Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector zet het nieuwe jaar in met valse start

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwsector zet het nieuwe jaar in met valse start

Een derde van de bouwwerven ondervindt problemen door de quarantainemaatregelen en zijn daardoor deze week niet of onvolledig kunnen opstarten. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij 370 bouwbedrijven.

 

Driekwart van de bedrijven verwacht in de loop van volgende week weer normaal te kunnen werken. Een vierde voorziet dat dit pas binnen twee weken of meer het geval zal zijn of heeft nog geen idee wanneer ze opnieuw aan de slag kunnen. De voornaamste reden voor deze valse start van het nieuwe jaar is de actuele quarantainewetgeving voor werkkrachten en zelfstandigen die terugkeren uit een rode zone.
 
Op 30 december besliste het Overlegcomité dat wie terugkeert uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleef, verplicht in quarantaine moet bij aankomst in België. Deze laattijdige beslissing zorgt nu voor veel afwezigheden en planningsproblemen. Maar liefst 35% van de bevraagden heeft de bouwwerven niet of onvolledig kunnen opstarten. Vier op de vijf ondernemingen halen de quarantainewetgeving aan als de belangrijkste reden.
 
Bouwunie heeft begrip voor de veiligheidsmaatregelen, maar betreurt dat de spelregels in de laatste week van het jaar nog op de valreep werden gewijzigd. Vlak vóór Kerstmis werd beslist dat voor gedetacheerden een negatief testresultaat volstond om aan de slag te gaan. Om de bouw vlot te kunnen laten opstarten, had Bouwunie daarom voor begin januari samen met Liantis een testcampagne op poten gezet.
 
“Deze campagne is uiteindelijk niet doorgegaan want op 30 december volgde de beslissing dat iedereen sowieso in quarantaine zou moeten. Deze laattijdige aanpassingen, die men had kunnen vermijden, tonen een gebrek aan respect voor onze ondernemers in de bouwsector en zorgen voor onduidelijkheid en frustraties”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
 
In de bouw werken meer dan 50.000 gedetacheerde buitenlandse arbeiders en onderaannemers. Een aantal van hen keerde tijdens de eindejaarsperiode terug naar het eigen land waardoor die nu, bij hun terugkeer in België, in quarantaine moeten. Ook zijn er meer afwezigheden van eigen werknemers. De vertragingen kunnen oplopen tot verschillende weken.
 
“De bouw is een keten, er is sowieso sprake van een domino-effect. Als er in één van de schakels iets misloopt, heeft dit gevolgen voor alle werken die moeten volgen. 77% van de ondervraagde ondernemers verwacht hierdoor ook omzetverlies te zullen lijden. We roepen op tot soepelheid wat de uitvoeringstermijnen betreft en rekenen op een goed overleg tussen de aannemers en hun opdrachtgevers”, aldus Waeytens.
 
Positief is dat driekwart van de bouwbedrijven verwacht om in de loop van volgende week terug normaal aan de slag te kunnen. “We blijven iedereen informeren en sensibiliseren om de veiligheidsmaatregelen op de bouwwerven correct op te volgen. Hopelijk kunnen we de volgende weken deze valse start snel terug inhalen”, besluit de gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels