Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bozar in Brussel begint aan herstelling dak en expozalen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bozar in Brussel begint aan herstelling dak en expozalen

Foto: Regie der Gebouwen

De plaatsing van een werfkraan is het startsignaal voor de definitieve herstelling van de beschadigde daken en de onderliggende tentoonstellingszalen van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (Bozar). De kraan komt op een dak van het gebouw en zal daar ongeveer een jaar blijven voor het hijsen van materiaal in en uit de werfzone.
Een deel van de werfinstallatie werd in de Koningsstraat geplaatst. Die zal gedurende de volledige looptijd van de bouwwerf, tot juni 2023, blijven staan. De nodige maatregelen werden genomen om de impact op het verkeer te beperken.

Op 18 januari vorig jaar, brak er brand uit op de daken van het zuidelijk circuit van het Paleis voor Schone Kunsten (kant Koningsstraat). Onmiddellijk na de brand werd een voorlopige afdekking en roofing aangebracht op de beschadigde delen van het dak om verdere waterinsijpeling te vermijden.

De brandschade situeert zich voornamelijk aan het dak en de technische opbouwstructuren. Het originele interieur en de structuur van het historische gebouw van Victor Horta bleef gelukkig grotendeels gespaard. Het bluswater veroorzaakte echter wel waterschade in de concertzaal Henry Le Boeuf en de tentoonstellingszalen van het zuidelijke expocircuit.

Het voorbij jaar werkte de Regie der Gebouwen nauw samen met Bozar, de studiebureaus en de verzekeringen aan de voorbereiding van de restauratie van het dak en de tentoonstellingszalen. De werken zijn een zeer belangrijke stap voor het opnieuw volledig operationeel maken van het gebouw.

De definitieve herstelling van de beschadigde daken van het zuidelijke circuit en de onderliggende tentoonstellingszalen is prioritair om nieuwe waterinfiltraties te vermijden en zo alle tentoonstellingszalen terug te kunnen openen. Concreet houdt dit in: het heropbouwen van de zinken dakbedekking en goten, de herstelling van de glazen daken en lichtkoepels, de vernieuwing van de speciale technieken en de ophangrails met daarin de aircobuizen en de restauratie van de parketvloeren.

De daken en tentoonstellingszalen worden op identieke wijze gereconstrueerd, zoals ze waren vóór de brand. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele aanpassingen als gevolg van nieuwe normen of technologie die verouderd is of niet meer bestaat.

De Regie der Gebouwen volgt de werf op als bouwheer. De werken kosten ongeveer 9,3 miljoen € en worden gefinancierd door de verzekering van het Paleis voor Schone Kunsten, met inbegrip van de installatie van moderne technieken. Kleine aanpassingen of verbeteringen aan de situatie vóór de brand worden betaald door de Regie der Gebouwen.

Het dossier voor de herstellingswerken in en rond de Henry Le Boeufzaal - zoals de plafonds en de rondgangen, de parketten in de foyers en de Cinematek, is in voorbereiding.

Technische fiche

• Eigenaar: Belgische staat.
• Bouwheer: Bozar (studie) & Regie der Gebouwen (uitvoering van de werken).
• Gebruiker: Bozar / Paleis voor Schone Kunsten.
• Studiebureaus: Barbara Van der Wee Architects, SUM Projects, VK Architects & Engineers en Ney & Partners.
• Verzekeraars Paleis voor Schone Kunsten: P&V en Ethias.
Algemene aannemer: nv Denys.
• Duur van de werken: februari 2022 - juni 2023.
• Kostprijs: ongeveer 9,3 miljoen €, btw inbegrepen.
Foto: Regie der Gebouwen
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Het Brusselse Gewest verleent een bouwvergunning voor de realisatie van een openbare instelling voor jeugdzorg. Die wordt gebouwd op de site van het oude Victor Horta-internaat, op de hoek van de Van Volxemlaan en de Brusselsesteenweg. De[…]

20/06/2022 | ProjectenRenovatie
Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Meer artikels