Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Braziliaans-Amerikaans investeringsfonds koopt Hunter Douglas

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Braziliaans-Amerikaans investeringsfonds koopt Hunter Douglas

© ©XtravaganT - stock.adobe.com

Het Braziliaans-Amerikaanse investeringsfonds 3G Capital verwerft een meerderheidsbelang in het Nederlandse bedrijf Hunter Douglas, een wereldspeler in raambekleding, raamdecoratie en zonneweringen en een belangrijke fabrikant van bouwproducten. Met de transactie is een bedrag van 6,3 miljard € gemoeid.
Hunter Douglas, onder meer bekend van het merk Luxaflex, was tot nu toe in handen van de familie Sonnenberg die na de overname een belang van 25% in de onderneming behoudt. De aandelenkoers van het beursgenoteerde bedrijf schoot na de bekendmaking van het nieuws met liefst 70% omhoog.
 
3G Capital, met kantoren in Rio de Janeiro en New York City, koopt een belang van 75% in Hunter Douglas en biedt 175 € per gewoon aandeel, wat 73% meer is dan de slotkoers van 101,40 € vóór de bekendmaking van de overname. De overige aandeelhouders worden uitgekocht en boeken dus een forse winst op hun belegging.
 
Hunter Douglas verdwijnt na meer dan 50 jaar van de beurs. Vorig jaar probeerde de familie Sonnenberg het bedrijf ook al eens van de beurs te halen, waarbij toen eerst 64 € en later 82 € per aandeel werd geboden.
 
De aandeelhouders vonden dat toen te weinig en de Sonnenbergs raakten niet aan de vereiste 95% om een definitief uitkoopbod te kunnen doen. Vandaag blijkt dus dat de beleggers toen een verstandige beslissing namen. Zij halen nu per aandeel meer dan het dubbele binnen dan de prijs die vorig jaar werd geboden.
 
De bouwsector is een nieuwe omgeving voor 3G Capital, dat in zijn portfolio onder meer een groot belang heeft in brouwer AB InBev en ook voedingsbedrijven zoals Kraft Heinz en Restaurant Brands International controleert, de groep boven enkele fastfoodketens, waaronder Burger King.
 
Concreet zal de verkoop in het eerste kwartaal van 2022 worden afgerond. In het vierde kwartaal van vorig jaar bleven het consumentenvertrouwen en de handelsvoorwaarden volgens Hunter Douglas “constructief” en het bedrijf verwacht dat de omzet in lijn zal zijn met het derde kwartaal. De vermoedelijke ebitda over het vierde kwartaal zal tussen de 171 en 180 miljoen € bedragen. De vooruitzichten voor 2022 zijn positief, maar er blijven onzekerheden over wanneer de consumentenuitgaven zullen normaliseren.
 
Hunter Douglas werd in 1919 opgericht door Henry Sonnenberg. In het Duitse Düsseldorf opende hij eerst een verdeelpunt en later een fabriek van machinegereedschappen. In 1933 verhuisde het bedrijf van Duitsland naar Rotterdam waar vandaag nog steeds het hoofdkantoor gevestigd is. Hunter Douglas heeft ook nog een managementkantoor in Luzern, Zwitserland.
 
De Hunter Douglas Groep omvat 136 ondernemingen met 47 fabrieken en 89 assemblagebedrijven in meer dan 100 landen. Hunter Douglas heeft ongeveer 23.000 werknemers en noteerde in de eerste 9 maanden van 2021 een omzet van omgerekend bijna 3 miljard €.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Heb jij thuis zonnepanelen op het dak laten plaatsen? Dan wil je waarschijnlijk maximaal profiteren van je zonnepanelen. Maar hoe doe je dat precies? Wil je weten hoe je de optimale waarde uit je zonnepanelen kunt halen? Lees dan verder. Een[…]

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Geef je woonkamer een upgrade

Publireportage

Geef je woonkamer een upgrade

Dialoog over asset management en uitdagingen in de bouwwereld

Publireportage

Dialoog over asset management en uitdagingen in de bouwwereld

Meer artikels