstad.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

Voetbalstadion Club Brugge krijgt originele en innovatieve architectuur

De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als voorkeurinschrijver bij de[…]

29/10/2020 | ProjectenArchitecten
Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Nieuwe toegangsbeveiliging voor gerechtsgebouw Luik

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Meer artikels