Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector ziet nog lang geen heropleving

Bouwsector ziet nog lang geen heropleving

De bouwbarometer stijgt in het tweede kwartaal van dit jaar met 19 indexpunten tot 98,1. De gezonde grens van 100, waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden, komt zo een stapje dichter, maar wordt nog niet gehaald. Vlaamse bouwkmo's schatten de bouwconjunctuur positiever in dan in het vorige kwartaal. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij meer dan 200 aannemers. 'De bouwsector is iets optimistischer over het werkvolume, maar er is nog lang geen sprake van een heropleving', benadrukt gedelegeerd bestuurder Hilde Masschelein van Bouwunie.

Vlaams aannemers hebben vooral betere vooruitzichten voor het werkvolume in de woningmarkt, en dan vooral in de renovatie. Maar de problemen van sociale dumping en oneerlijke concurrentie van en met buitenlanders blijven de bouwsector teisteren. De tewerkstelling kalft elke maand voort af en de rendabiliteit van de bouwkmo's staat onder druk. Bedrijven overleven door met minder werkkrachten verder te gaan, maar voor het opbouwen van reserves en en voor investeringen is er geen geld.

De bouwbarometer van Bouwunie blijft dus in het rood, maar in juni stijgt hij wel voor het tweede kwartaal op rij, om te landen op 98,1 indexpunten. De gemiddelde score van de eerste helft van dit jaar (97,2) ligt duidelijk hoger dan die van de voorbije drie jaren (95,7). Bedrijfsleiders van kleine en middelgrote bouwondernemingen hebben dus meer vertrouwen. De 100 wordt wel nog altijd niet overschreden. Dat betekent dat er bij het beoordelen van de bouwconjunctuur nog altijd meer bouwondernemers in het kamp van de pessimisten zitten dan in dat van de optimisten.

Orderboekjes beter gevuld

38% van de Vlaamse bouwkmo's heeft in het tweede kwartaal meer werk op de plank dan in het vorige kwartaal, terwijl 20% nog altijd minder werk heeft. Dit is duidelijk beter dan in de lente, toen 35% minder en 25% meer opdrachten had. Ook de verwachtingen voor de eerstkomende maanden zijn beter. 22% verwacht een stijging van het werkvolume en 19% ziet minder opdrachten in het verschiet. De orderboekjes zijn in het algemeen beter gevuld. In vergelijking met twee jaar geleden hebben meer Vlaamse bouwkmo's nog voor langere tijd opdrachten in hun planning. 45% heeft nog een volgeboekte agenda voor drie tot zes maanden en 12% voor zes tot negen maanden (in dezelfde periode van 2013 was dat 34% en 13%). 7% zit nog goed voor meer dan negen maanden (twee jaar geleden was dat slechts 4%).

Minder jobs

De werkgelegenheid in de bouwsector staat al een hele tijd onder druk. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt in het tweede kwartaal van dit jaar 12% van de ondervraagden met minder personeel. Vlaamse bouwbedrijven stellen elke maand minder bouwvakarbeiders tewerk en de afkalving lijkt steeds sneller te gaan. Op drie jaar tijd gaat het om liefst meer dan 9.000 arbeidsplaatsen. In de eerste vier maanden van 2015 gingen 2.500 jobs verloren. 'Dit is een zware tol voor de bouwsector en een zoveelste teken dat er dringend nood is aan een substantiële loonlastenverlaging en een effectieve aanpak van sociale fraude en dumping. Alleen zo kan de werkgelegenheid in de bouw op peil gehouden worden', zegt Hilde Masschelein.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, verbeteren niet. Ze zijn volgens 36% gedaald. Eén op de drie verwacht bovendien een aanhoudende verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De concurrentie blijft erg scherp. 30% van de bouwbedrijven geeft aan dat de concurrentiedruk nog verzwaard is. Slechts 8% ziet een verbetering.

27% kampt met een hoger aantal slechte betalers. De winstgevendheid is volgens een kwart van de zaakvoerders verminderd. 45% zegt met winstgevende prijzen te werken. De helft draait break-even en de overige 5% met verlies. Winst maken en reserves aanleggen is nochtans noodzakelijk voor de financiële gezondheid en dus het overleven van een onderneming.

Van de ondervraagde bouwbedrijfsleiders die geen investeringen plant, geeft 45% als reden daarvoor op dat ze geen of minder middelen hebben om te investeren. 43% vreest daardoor in de problemen te komen en nog eens 21% zegt niet echt te weten wat dit op langere termijn voor het bedrijf zal betekenen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af