Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brouwerij in Kinshasa wint een BTTV

Brouwerij in Kinshasa wint een BTTV

De uitbreiding van de Bralima Brewery in Kinshasa heeft één van de Benelux Trofeeën Thermisch Verzinken (BTTV) gewonnen. De Belgische ploeg achter dit project ontving haar award in de categorie 'industriebouw' in het EYE Filmmuseum in Amsterdam op de Dag van het Thermisch Verzinken. De andere winnende projecten zijn een BMW Mini-garage in Amsterdam, een villa in Hellendoorn, een parkeergebouw bij een Ikea-winkel in en de kabelnetgevels van de Markthal in Rotterdam.

Voor deze Benelux Trofee Thermisch Verzinken werden 119 projecten ingezonden. 23 inzendingen werden genomineerd. De categorie 'industriebouw' kleurde helemaal Belgisch met drie genomineerde projecten uit ons land. Behalve de uitbreiding van de Bralima Brewery in Kinshasa waren dat het PISA-project voor Monsanto (Real Corporation en Jacobs België) en de tweede bottelarij van brouwerij Duvel (Van Roey, ASK Romein (Malle) en Abetec). Voor de brouwerij in Kinshasa, een project van hoofdaannemer Asnong uit Herk-de-Stad, staalbouwer BCM uit Hoog­straten en Stabilogics uit Kampenhout, moesten verschillende nieuwe machines geplaatst worden. Vanwege de moeilijke werkomstandigheden ter plaatse werd de structuur volledig geprefabriceerd en met de machines in zeecontainers verscheept. Hier werd voor thermisch verzinken gekozen omwille van de lange transporttijd, de klimaatomstandigheden en de lage onderhoudskosten.

Vangrails

De categorie 'utiliteitsbouw' werd gewonnen door de BMW/Mini-garage aan het water in Amsterdam van Brink Staalbouw en Mies Architectuur. Om het gebouw een 'automotive'-look te geven en om de ligging aan de A10 te benadrukken, werd nagenoeg de hele gevel bekleed met thermisch verzinkte vangrails. Door de vangrails op een zekere afstand van elkaar te plaatsen, krijgt het gebouw een zekere transparantie en luchtigheid. De andere genomineerden in deze categorie waren de glazen Eco Iglo in Leeuwarden (Intact Ecodesign), de Burcht van Haeften in Neerijnen (Elemans Van den Hork Architecten), het gorillaverblijf van Ouwehands Dierenpark in Rhenen (Aannemersbedrijf Boekhoorn, ASK Romein) en de Fabriek in Rotterdam (Mei Architects & Planners).

De Trofee in de categorie 'woningbouw' ging naar de villa van de familie Schaaf in Hellendoorn van EVE Architecten uit Nijverdal, Noordersluis groep uit Lelystad, HTB uit Markelo en Schreuders Bouwtechniek uit Hengelo. Hier werd gekozen voor een randligger uit UNP400 rondom de villa op verschillende niveaus. Op het maaiveld zijn dwarsliggers gemaakt aan de betonvloer en een randligger met hierop hardhouten vlonderdelen. Op de randligger staat een glazen balustrade met glasklemmen uit roestvrij staal. De staalconstructie en balustraden zijn uitgevoerd in een duplexsysteem om een lange levensduur te garanderen en om het geheel onderhoudsvriendelijk te maken. De andere genomineerden waren het project Prêt-à-Loger van de TU Delft en de villa Veldhoven (Arches Architecten, J. Van de Mortel).

In de categorie 'infrastructuur en mobiliteit' ging de BTTV naar het drielaagse parkeergebouw van Ikea in Utrecht van Knevel Architecten. De parkeergarage heeft op het dal een reeks sportvelden. De gevels van het parkeergebouw bestaan hoofdzakelijk uit thermisch verzinkte en gepoedercoate stalen schermen. De schermen zijn opgebouwd uit strekelementen die zijn gelast aan stalen hoeklijnen en die vervolgens blind zijn gemonteerd aan een thermisch verzinkte achterconstructie. De andere genomineerde projecten waren de brugbediencentrale Steekterpoort, de parkeergarage P+R Elst, de uitbreiding van het station Lelystad Centrum, en OVT Den Haag (van Benthem Crouwel Architecten).

Markthal

De kabelnetgevels van de Markthal in Rotterdam (MVRDV, JP van Eesteren, Octatube, Royal Haskoning DHV) haalde het in de categorie 'karakteristieke stalen bouwdelen' van het Crossrail Station Canary Wharf (TCS uit Houthalen-Helchteren, Foster & Partners) en het project SNS Reaal-Het Kristal (Metaalbouw Vloet). Aan beide kopse zijden van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa. Beide gevels zijn verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale gegalvaniseerde staalkabels. Samen vormen de kabels een net van 34 m hoog en 42 m breed. De kabels hebben een diameter van amper 31,3 mm en zijn aan de betonconstructies bevestigd via ingestorte nestkastjes. Bij extreme windbelasting kan de gevel in het midden tot 70 cm uitwijken.

Het kunstproject 'Rustpunten' in de gemeente Eemsmond van staalbouwer Staal op Maat uit Groningen en aannemer Blok/Lugthart uit Onderdendam won de Benelux Trofee Thermisch Verzinken in de categorie 'openbare ruimte'. Het project omvat vijf kunstige, lange zitbanken langs fietsroutes. De banken zijn gemaakt uit onbehandeld verzinkt staal. De figuren zijn uit massief staal gesneden, thermisch verzinkt en gepoedercoat. De andere genomineerde projecten waren de zitbanken van het Bergh Kwartier in Oss (ontwerpstudio Spanjaard) en de Bomen en bloemen van de Weg van de Toekomst.

Alle winnaars en genomineerden komen ruim aan bod in een boek dat werd voorgesteld tijdens de Dag van het Thermisch Verzinken. Alle deelnemende projecten verschijnen in een digitale editie van het Zinkinfo Magazine en op www.zinkinfobenelux.com is een pagina gewijd aan elk project van deze jubileumeditie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip