Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brokk introduceert mistvernevelaar

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Brokk introduceert mistvernevelaar

© Brokk

Brokk, gespecialiseerd in vanop afstand bestuurbare slooprobots, heeft zopas zijn stofonderdrukking Atomized Water Mist gelanceerd. De gevaarlijkste stofdeeltjes zijn degene die je niet kan zien, daarom produceert de nieuwe stofonderdrukking van Brokk een vernevelde mist die de stofdeeltjes in de lucht bindt en zo zorgt voor een maximale stofonderdrukking. Bovendien verdwijnt de mist met de luchtstroom in plaats van plassen te vormen.

Deze mistvernevelaar is beschikbaar voor alle slooprobots van de Zweedse producent en biedt een ideale oplossing voor het bestrijden van schadelijk silicastof bij sloopwerken. “Veiligheid staat altijd voorop bij Brokk, maar silicastof bleef een probleem omdat het moeilijk te vatten is. Eerdere methoden voor stofonderdrukking waren een goed begin, maar we streven naar een betere oplossing die de veiligheid optimaliseert zonder bijkomende zorgen”, stelt Martin Krupicka, president en CEO van de Brokk Group.
 
Gezondheids- en veiligheidsinstanties duiden silicastof aan als een aanzienlijk gevaar en hebben voorschriften vastgelegd die de toegestane blootstelling beperkt voor werknemers in de bouw en  sloop. Het nakomen van deze voorschriften heeft in de praktijk verschillende vormen aangenomen. Vaak kiest men ervoor om sproeisystemen, waterslangen en sprinklers te gebruiken om silicastof te bestrijden. Deze maatregelen zijn meestal inefficiënt en vaak niet effectief tegen gekristalliseerd silicastof.

Het probleem zit in de omvang van de waterdruppeltjes. Deze zijn veel groter dan het silicastof dat ze moeten vangen. Silicadeeltjes variëren van 0,1 tot 1.000 micron, terwijl traditionele methoden waterdruppels produceren die 200 tot 1.000 micron groot zijn. De omvang en snelheid van de grotere druppels zorgen ervoor dat lucht- en dus ook silicadeeltjes met hen mee stromen door een soort van ‘slipstream-effect’. Neerslaan van stof door een waterslang is het minst efficiënt omdat deze de grootste druppels produceert, maar zelfs kleinere ingebouwde systemen produceren vaak grote druppels die silicadeeltjes kunnen afbuigen zodat deze vervolgens ingeademd kunnen worden.
 
Omdat silicadeeltjes eerder hechten aan waterdruppels van een vergelijkbare grootte heeft Brokk een systeem ontwikkeld om neveldruppels te produceren met een omvang van zowat 10 micron. Hierdoor ontstaat een mist van verneveld water rond het aanbouwdeel dat de stofdeeltjes in de lucht vangt voor een optimale stofonderdrukking. Het systeem is geïntegreerd in de montageplaat en niet op het gereedschap zelf, zoals voorheen, waardoor de operators een silica-stofbescherming krijgen met elk Brokk-aanbouwdeel - inclusief breekhamers, betonscharen en trommelfrezen. De machine heeft een extra waterpomp die gevoed kan worden met een waterslang of via een watertank.
 
Behalve een superieure stofonderdrukking heeft de mistvernevelaar ook nog minder water nodig dan andere methoden - slechts 0,2 liter per minuut - waardoor het aanzienlijk zuiniger en milieuvriendelijker is dan de meeste andere spuitmethoden. Dit efficiënte gebruik van water vermijdt plassen en slurry die door alternatieve methoden worden achtergelaten. Hierdoor is minder reiniging noodzakelijk op de werkvloer en wordt de kans op ongevallen verminderd (door uitglijden of struikelen).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer bouwmachines verkocht in 2021

Meer bouwmachines verkocht in 2021

Vorig jaar verkochten de leden van Sigma, de beroepsvereniging van de invoerders en algemene vertegenwoordigers van materieel voor burgerlijke bouwkunde, bouw en goederenbehandeling, 5.678 bouwmachines. Dat is 22% beter dan de 4.630 van 2020 en[…]

04/04/2022 | GraafmachinesSigma
Van der Ende Groep haalt twee directieleden binnen van buiten de sector

Van der Ende Groep haalt twee directieleden binnen van buiten de sector

Miller Formless ESA levert zijn eerste glijbekistingsmachines met 3D/GPS

Miller Formless ESA levert zijn eerste glijbekistingsmachines met 3D/GPS

SMO verkocht al 500 FleXiever-zeefmachines

SMO verkocht al 500 FleXiever-zeefmachines

Meer artikels