Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie vindt premie voor werkenden een goed idee

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwunie vindt premie voor werkenden een goed idee

Bouwunie is tevreden dat minister van Financiën Alexander De Croo werk wil maken van een premie om werknemers die nog actief zijn te belonen. De beroepsvereniging vraagt echter om de loonkost van de bouwbedrijven niet de hoogte in te jagen en stelt voor om de premie toe te kennen via een vrijstelling van fiscale en sociale bijdragen op een deel van het brutoloon.

De regering wil bedrijven de kans geven een premie van 1.000 € aan hun werknemers te geven waarop geen fiscale of sociale bijdragen moeten worden betaald.

“We zijn blij dat er een initiatief is om ook de werkenden in de bouw te belonen, maar volgens dit voorstel moet de werkgever een supplement betalen bovenop het reeds betaalde loon”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

“Een beter alternatief is om een deel van het brutoloon voor enkele maanden vrij te stellen van sociale en fiscale lasten. Op die manier genieten werknemers van een substantieel hoger netto loon, zonder dat voor de werkgever de brutoloonkost stijgt”, vindt Waeytens.

Vele bouwbedrijven draaien wegens de opgelegde maatregelen momenteel niet op volle kracht en dragen ook de financiële gevolgen van de viruscrisis. Een verhoging van de loonkost via een supplementaire premie te betalen door de werkgever is voor Bouwunie niet echt opportuun.

Inmiddels zijn volgens Bouwunie nog maar vier op de tien bouwbedrijven aan de slag. De meerderheid van hen draait zelfs maar op halve kracht of minder. Dat heeft een enorme impact op de omzet en zorgt voor liquiditeitsproblemen. Er kan nog steeds gewerkt worden in de bouw, op voorwaarde dat de aanbevolen veilige afstand van 1.5 m steeds gewaarborgd blijft.

"Wij roepen al langer op om waar mogelijk veilig aan het werk te blijven. Wie werkt moet beloond worden, maar het laatste wat nu moet gebeuren is dat de werkgevers worden opgezadeld met een extra kost”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels