Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie hekelt ‘nestbevuiling’ in de bouwsector

Gerelateerde onderwerpen :

,
Bouwunie hekelt ‘nestbevuiling’ in de bouwsector

Safety body construction, Working at height equipment. Fall arrestor device for worker with hooks for safety body harness on the roof structure

De sectororganisatie Bouwunie is verbolgen over uitspraken van de vakbonden die in enkele media verklaarden dat ‘de bouw aan het verrotten is’. Bouwunie vraagt zich af in welke mate de huidige imagocampagne ‘De Bouw Kijkt Verder’ van werkgevers én vakbonden om meer volk naar de bouw te lokken nog zin heeft, als bepaalde partners zo negatief naar de sector blijven kijken. “Het lijkt wel nestbevuiling of bouwbashing”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

In plaats van te zwaaien met maatregelen die enkel maar leiden tot meer administratieve rompslomp en regeltjes die geen enkele positieve of bijkomende bijdrage leveren aan de effectieve veiligheid, somt Bouwunie zelf voorstellen op die de veiligheid op de werf wel bevorderen. Daaronder bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften in de taal van elke bouwvakker die op de werf aanwezig is, een bijzondere inspectiedienst voor werven vanaf 10 miljoen euro en de automatische aanwezigheid van een sectorale veiligheidsadviseur op grote werven.

Bouwunie noemt de recent verplichte basisveiligheidsopleiding in de bouw “een extra positieve stap”. Over het badgesysteem is de sectorvereniging duidelijk. “In welke mate gaat een identificatiebadge voor iedereen de veiligheid verhogen? Wil je de identificatiebadge verplichten en de Europese toets laten doorstaan, dan moet iedereen onvoorwaardelijk zo’n badge krijgen. Dus kan je geen onderscheid maken tussen een bedrijf dat wel de regels volgt en een bedrijf dat de regels met de voeten treedt”, aldus Waeytens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Zoals isolatie een woning tegen koude beschermt, zo beschermt zonwering tegen hitte. “In onze buurlanden is dit besef duidelijk doorgedrongen, maar België hinkt achterop. Het lijdt geen twijfel dat zonwering meenemen vanaf de[…]

Tegels en mozaïek blijven populair

Tegels en mozaïek blijven populair

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Meer artikels