Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwvakkers zijn echte bouwmakkers

Bouwvakkers zijn echte bouwmakkers

Radiopresentatrice Julie Van den Steen van MNM trok vorige week voor De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow de bouwsector in.

Radiopresentatrice Julie Van den Steen van MNM trok vorige week voor De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow de bouwsector in. Elke ochtend ging ze langs op twee bouwwerven en tekende ze leuke verhalen op van de bouwmakkers. De actie was een samenwerking met Bouwkroniek en Bouwunie. Een overzicht.

Dag 1

Julie begon haar tocht langs de Vlaamse bouwwerven bij Kevin en zijn collega’s van BCA (foto onder). Die bouwen in Wondelgem een eengezinswoning in de Westergemstraat. Julie mocht er o.m. helpen om mortel te maken. De ploeg van BCA kreeg van Julie, door haar collega Peter al snel omgedoopt tot Julie Van den Baksteen, allemaal een mooie blauwe helm, een werfdoek dat ze personaliseerde met een hartje en een nieuwe werfradio. Die komt van pas, want de huidige werfradio is stilaan aan vervanging toe.

Daarna ging het naar de Wantrienstraat in Elversele, waar aannemer Qubo nv een nieuwe verkaveling realiseert. Jongeren én vrouwen krijgen bij deze aannemer alle kansen. “We hebben op deze bouwwerf twee metselaars van 21 en 30 jaar aan het werk. De werfleider is ook nog maar 29 jaar. Onze stabiliteitsingenieur is bovendien een vrouw. Ons bedrijf biedt ook doorgroeimogelijkheden. Zo is onze 33-jarige ploegbaas ooit bij ons begonnen als metselaar”, vertelt Bart De Malsche.

Dag 2

Op de tweede dag trok Julie naar een bouwwerf van Wedemo in de Brugstraat in Sint-Job-in-’t-Goor (bovenste foto ). Zaakvoerster Wendy De Moor wil graag meer vrouwelijke bouwvakkers aanwerven. Momenteel heeft ze twee vrouwen in opleiding: één voor de job van coördinator en één als schilder. Volgens Wendy zijn vrouwen absoluut nodig in de bouw.

“Vrouwen zijn beter in de afwerking. Zij doen dat met een fluwelen handschoen. Mannen zijn op dat vlak sneller tevreden. Vrouwen verdienen ook meer respect. Ik heb al ontelbare keren de vraag gekregen ‘En madammeke, wanneer komt uw man de werken uitvoeren?’ Vrouwen moeten zich nog altijd dubbel zo hard bewijzen”, aldus Wendy De Moor.

Wedemo heeft ook vier mannelijke bouwvakkers in dienst en daar is Wendy heel tevreden over. “We werken allemaal heel graag samen, we zijn een hecht team met passie voor de bouwsector.”

Voor de tweede bouwplaats trok Julie Van den Steen naar ’s-Gravenwezel. Aannemer MD Bouw trekt daar aan de Wijnegemsteenweg acht woningen op. “In totaal zijn op deze bouwwerf dagelijks 13 mensen aan de slag, waarvan 8 tot 9 eigen werknemers en een groep metselaars in onderaanneming. Ons bedrijf slaagt er gelukkig nog altijd in om jonge mensen aan te trekken. Meer nog, het zijn bijna allemaal ‘echte venten’ uit de Kempen”, lacht zaakvoerder Bart Deckers.

De bouwvakkers op deze werf waren razend enthousiast toen ze hoorden dat MNM hen een bezoekje zou brengen. “Eentje heeft zelfs een hele dag geoefend en kon niet wachten om op de radio te komen.”

Dag 3

Op de derde dag was West-Vlaanderen aan de beurt. Julie startte de dag op een bouwwerf van Verstraete Bouw | Verstraete Hout in de Kwabrugstraat in Bellegem (foto onderaan). Daar bouwt deze aannemer een nieuwe brouwzaal voor Omer, het bekendste bier van Brouwerij Omer Vander Ghinste, dat de voorbije jaren aan een veroveringsmars door Vlaanderen en de rest van de wereld is begonnen. Dagelijks zijn hier 15 tot 18 bouwvakkers aan het werk, waarvan zeker de helft jonger dan 30 jaar.

“De sfeer in ons team is dik in orde”, weten projectleider Bart Masschelein en werfleider Franky De Poortere. “We werken hard, maar in een losse sfeer. We halen ook heel wat grapjes uit met elkaar. Een vrouw zit er niet in ons team, een vrouwelijke bouwmakker is dus meer dan welkom.”

Voor de tweede bouwplaats trok Julie Van den Steen naar Wevelgem, waar aannemer Bouwgroep VDD bouwwerven heeft in de Stationsstraat en de Jan Breydelstraat.

Zaakvoerder Didier Van Daele heeft naar eigen zeggen keihard gewerkt om ‘zijn jongens’ bij elkaar te krijgen. “En dat was niet eenvoudig, maar ondertussen zijn het allemaal meer vrienden dan collega’s geworden. En dat is heel leuk, want we spenderen veel tijd met elkaar. De sfeer in ons team is top. Iedereen werkt hard, maar we maken elke dag tijd voor humor en grapjes. Zo zetten we gekke foto’s op elkaars Facebook-profiel of sturen we deze foto’s door naar de secretaresse op kantoor, en er wordt al eens smeervet aan handvaten of veiligheidsbrillen gesmeerd”, lacht Didier Van Daele. Het zijn ook sportievelingen bij Bouwgroep VDD, want ze stelden het record baksteen werpen scherper (36 m).

Dag 4

In Limburg kreeg de bouwwerf van de firma Melotte in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Zolder Julie over de vloer. Deze aannemer trekt daar momenteel een nieuwbouw op, maar de firma Melotte is ook actief in renovatie en winkelinrichting. Werfleider Gerry Melotte stelt het familiebedrijf – met zijn oom aan het hoofd – graag even voor.

“Ons bedrijf telt 25 werknemers. Meestal zijn we met vijf bouwvakkers aan het werk op een bouwplaats. Als werfleider ben ik altijd als eerste ter plaatse, om 6 u. De anderen arriveren een uurtje later. We tellen een aantal jonge collega’s, maar goede krachten zijn altijd welkom. Onze jongeren worden door het hele team onder de vleugels genomen. Een goede sfeer is essentieel om goed samen te werken”, verklapt Gerry Melotte.

Voor de tweede bouwplaats trok Julie Van den Steen naar Dilsen-Stokkem, waar aannemer Insaver isolatiewerken uitvoert op een bouwwerf aan de Rijksweg (foto bovenaan). “Onze zaakvoerder en ik zijn met 40 en 38 jaar de ‘ouderdomsdekens’, maar al onze andere collega’s zijn tussen 22 en 30 jaar. We hebben dus een jong team en de sfeer is bijzonder goed. En niet alleen tussen de bouwmakkers, maar ook met de bedienden op kantoor”,  zegt werfleider Andy Mantels.

Dag 5

De Bouwmakkers-actie werd op vrijdag 2 juni afgesloten met een live-uitzending van De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow van op de bouwplaats van De Loods aan het Douaneplein in Mechelen.

De Loods is een bouwwerf van de firma Inrebo uit Wilsele (foto onderaan). Deze aannemer geeft daar nieuw leven aan een oude feestzaal. “De capaciteit van de oude zaal was te klein geworden voor feesten en fuiven. Eens de werken achter de rug zullen hier duizend mensen feest kunnen vieren. In de oude zaal waren dat er maar 700. We zijn met de werken gestart in september 2016 en half september van dit jaar moet alles klaar zijn. Om dat doel te halen, zijn we hier dagelijks met 10 tot 15 mensen aanwezig”, verduidelijkt Tony Crabbé, zaakvoerder van Inrebo.

De bezoeken van MNM aan de bouwplaatsen passen in een campagne van Bouwunie om jongeren warm te maken voor een job in de bouwsector. Ook Inrebo is continu op zoek naar goede werkkrachten. “Het gaat dan niet alleen om bouwvakkers, maar ook om hoger geschoolde jobs, zoals projectleiders. Omdat we zo moeilijk gekwalificeerd personeel vinden, proberen we zelf mensen op te leiden.”

Inrebo werkt voor de volle 100% op de aanbestedingsmarkt. Bouwkroniek is voor Tony dan ook een onmisbaar werkinstrument. “Ik lees Bouwkroniek elke zondagochtend, samen met mijn koffiekoeken”, lacht hij. “De rest van de week heb ik geen tijd, maar op zondag maak ik altijd tijd voor mijn Bouwkroniek. Zo mis ik geen enkele interessante opdracht.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv wil een groep van installatiebedrijven uitbouwen en werkt daarvoor samen met Lenaerts/LVR uit Houthalen-Helchteren en ABN Klimatisatie uit Munsterbilzen. De drie partners gaan op zoek naar[…]

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Meer artikels