Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwvergunning voor cohousingproject BotaniCo Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

Bouwvergunning voor cohousingproject BotaniCo Leuven

BotaniCo, het eerste cohousingproject in Leuven, kreeg zopas een bouwvergunning. Het project omvat de volledige verbouwing van een oude school in het centrum van de stad tot een modern complex met 28 woningen. De bewoners zullen ook gebruik kunnen maken van de gemeenschappelijke tuin van 1.000 m², een keuken en een eetruimte die voldoende groot is voor familiefeestjes, een zithoek, een wasplaats, een thuiswerkruimte, een binnenspeelruimte voor kinderen en enkele logeerkamers. De woningen zullen in 2018 klaar zijn.

'Door materiaal en ruimte te delen, verkleinen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar zorgen we ook voor meer sociale cohesie. Daardoor kunnen de individuele woningen vrij compact worden gehouden. Door meer te delen, kunnen we gebruik maken van faciliteiten die anders buiten onze financiële mogelijkheden zouden liggen voor een woning in het hart van de stad. Nu krijgen we een grote tuin en zelfs een sauna. Bovendien zal de toekomstige Hertogensite zorgen voor een aangename woonomgeving met veel groen en een autoluw karakter. Het is de eerste keer dat in Leuven een bouwvergunning werd uitgereikt aan een cohousingproject, maar er zullen er zeker nog volgen, want volgens ons is dit de woonvorm van de toekomst', verklaren Lies Lambrecht en Monica Quintens namens de initiatiefnemers van het cohousingproject.

Kapucijnenvoer

BotaniCo is een cohousingproject dat na een zoektocht van meer dan een jaar terechtkwam op de site van een oude stadsschool aan de Kapucijnenvoer in Leuven, recht tegenover de Kruidtuin en vlak naast de toekomstige Hertogensite, één van de grootste binnenstedelijke bouwprojecten ooit in Leuven. Cohousing BotaniCo wil hier 28 woningen realiseren, gaande van woningen tot appartementen en studio's, voor een diverse groep van gezinnen, koppels en alleenstaanden.

De woongroep rond BotaniCo werkt samen met 360 architecten uit Gent. Dit kantoor realiseerde in Leuven o.m. het complex De Hoorn aan de Vaartkom, een project dat recent de vierjaarlijkse Leuvense Architectuurprijs won en ook de Europa Nostraprijs in de wacht sleepte. Het architectenbureau staat ook in voor de algemene ontwikkeling van de Hertogensite.

Binnentuin

De voormalige school wordt niet afgebroken, maar grondig gerenoveerd en omgebouwd. De speelplaats van de school wordt getransformeerd tot binnentuin. Er komen ook fietsenstallingen en parkeerplaatsen voor deelauto's. Het project verloopt in samenwerking met projectontwikkelaar en eigenaar Resiterra, gespecialiseerd in binnenstedelijke ontwikkeling.

Resiterra lanceerde in Leuven al eerder de projecten Barbarahof en Janseniushof (met elk ruim 200 woongelegenheden) en is ook verantwoordelijk voor de toekomstige ontwikkeling van de Hertogensite.

Oplevering

BotaniCo heeft een koopoptie-overeenkomst met Resiterra, die het schoolgebouw voor de cohousinggroep heeft gereserveerd. Nu de bouwvergunning werd afgeleverd, kunnen de bewoners de site ook effectief kopen. Als de werkzaamheden vlot verlopen, zou de oplevering van de casco units kunnen gebeuren tegen eind 2016, begin 2017. In dat geval kunnen de bewoners tegen eind 2017 en in de loop van 2018 hun nieuwe woning betrekken. Een woning op deze cohousingsite is volgens de eerste schattingen beschikbaar vanaf 284.000 ' zonder btw en kosten, maar inclusief de gemeenschappelijke delen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Het schetsontwerp voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid in Antwerpen is klaar. Het ontwerpteam Sweco – PROAP - WIT architecten tekende een park van 5 ha voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning. Eind dit jaar[…]

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Meer artikels