Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwteam en ontwerp voor Sionbrug in Lier zijn bekend

Bouwteam en ontwerp voor Sionbrug in Lier zijn bekend

Een tijdje geleden werd een contract gesloten met algemeen aannemer Herbosch-Kiere, staalconstructeur CMS, architectenbureau Ney & Partners en de stad Lier voor de design & build-opdracht van de nieuwe Sionbrug over de Kleine Nete (foto’s Ney & Partners). Het ontwerp van de nieuwe voetgangersbrug zal zes maanden in beslag nemen. De eerste grondwerken starten in februari 2017.

De nieuwe Sionbrug is een onderdeel van het masterplan van a2o architecten en legt een relatie tussen de stedelijke site Sion, de vallei van de Nete en het natuurgebied Nazareth. In het plan is tevens een centrale as aanwezig die van de frontispice van de oude kazerne vertrekt en voor een sterke, klassieke compositie zorgt. Aan het uiteinde ervan bevindt zich de nieuwe brug.

Het ontwerp voor de brug moet drie aspecten integreren: stad/natuur, axiaal perspectief en afbakening van een ruimtelijke compositie. Dit pleit voor het gebruik van een kunstwerk met een centrale structuur en een ruimtebepalend element aan de zijde van het natuurgebied. De brug verbindt niet alleen twee punten, ze is ook een bestemming. De brug werkt als een uitkijkplatform waarin rustplekken zijn geïntegreerd.

Tuibrug

De nieuwe brug is een tuibrug met een centrale stalen structuur. Staal wordt gebruikt omwille van zijn efficiëntie in de ratio gewicht/overspanning. De montage van de brug ter plaatse wordt zo ook vereenvoudigd met een minimum aan interventies op de site zelf. De mast ontwikkelt zich in de continuïteit van de hoofdbalk. Om de hoofdoverspanning te balanceren, wordt tegengewicht in de mast voorzien. Dit maakt een trekker aan de achterkant van de mast overbodig. Zodoende wordt een hedendaagse sculptuur gecreëerd waarin verschillende leesniveaus mogelijk zijn. Aan het project hangt een prijskaartje van 800.000 ' zonder btw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst