Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwunie eert 15 bedrijven tijdens Dag van de Ondernemer

Bouwunie eert 15 bedrijven tijdens Dag van de Ondernemer

Diana Thomassen en Erik Vandebeek leiden Novan Voegwerken in Hoeselt.

Vijftien bouwbedrijven bezocht Bouwunie op vrijdag 16 november tijdens de Dag van de Ondernemer, een initiatief van Unizo en Vlaio. Hierbij gingen drie delegaties in de vijf Vlaamse provincies op pad: voorzitter Filip Verkest, secretaris-generaal Bart Verstraete en regioverantwoordelijke Vincent Decruyenaere namen samen met Wannes Staelens de westkant van Vlaanderen voor hun rekening; Davy Maesen en Vera Jans, respectievelijk directeur en projectcoördinator van Bouwunie Limburg, bezochten de oostkant; en gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens trok samen met regioverantwoordelijken Hildegard Moreels en Jo Kusseneers door Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

“Op de Dag van de Ondernemer willen we bouwondernemers danken voor hun ondernemingszin, doorzettingsvermogen en durf. Met dit initiatief brengen we het mooie aan het ondernemerschap onder de aandacht”, verklaarde Jean-Pierre Waeytens. Hierbij zetten de Bouwunie-delegaties de bezochte ondernemers niet alleen in de bloemetjes, maar luisterden ze ook naar wat bij hen leeft, wat hun onderneming zo bijzonder maakt en waar ze soms wakker van liggen.

Limburg

Vera Jans en Davy Maesen startten hun Limburgse ‘bouwondernemerstour’ bij BB Ramen & Deuren in Tongeren, 27 jaar geleden opgericht “door onze moeder in het ouderlijke huis” en ondertussen succesvol geleid door zus en broer Jana en Jente. Vandaag telt het bedrijf al 22 medewerkers en werkt het vanuit een fraaie toonzaal in Tongeren, die in maart 2013 gebouwd werd. BB Ramen & Deuren richt zich heel bewust op de particuliere markt “omdat de dankbaarheid en waardering daar enorm groot is en er nooit aan kwaliteit ingeboet moet worden”, aldus Jana. De zaakvoerders staan erop dat kwalitatieve producten en service geleverd worden. Iedereen die in hun team komt, mag een opleiding volgen in de fabriek van Profel in Overpelt. “Zo weten ze waar het product vandaan komt en dat zorgt voor meer respect”, luidt het.

David Vandereyt (l.) en Stijn Vandereyt en Fabienne Wirix (r.) van Martin Vandereyt Groep poseerden samen met hun team (m.) in Zonhoven.

Vervolgens zaten vader en zoon Johnny en Dennie van Dakwerken Willems in Riemst het Bouwunie-duo met koffiekoeken op te wachten. Johnny richtte het bedrijf op in 1980 en in 2000 stapte zijn zoon erin. Ook zij begonnen ooit in het ouderlijke huis; daarna nam het bedrijf de tuin over en toen ook die te klein werd, kochten ze twee loodsen op een industrieterrein. Ze kozen er bewust voor om deze stap te zetten en het bedrijf te laten groeien. “Het aanbod van dakwerkers is enorm groot in de regio. Ofwel doe je gewoon maar mee ofwel maak je voor jezelf het verschil”, vond Dennie. Vandaag werkt de onderneming al met twee ploegen en onlangs werd een bediende aangenomen ter ondersteuning van de administratie. “Dat was nodig want mijn vader zorgt voor het voorbereidende werk, maar ik ga zelf nog mee de bouwwerf op”, signaleerde Dennie. Hij vond dat hij hiermee een positief signaal geeft aan de medewerkers en merkt dat ze dit ook erg appreciëren.

Denk de volgende keer eens aan Vergalle Interieurs uit Nieuwerkerken als je in je supermarkt een brood of croissant neemt. Hun vakmannen maken immers dagelijks dit meubilair.

Korte tijd later arriveerden Davy Maesen en Vera Jans bij Novan Voegwerken in Hoeselt. Dit bedrijf werd in 1984 opgericht door Erik Vandebeek. Later kwam ook zijn vrouw Diana in de firma en inmiddels zijn er al zes personen aan de slag, van wie drie meewerkende vennoten. Ook de opvolging is reeds verzekerd, want de schoonzoon van Diana en Erik is in de onderneming gestapt en Erik hoopt dat hun nog studerende zoon op termijn eveneens deze stap zal zetten. Door mee te draaien in het bedrijf en her en der opleidingen te volgen kreeg Diana de ondernemerszin te pakken, dus richtte ze een tweede bedrijf op: BEE-Build koopt oude panden om volledig te renoveren tot instapklare woningen en te verkopen. Diana heeft al één project zo goed als afgerond en een tweede loopt.

Meer dan 600 tennis- en hockeyvelden in België zijn perfect bespeelbaar dankzij Scheerlinck Sport. Patrick en zijn team kleurden de Dag van de Ondernemer gravelrood.

Vervolgens gingen Davy Maesen en Vera Jans langs bij Hustings Bouwgroep in Diepenbeek. Ook deze familie heeft bouwen en verbouwen in de genen. Hun bedrijf is sinds diens oprichting in 1954 actief in nieuwbouw, verbouwingen en renovaties en doet daar vandaag ook kleinschalige projectontwikkeling bij. In deze familieonderneming werken de tweede en derde generatie, vader Valère en dochter Cindy, zij aan zij. Cindy vertelde dat het bedrijf binnenkort weggaat uit Diepenbeek, want het bouwt een splinternieuwe vestiging in Genk. Bij hun bezoek zaten Davy en Vera in het huis van haar grootouders dat omgebouwd werd tot kantoorruimte. “Er zijn in de loop der jaren een aantal mensen bijgekomen, waardoor we hier nu een beetje als haringen in een ton zitten”, lachte Cindy.

De vier broers van Bouwbedrijf Van Herreweghe uit Aalst, van wie twee op de foto, tonen samen elke dag tot wat een familiebedrijf in staat is.

Het Limburgse dagthema leek trouwens wel ‘familiebedrijven in de bouw’ want in het laatste bezochte bedrijf, Martin Vandereyt Groep, werken ook al vader, moeder en twee zonen mee. Martin en Fabienne begonnen in de jaren ‘90 van vorige eeuw beiden in de kelder. Vader Martin was toen nog in dienst in een interieurbedrijf, maar wilde absoluut zijn eigen zaak beginnen én in houtskelet doen. “Daar heb je wel veel plaats voor nodig”, merkte Fabienne op en dus kochten ze in 1995 een stuk grond in Zonhoven en bouwden er een loods op.

Bouwunie Limburg ontmoette Fabienne op hun eigen bouwwerf, want sinds 1995 is Vandereyt niet gestopt met uitbreiden. Tussen twee panden bouwen ze vandaag nog een productiehal en op termijn komt er nog een nieuwe toonzaal bij.

De passie voor techniek is sterk aanwezig bij Van Gucht bvba uit Sint-Amands, dat niet enkel bekend is voor warmtepompen en cv, maar ook voor hun Belcar Series-wagen.

Behalve houtskeletbouw ontwikkelt Vandereyt ook kant-en-klare woonunits. De onderneming ontwikkelde een eigen systeem om die overal gemakkelijk te kunnen plaatsen. “Onze pa is immers eigenlijk geen ondernemer, maar een uitvinder”, zeggen de zonen wel eens.

Ook dat is immers ondernemen: blijven innoveren en tot creatieve oplossingen komen. Dat doen alle ondernemers die Vera Jans en Davy Maesen tijdens de Dag van de Ondernemer ontmoetten met veel passie en enthousiasme.

West-Vlaanderen

Voorzitter Filip Verkest, secretaris-generaal Bart Verstraete en regioverantwoordelijke Vincent Decruyenaere namen de westkant van Vlaanderen voor hun rekening. Een eerste frisse ontmoeting op deze koude novemberochtend hadden ze met Hendrik Snauwaert van Isolteam uit Kortemark, een isolatiebedrijf met visie en enthousiasme.

Een beetje verder maakten ze nader kennis met Charlotte Decru, medezaakvoerder van  Interproject - Houtconstructies Decleir gespecialiseerd in ramen, deuren en houtskeletbouw. Vol passie kiest deze rasechte onderneemster resoluut voor fair-play, innovatie en klantentevredenheid. Haar medewerkers zijn haar echte kapitaal.

Grinord, Finstral ramen en deuren aan Nekkerspoel in Mechelen vormt een toffe ploeg met een hart voor renovatie van ramen.

De West-Vlaamse delegatie werd ook warm verwelkomd bij installateur Johan Goens in Veurne, die zich toelegt op verwarming, ecotechnieken en onderhoud. Johan, Mieke en Jurgen helpen tal van mensen straks weer door de koude winter en hechten veel belang aan service.

De volgende bos bloemen ging naar Bernard Joye van Enjoy Concrete in Veurne. Enjoy Concrete is sterk in elementen in prefab zichtbeton en produceert prefabelementen in supergladde beton voor o.m. industriebouw, tuin- en landschapsprojecten, particulieren en projectontwikkelaars.

Last but not least werd Bouwunie in Lo getrakteerd op een tripel van Watou door Hans Catteeu van Catteeu Bouwonderneming, die zich toespitst op woningbouw, appartementsbouw en sociale woningbouw. De aanwezigen wisselden er van gedachten over het belang van communicatie, de BIM-evolutie en het vinden van personeel.

Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen


Gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens trok samen met regioverantwoordelijken Hildegard Moreels en Jo Kusseneers door de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Hun toer startte bij Scheerlinck Sport in Merchtem. Al meer dan 600 tennis- en hockeyvelden in België zijn perfect bespeelbaar dankzij Patrick en zijn team.

Wist je dat de meeste broodmeubels in onze supermarkten gemaakt worden door Vergalle Interieurs uit Nieuwerkerken? Bouwunie zette hen dan ook gepast in de bloemetjes.

In de bouw zijn zoals reeds gezegd vele familiebedrijven actief, zoals ook Bouwbedrijf Van Herreweghe in Aalst.

De passie voor techniek is dan weer sterk aanwezig bij Van Gucht bvba uit Sint-Amands: niet enkel hun warmtepompen en cv-systemen ademen techniek, maar ook hun Belcar Series-wagen.

De tocht eindigde aan Nekkerspoel in Mechelen bij Grinord Ramen, een toffe ploeg met een hart voor de renovatie van ramen.


 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Somers wil kmo's meer kansen geven bij overheidsopdrachten

Somers wil kmo's meer kansen geven bij overheidsopdrachten

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers gaat met de lokale besturen aan de slag om lokale ondernemingen meer te betrekken bij de relanceprojecten. De minister komt met vijf voorstellen. “Kleinere bedrijven maken nu vaak geen[…]

Goedgevulde orderboeken bij zwembadbouwers

Goedgevulde orderboeken bij zwembadbouwers

Warme zomer van vorig jaar doet vraag naar zonwering en terrassen exploderen

Warme zomer van vorig jaar doet vraag naar zonwering en terrassen exploderen

Open Wervendag gaat zondag volledig digitaal

Open Wervendag gaat zondag volledig digitaal

Meer artikels