Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwwerkgevers scharen zich achter sectoraal akkoord

Bouwwerkgevers scharen zich achter sectoraal akkoord

Skid Steer Loader driver

© ©Microgen - stock.adobe.com

De Confederatie Bouw, Bouwunie en Fema (de beroepsvereniging van de bouwhandelaars) scharen zich achter het sociaal akkoord dat zopas werd gesloten voor de arbeiders in de bouw (paritair comité 124) voor de periode 2019-2020. Het bevat verschillende interessante bepalingen voor de werkgevers uit de bouwsector, zoals de versterking van het bouwvakonderwijs, peterschapstrajecten voor nieuwe arbeidskrachten, meer fiscaalvriendelijke overuren, waaronder nog extra uren voor de wegenbouwers, en de mogelijkheid om per dag gedurende 9,5 uren te werken in plaats van 9 uren nu.

Een aantal maatregelen zijn voor de bouworganisaties essentieel. Gezien de arbeidskrapte in de sector (momenteel 12.600 vacatures) is de verhoging van de instroom en de verlaging van de uitstroom cruciaal. Daarom komt er een businessplan in de sector om partnerschappen aan te gaan met verschillende bouwscholen, gekoppeld aan strenge kwaliteitscriteria. De bedoeling is om daar al tijdens het schooljaar 2020-2021 mee te beginnen. Daarnaast komen er ook peterschapsprojecten op de werkvloer, meer bepaald in het kader van bedrijfsinterne opleidingen. De sectorale tussenkomst in de loonkost voor zulke opleidingen stijgt van 120 naar 180 uren.

Voorts werd met de vakbonden overeengekomen dat alle sociale partners in de bouw naar de volgende regering zullen stappen om te bepleiten dat de discriminatie voor de fiscaalvriendelijke uren boven de 130 uren wordt weggewerkt door de voorwaarde voor de aanwezigheidsregistratie te schrappen, dat het aantal fiscaalvriendelijke overuren voor de hele sector wordt opgetrokken van 180 naar 220 uren en dat het aantal fiscaalvriendelijke overuren voor wegenbouwers die door de overheid verplicht worden om ’s nachts en tijdens het weekend te werken, omhooggaat naar 280 uren. Bovendien zal ook gedurende 9,5 uren per dag kunnen worden gewerkt in plaats van 9 uren nu.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aftellen naar Matexpo

Aftellen naar Matexpo

Wie de jongste dagen langs Kortrijk Xpo reed, heeft het ongetwijfeld gemerkt. De opbouw van materieelvakbeurs Matexpo is in volle gang. Wie de vakbeurs wil bezoeken, moet nog eventjes geduld hebben, tot 11 september. Wie nog een ticket wil of[…]

Negen kandidaten voor drie Matexpo Awards

Negen kandidaten voor drie Matexpo Awards

‘Mijn Thuis Op Maat’ doet architectuur beleven

‘Mijn Thuis Op Maat’ doet architectuur beleven

Limburgse wegenbouwers in de ban van BIM

Limburgse wegenbouwers in de ban van BIM

Meer artikels