Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie wil vereenvoudigde en betaalbare overuren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwunie wil vereenvoudigde en betaalbare overuren

© ©adam121 - stock.adobe.com

Een bouwbedrijf kan en mag zijn bouwvakarbeiders overuren laten doen. Daarvoor bestaan diverse systemen met telkens eigen regeltjes, waarbij het ene systeem al complexer is dan het andere.

Bouwunie organiseerde de voorbije weken samen met Liantis en Constructiv al zes infosessies om bouwbedrijven wegwijs te maken in de tien meest gebruikte overurensystemen in de bouw. Hierbij kwamen vragen aan bod zoals: welk systeem is het voordeligst voor de werkgever en voor de werknemer, wanneer pas je welk systeem toe en welke procedure moet je daarvoor volgen? Meer dan 400 bouwwerkgevers woonden deze verhelderende infomomenten bij, een duidelijk teken dat de nood aan flexibiliteit erg hoog is in de bouwsector.

“Bouwbedrijven willen flexibel werken. Het is dan ook goed dat er vele mogelijkheden zijn om overuren te presteren, want dit biedt ze ruimte om een antwoord te bieden op diverse problemen”, oppert Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Zo kunnen ze periodes met veel werk opvangen en arbeiders per dag wat meer laten werken of langere dagen laten doen wanneer hun bouwwerf ver van huis is en ze niet elke dag kunnen pendelen. Ze kunnen langere of kortere dagen werken rekening houdend met bv. het weer, de luchtvochtigheid, de wind of het aantal uren dat het licht is.

Overuren zijn niet alleen handig voor dringende opdrachten, maar ook tijdens normale periodes van intense activiteit. Vandaag zijn er volgens Bouwunie echter te veel stelsels met te ingewikkelde en telkens andere procedures. Soms moet een arbeider de overuren recupereren, soms mag hij kiezen en soms mag hij ze niet recupereren. Sommige overuren zijn goedkoper dan andere. Soms geldt geen overloontoeslag, soms gelden net hoge toeslagen. Soms moet het bedrijf een extra procedure volgen of een extra motivering geven. Dit moet en kan volgens haar beter.

Minder regeltjes

Bouwunie vraagt dan ook een vereenvoudiging. Het totale aantal mogelijke overuren moet zeker behouden blijven, maar alles moet gemakkelijker, eenvoudiger en goedkoper. De sector heeft nood aan minder verschillende systemen en minder regeltjes. Het aantal uren waarvoor de vrije keuze bestaat om ze al dan niet te recupereren moet omhoog en meer overuren moeten kunnen genieten van het financieel voordelige regime, het zogenaamde fiscaal mechanisme. Dit is beter voor bouwbedrijven, voordeliger voor bouwvakarbeiders en eenvoudiger voor de overheid.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels