Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie Limburg bezorgd om duurdere isolatie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwunie Limburg bezorgd om duurdere isolatie

In 2020 mogen in het Vlaamse Gewest geen energieverslindende huizen meer staan, zo luidde de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid destijds heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. De Vlaamse verbouwer heeft dus nog drie jaar om energieverstandige maatregelen te treffen.

Isoleren is één van de eerste stappen die leiden naar een energiezuinigere woning. Isolatiepanelen vormen één van de meest bekende en gebruikte vormen van isolatie. Door je woning juist te isoleren spaar je een pak geld uit op je energiefactuur en verhoog je aanzienlijk je wooncomfort.

Isolatiematerialen gebaseerd op poly-urethaan zoals pir-platen hebben een hoge isolerende waarde en hun dikte is beperkt in vergelijking met andere traditionelere isolatiematerialen. Ze kunnen bovendien goed tegen vocht. Poly-urethaan heeft een marktaandeel van meer dan 90% in de isolatie van platte daken, spouwmuren en vloeren. Het kunststofisolatiemateriaal wordt gemaakt op basis van olie en hergebruikte (bio)grondstoffen. Maar net op deze markt blijkt vandaag een schaarste te bestaan, met prijsstijgingen en stockbreuken tot gevolg.

“Heel veel leveranciers van isolatieplaten (pir) rekenen sinds 1 april al een prijsstijging van gemiddeld 7 tot 8% door en een tweede prijsstijging laat niet lang op zich wachten: vanaf 10 april werd door die schaarste opnieuw een prijsstijging van gemiddeld 7% doorgevoerd en vanaf midden mei wordt een derde prijsstijging van 9% verwacht. Dit is een prijsverhoging met gemiddeld 25% in twee maanden. Een minderheid van de fabrikanten kiest er dan weer voor om een stockbreuk in te roepen, wat voor een gemiddelde vertraging van meer dan tien dagen in de bevoorrading van bouwwerven zorgt. In het extreme geval kan dit ervoor zorgen dat bouwplaatsen stilvallen”, waarschuwt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg.

“Isoleren wordt zeker duurder. Iemand die begin dit jaar zijn dakisolatie (pir-plaat van 16 cm dik) heeft besteld, zou zo voor een dak van 200 m2  een meerkost van gemiddeld 750 € aan materiaal moeten betalen. Ook andere isolatiematerialen, niet gebaseerd op polyurethaan, zullen wellicht deze prijsstijging volgen, hoewel niet in dezelfde mate. Wellicht zullen hierdoor andere isolatiematerialen weer in opmars geraken, met wijzigingen in opbouw en constructie tot gevolg. Conclusie van dit hele verhaal is dat de aannemer de dupe is. Fabrikanten en leveranciers rekenen deze prijsstijgingen immers door aan de aannemer, maar deze laatste kan die vaak niet zomaar doorrekenen aan de eindklant. Voor heel wat projecten zijn  de prijzen voor isolatiemateriaal immers reeds vastgeklikt”, trekt Leon Peters, voorzitter van Bouwunie Limburg, aan de alarmbel.

“Voor contracten die al ondertekend of gesloten zijn, kan een aannemer dus niets doen en moet hij rekenen op de goodwill van de klant. Voor toekomstige overeenkomsten zou hij kunnen werken met bv. een dagprijs. De algemene invoering van een dagprijs inzake isolatiemateriaal is dan wel onontbeerlijk”, meent Davy Maesen.

 

http://www.energiesparen.be/2020 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent plaatst 17.000 zonnepanelen aan Rigakaai

Gent plaatst 17.000 zonnepanelen aan Rigakaai

De stad Gent sluit een overeenkomst met burgercoöperatie Beauvent voor de levering van groene stroom, bestemd voor eigen gebruik. De coöperatie zal samen met Lemahieu Group aan de Rigakaai 17.000 zonnepanelen installeren op de loodsen[…]

13/01/2022 | MilieuZonnepanelen
Vlaanderen wil pad effenen voor CO2-opslag en hergebruik

Vlaanderen wil pad effenen voor CO2-opslag en hergebruik

Windparken in Noordzee leveren stroom voor bijna 2 miljoen gezinnen

Windparken in Noordzee leveren stroom voor bijna 2 miljoen gezinnen

Gent neemt maatregelen naar aanleiding van droogtestudie

Gent neemt maatregelen naar aanleiding van droogtestudie

Meer artikels