Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Brandwerende gevelbeglazing maakt gebouwen esthetisch fraaier

Gerelateerde onderwerpen :

Brandwerende gevelbeglazing maakt gebouwen esthetisch fraaier

Architecten die grote, brandwerende gevelbeglazing vrijwel naadloos willen inzetten, hebben nu de beschikking over een nieuw gevelbeglazingssysteem zonder deklijst aan de buitenkant van het glas. Glasspecialist Vetrotech Saint-Gobain heeft hiermee een succesvolle test uitgevoerd.

Het gaat om het grootste beschikbare formaat (2.300 x 3.800 mm) in structureel brandwerend beveiligingsglas. De Contraflam Lite XXL-beglazing met Vario-systeem is leverbaar via de gebruikelijke Vetrotech-kanalen in Nederland en België. Met het glas speelt Vetrotech in op een stijgende behoefte naar grote glasmaten zonder glasverdeling in het gebouw, waarbij geen zichtbare metaalelementen te zien zijn aan de buitenkant van de glasgevel.

'We kregen een tijdje geleden het verzoek van een architect om dit structurele gevelbeglazingssysteem te testen. Samen met ODS geveltechniek in Barendrecht (exclusief vertegenwoordiger van Jansen-systemen) hebben we gekozen voor het Zwitserse Jansen VISS-vliesgevelsysteem. Architecten wilden graag een dergelijke oplossing om meer esthetisch fraaie glastoepassingen mogelijk te maken in gebouwen. Daar zijn we dus mee aan de slag gegaan', aldus Arnold Sirag, algemeen directeur van Vetrotech Saint-Gobain Benelux.

'Het grootformaat gevelbeglazingssysteem is uitvoerig getest, onder meer op brandveiligheid, bij Efectis Nederland. Zo heeft het de EW 30-brandtest met gemak doorstaan.

'Daar zijn we uiteraard zeer blij mee, want nu kunnen we het glas op de markt brengen. Er zijn al enkele projecten in Nederland waar het nieuwe structurele gevelbeglazingssysteem is toegepast, zoals de Sportcampus in Den Haag en het Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam. Vetrotech is de enige partij die dit formaat van gevelbeglazingssysteem kan aanbieden. We laten hiermee zien dat we een groot formaat brandwerende structurele gevelbeglazing kunnen produceren van een hoog veiligheidsniveau, met een uitstekende waterdichtheid en een stabiliteit tegen uv-stralingen', zegt Arnold Sirag.

Niet alleen de afwezigheid van de deklijst maakt een gebouw esthetisch fraaier, ook het doorzicht over een afstand wordt een steeds belangrijker aspect.

'Bij de steeds groter wordende brandwerende ruiten moeten ook de kwaliteitseisen van het glas verhoogd worden om te voorkomen dat beeldvertekening plaatsvindt. Ook hier hebben we aangetoond dat we deze kwaliteitseisen zo kunnen aanpassen dat we brandwerend glas kunnen produceren met een minimale beeldvertekening over een lange afstand. Bij het vervangen van de brandwerende gevelbeglazing in het grootste gebouw van Nederland 'De Rotterdam' zijn we daar goed in geslaagd', besluit Sirag.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een aluminium dakrand van Premium kwaliteit!

Publireportage

Een aluminium dakrand van Premium kwaliteit!

Roval Aluminium is marktleider op het gebied van aluminium dakranden. Niet alleen beschikt Roval over een uitgebreid assortiment standaarddakranden, maar ook over architectonische dakranden. Een van de dakranden uit het standaardassortiment is[…]

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Meer artikels