Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie wil vereenvoudigde en betaalbare overuren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwunie wil vereenvoudigde en betaalbare overuren

© ©adam121 - stock.adobe.com

Een bouwbedrijf kan en mag zijn bouwvakarbeiders overuren laten doen. Daarvoor bestaan diverse systemen met telkens eigen regeltjes, waarbij het ene systeem al complexer is dan het andere.

Bouwunie organiseerde de voorbije weken samen met Liantis en Constructiv al zes infosessies om bouwbedrijven wegwijs te maken in de tien meest gebruikte overurensystemen in de bouw. Hierbij kwamen vragen aan bod zoals: welk systeem is het voordeligst voor de werkgever en voor de werknemer, wanneer pas je welk systeem toe en welke procedure moet je daarvoor volgen? Meer dan 400 bouwwerkgevers woonden deze verhelderende infomomenten bij, een duidelijk teken dat de nood aan flexibiliteit erg hoog is in de bouwsector.

“Bouwbedrijven willen flexibel werken. Het is dan ook goed dat er vele mogelijkheden zijn om overuren te presteren, want dit biedt ze ruimte om een antwoord te bieden op diverse problemen”, oppert Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Zo kunnen ze periodes met veel werk opvangen en arbeiders per dag wat meer laten werken of langere dagen laten doen wanneer hun bouwwerf ver van huis is en ze niet elke dag kunnen pendelen. Ze kunnen langere of kortere dagen werken rekening houdend met bv. het weer, de luchtvochtigheid, de wind of het aantal uren dat het licht is.

Overuren zijn niet alleen handig voor dringende opdrachten, maar ook tijdens normale periodes van intense activiteit. Vandaag zijn er volgens Bouwunie echter te veel stelsels met te ingewikkelde en telkens andere procedures. Soms moet een arbeider de overuren recupereren, soms mag hij kiezen en soms mag hij ze niet recupereren. Sommige overuren zijn goedkoper dan andere. Soms geldt geen overloontoeslag, soms gelden net hoge toeslagen. Soms moet het bedrijf een extra procedure volgen of een extra motivering geven. Dit moet en kan volgens haar beter.

Minder regeltjes

Bouwunie vraagt dan ook een vereenvoudiging. Het totale aantal mogelijke overuren moet zeker behouden blijven, maar alles moet gemakkelijker, eenvoudiger en goedkoper. De sector heeft nood aan minder verschillende systemen en minder regeltjes. Het aantal uren waarvoor de vrije keuze bestaat om ze al dan niet te recupereren moet omhoog en meer overuren moeten kunnen genieten van het financieel voordelige regime, het zogenaamde fiscaal mechanisme. Dit is beter voor bouwbedrijven, voordeliger voor bouwvakarbeiders en eenvoudiger voor de overheid.

 
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Architecten verspreiden gezonde bacteriën in gebouwen

Architecten verspreiden gezonde bacteriën in gebouwen

Het architectenbureau Jaspers-Eyers Architects gaat in zee met TakeAir, een Belgische innovator die een systeem bedacht waarmee gezonde bacteriën in ventilatiekanalen van gebouwen kunnen worden verspreid. De architecten installeerden de[…]

19/06/2019 | BouwenMilieu
Studiebureau voor nieuwe brandweerkazerne Elsene

Studiebureau voor nieuwe brandweerkazerne Elsene

Alternatieve financiering kan renovatiegraad opkrikken

Alternatieve financiering kan renovatiegraad opkrikken

Fluvius klaar voor uitrol digitale meters op 1 juli

Fluvius klaar voor uitrol digitale meters op 1 juli

Meer artikels