Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie wil arbeiders op bouwwerven laten vaccineren

Gerelateerde onderwerpen :

,
Bouwunie wil arbeiders op bouwwerven laten vaccineren

Zodra het zorgpersoneel en de meest kwetsbare personen zijn gevaccineerd is het de beurt aan de algemene bevolking. Bouwunie vraagt de mogelijkheid om voor de bouwvakarbeiders de vaccinaties te laten zetten door een externe preventiedienst ter plaatse op de bouwwerf.  “Zo vermijden we vertragingen en zijn de ploegen gezamenlijk ingeënt en beschermd”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
De sociale partners zijn overeen gekomen dat wie wordt opgeroepen om zich te laten vaccineren tijdens de werkuren, hier ‘klein verlet’ voor kan inroepen. Men heeft dan het recht om afwezig te zijn op het werk gedurende de tijd die nodig is. Bouwunie vreest dat dit er voor bouwvakarbeiders vaak zal op neerkomen dat zij de volledige werkdag afwezig zullen zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat de verplaatsing van en naar de bouwwerf vooral collectief gebeurt. Sommige bouwplaatsen lopen volgens Bouwunie het risico om stil te vallen of dat ze niet op volle kracht en efficiënt kunnen verdergezet worden. Bouwunie is ervan overtuigd dat dit zeker niet de bedoeling van de interprofessionele sociale partners was. Daarom pleit de beroepsvereniging ervoor om de externe preventiediensten ook ter plaatse te laten komen met vaccinatiebussen.
 
“Een hele ploeg wordt zo gelijktijdig gevaccineerd en de praktische nadelen vallen weg. Onze bouwvakarbeiders werken niet altijd op bouwwerven in de buurt van de vaccinatiecentra of van hun woonplaats. Als de kraanman een halve dag weg is, lopen de vertragingen snel op”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Vaccineren op de bouwplaatsen is niet alleen veiliger en efficiënter, maar zorgt er tevens voor dat werven slechts minimaal vertraging oplopen. Bovendien worden ploegen, waarvan de bezetting vaak dezelfde is voor meerdere weken of maanden, allemaal samen gevaccineerd. Zo zal men voor eventuele versoepelingen in de hygiënemaatregelen tevens verwarring en onduidelijkheden kunnen vermijden, omdat alle aanwezigen op de werf zich in eenzelfde situatie bevinden. Bovendien, kunnen we door ter plaatste te vaccineren de vaccinatiecentra ontlasten. Het kan heel de vaccinatiecampagne versnellen en is economisch efficiënter.”
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels