Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brug tussen Schotland en Noord-Ierland?

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brug tussen Schotland en Noord-Ierland?

© stock.adobe.com

In Groot-Brittannië zijn – opnieuw – plannen opgedoken voor de bouw van een brug tussen Schotland en Noord-Ierland. Dergelijke plannen duiken geregeld op sinds het einde van de negentiende eeuw. Politieke beslissingen, studies of gedetailleerde kostenramingen zijn er nog niet, maar in de nationale politiek duikt het project steeds vaker op. Grove schattingen voor een brugverbinding van 20 tot ruim 30 km gaan volgens de BBC van 15 tot 20 miljard pond (17 tot 23 miljard €).

Het hele project heeft uiteraard een politieke lading. Zowel in Noord-Ierland als in Schotland zijn er bewegingen die zich willen losrukken van ‘Londen’ en de recente Brexit heeft die discussie nog aangewakkerd. Een Britse brug tussen die twee heeft dan heel wat symboolwaarde.

Twee opties

Voorlopig worden twee opties onderzocht. Een eerste gaat van het Schotse Mull of Kintyre naar het Noord-Ierse Torr Head. De tweede optie vertrekt bij Portpatrick en komt aan bij Larne. De eerste optie is de kortste en dus de goedkoopste, maar de tweede optie sluit beter aan op bestaande vervoersinfrastructuur. Er is ook een voorstel voor een brug die voor een deel overgaat in een tunnel.

Munitie

Het voordeel van een vaste verbinding tussen Schotland en Noord-Ierland is tijdswinst en minder vliegverkeer. Niet enkel de afstand en de kostprijs vormen een hindernis. In de zee tussen Schotland en Noord-Ierland werden na de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden overtollige munitie gedumpt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

In Genk wordt de spoorbrug over het Albertkanaal aan het sluizencomplex vervangen door een nieuwe en hogere brug. De werken starten eind dit jaar of begin volgend jaar en worden uitgevoerd door BAM Contractors voor een totaal bedrag van 23,8[…]

Ontwerp van nieuwe Krugerbrug is klaar

Ontwerp van nieuwe Krugerbrug is klaar

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Infrabel trekt spoorprojecten weer op gang

Infrabel trekt spoorprojecten weer op gang

Meer artikels