Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie pleit voor btw-verlaging op nieuwbouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwunie pleit voor btw-verlaging op nieuwbouw

“Zowel bouwers als verbouwers blijven in de kou staan door de afschaffing van de woonbonus. Een verlaagd btw-tarief op nieuwbouw is nu meer dan ooit noodzakelijk”, concludeert Bouwunie na een eerste lezing van het regeerakkoord dat de Vlaamse regering presenteerde. 

“De nieuwe Vlaamse regering mag dan nog haar best doen om de zogenaamde compensaties in de verf te zetten, het afschaffen van de woonbonus is eigenlijk een besparingsoperatie en een belastingverhoging die vooral jonge mensen zal treffen die een woning willen bouwen, kopen en/of renoveren. De lagere registratierechten voor kopers (van 7% naar 6%, en van 6% naar 5% voor wie ingrijpend energetisch renoveert) en de lagere onroerende voorheffing gedurende vijf jaar voor wie zijn woning renoveert, zijn ruimschoots onvoldoende om het verdwijnen van de woonbonus te compenseren. Kandidaat-bouwers staan met lege handen. Zij krijgen geen enkele compensatie”, vindt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
De woonbonus biedt de mogelijkheid om de lasten van een woonkrediet voor een stuk in mindering te brengen van de jaarlijkse belastingafrekening. Niemand raakt echter zijn fiscale voordeel kwijt, er zullen alleen geenj nieuwe woonbonussen worden toegekend. Voor wie in de nabije toekomst de aankoop van een huis overweegt is dat dus wel een streep door de rekening: zij missen een fiscaal voordeel van 20.000 tot 30.000 €, gespreid over de hele looptijd van hun woonlening. Kapitaalkrachtige kopers zullen zich daardoor niet laten afschrikken, maar voor anderen kan het een obstakel zijn om een eigen huis of appartement te verwerven. 
 
Bouwunie rekent op de toekomstige federale regering en pleit ervoor om dringend werk te maken van de btw-verlaging voor nieuwbouw (van 21% naar 6%, al dan niet gekoppeld aan een voorafgaande afbraak).
 
De beroepsvereniging vindt in het Vlaamse regeerakkoord ook positieve zaken terug. Zo wordt de werkzaamheidsgraad verhoogd en komen er extra middelen voor bijscholing, omscholing, opleiding en de begeleiding van werklozen. De nieuwe Vlaamse regering wil ook investeren in scholen en schoolgebouwen, sociale woningen, fietspaden, een beter openbaar vervoer en wegen. 
 
Ook positief is dat de Vlaamse regering werk wil maken van minder administratieve lasten, minder regeldruk, meer vereenvoudiging, digitalisering en snellere procedures. Bouwunie kijkt wel uit naar de concrete uitwerking van deze ambitieuze maar noodzakelijke plannen. Ook het feit dat Vlaanderen Europa gaat aansporen om sociale dumping te bestrijden kan rekenen op de goedkeuring van Bouwunie. De sectorvereniging is ook tevreden  dat er nu eindelijk sprake is van een bouwshift voor de vrijwaring van de open ruimte en de verdichting van de kernen. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels