Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Bouwvooruitzichten zijn goed, maar we mogen niet berusten”

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
“Bouwvooruitzichten zijn goed, maar we mogen niet berusten”

“De vooruitzichten in de bouw zijn goed, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Er is nood aan een federale regering om voor zekerheid en ondersteuning te zorgen.” Dat zegt Bouwunie, die de zelfstandigen en de kmo’s in de bouwsector verdedigt, naar aanleiding van de meest recente bouwbarometer die per kwartaal de conjunctuur in de bouwsector meet.

De bouwbarometer van Bouwunie scoort een beetje lager dan het voorgaande kwartaal, maar blijft op een hoog niveau. Het werkvolume ligt nog altijd hoog, de tewerkstelling blijft op peil en de bouwondernemers zijn tevreden over de economische situatie van hun bedrijf. 
 
“Over het algemeen zijn de Vlaamse bouwondernemers optimistisch. Het orderboekje blijft goed gevuld. Meer dan 70% van de aannemers is voor meer dan drie maanden volgeboekt en een kwart van de bedrijven is volzet voor zes maanden of langer. Toch mogen we niet berusten en moeten we rekening houden met de voorspelde economische groeivertraging. We hebben een aantal voorstellen klaar om de bouwsector ook de volgende jaren verder te stimuleren”, stelt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

Btw

Bouwunie vraagt aan de politieke partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen en snel werk te maken van de vorming van een federale regering. “De bouwondernemers hebben nood aan zekerheid en ondersteuning. Vandaag kan men in 32 Belgische steden gebruik maken het verlaagde btw-tarief van 6% voor  sloop en heropbouw. We vragen om dit uit te breiden naar gans België. Nu de woonbonus op het Vlaamse niveau is verdwenen, zou de federale regering voor een compensatie kunnen zorgen door het btw-tarief voor de bouw algemeen te verlagen”, zegt Jean-Pierre Waeytens.

Renovaties

Van de Vlaamse regering verwacht de beroepsvereniging dat ze werk maken van concrete renovatiedoelstellingen met gepaste stimulansen om verbouwers over de streep te trekken. “De komende 30 jaar moeten 2,4 tot 3 miljoen woningen energetisch gerenoveerd worden, dat zijn 80.000 tot 100.000 woningen per jaar. Hiervoor moet een tijdspad worden uitgewerkt waarin men stapsgewijs naar tussentijdse doelstellingen streeft. Wie vlugger beslist om volgens de normen te renoveren moet hiervoor ook een hogere steun krijgen. We kijken uit naar het nieuwe klimaatplan dat eind dit jaar wordt voorgesteld”, besluit Waeytens.
 
Volgens de jongste bouwbarometer van Bouwunie heeft 26% van de Vlaamse bouwbedrijven nu meer werk dan in het tweede kwartaal van dit jaar, waar ook al erg positieve cijfers werden genoteerd. Het orderboekje is goed gevuld. 28% heeft al zeker werk voor een paar weken. 46% zit goed voor drie tot zes maanden. Voor 15% is dat zes tot negen maanden. En 11% heeft al orders voor meer dan negen maanden. Een kwart van de bedrijven zit dus volzet tot zes maanden of langer. Dat is 5 procentpunt minder dan vorig kwartaal.  

Arbeidsmarkt

De tewerkstelling schommelt volgens Bouwunie niet veel. 14% van de bouwkmo’s heeft in de eerste maanden van dit jaar extra mensen aangeworven. 7% heeft minder werknemers. In de eerstvolgende maanden denkt 12% met meer personeelsleden te werken en 7% met minder. Wie op zoek is naar nieuwe werknemers, zeker als het om technisch geschoolden gaat, heeft het niet gemakkelijk. De arbeidsmarkt is en blijft krap. Op een schaal van 1 tot 10 om de moeilijkheidsgraad aan te duiden om geschikt personeel te vinden, geeft 63% een 10 of een 9 op 10. 
 
Een ander knelpunt voor de Vlaamse bouwkmo is de scherpe concurrentie. 94% ervaart nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau, ondanks het hoge werkvolume. 26% spreekt zelfs van een verzwaring. Slechts 58% van de bouwbedrijven zegt momenteel met winstgevende prijzen te werken. Dat is volgens Bouwunie weinig in toch nog altijd economisch gunstige omstandigheden. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels