Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bozar plant herstellingswerken na brand

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bozar plant herstellingswerken na brand

Foto: Regie der Gebouwen

Door de brand van 18 januari in het kunstencentrum Bozar in Brussel werden bepaalde delen van het dak ernstig beschadigd en is ook de waterafvoer niet meer gegarandeerd. Er wordt een stabiliteitsbureau en studiebureau aangesteld. Op basis van de resultaten van hun studies zal een bestek worden opgesteld voor de definitieve herstelling van het dak.
 

 

De schade op het dak is lokaal en beperkt in grootoppervlakte. Om verdere waterinsijpeling te vermijden worden tijdelijke herstellingswerken aan het dak uitgevoerd. Er werd een voorlopige bescherming aangebracht met dakbedekking en roofing. De technische installaties mogen nog niet van het dak verwijderd worden, omdat het onderzoek naar de oorzaak van de brand nog loopt.
 
De schade situeert zich voornamelijk aan het dak en de technische opbouwstructuren. Het originele interieur en de structuur van het historische gebouw van Victor Horta is grotendeels gespaard gebleven. De reiniging en de ontvochting van het interieur loopt verder.
De waterschade, veroorzaakt door het bluswater, situeert zich voornamelijk in de concertzaal Henry Le Boeuf (met het orgel en de hogere balkons/loges) en de tentoonstellingszalen van het zuidelijke expocircuit (zijde Koningsstraat) in het gebouw.
 
Voor de definitieve herstellingswerken worden voorstellen in onderling overleg met de betrokken partners besproken. Er wordt een stabiliteitsbureau en studiebureau aangesteld.
 
Op basis van de resultaten van hun studies zal een bestek worden opgesteld voor de definitieve herstelling van het dak, met inbegrip van de technische installaties en de technische kanalen die voorzien moeten worden. Deze laatste werken dienen eerst uitgevoerd te worden vooraleer het dak definitief kan hersteld worden.
 
Daarnaast zal ook een dossier opgestart worden voor de herstelling van het interieur. De schade aan de parketvloeren, de houten akoestische deuren, het orgel, de balkons en de plafonds in de getroffen ruimtes wordt momenteel geëvalueerd.
Een concrete timing geven voor de herstellingswerken kan de Regie der Gebouwen momenteel nog niet geven, maar het staat vast dat het uitvoeren van de herstellingswerken heel wat tijd zal kosten.
 
Het zogenaamde noordelijke circuit werd op 28 januari weer in gebruik genomen omdat het noordelijke en het zuidelijke circuit (waar de brand- en waterschade zich bevinden) op technisch vlak opgesplitst zijn. Ze kunnen dus onafhankelijk van elkaar functioneren en het noordelijke circuit kan dus ook in alle veiligheid opnieuw operationeel gebruikt worden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Urban.brussels heeft zopas de bouwvergunning verleend voor de volledige heraanleg van het Schumanplein. De transformatie van het wereldberoemde plein kan starten. Bouwheer Beliris voorziet de start van de werken eind dit jaar.   Na een[…]

Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

Haven van Brussel gaat containerterminal uitbreiden

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

Herontwikkeling oud kantoorpand Confederatie Bouw op komst

Meer artikels