Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector wil sneltests op de werkvloer

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwsector wil sneltests op de werkvloer

De Confederatie Bouw en Bouwunie zijn tevreden dat de federale regering een wettelijk kader uitwerkt voor het gebruik van sneltests op de werkvloer. De sector is daar al lang vragende partij voor omdat door de aard van het werk heel wat werknemers in de bouw niet kunnen telewerken.
De federale regering benadrukte zopas nogmaals dat telewerk erg belangrijk blijft in de strijd tegen het coronavirus. Nu is thuiswerken in de bouw alleen al door de aard van het werk beslist geen sinecure. De bouwsector telt 155.409 arbeiders en 48.556 bedienden, maar de meeste van hen moeten op de bouwwerf kunnen werken. De Confederatie Bouw kijkt daarom uit naar de invoering van de sneltesten en roept de federale regering op om het kader daarvoor zo snel mogelijk uit te werken. 
 
Uit cijfers blijkt dat 40% van de actieve clusters zich op de werkvloer bevinden. Specifieke cijfers voor de bouwsector bestaan er niet, maar die zouden, door het veiligheidsprotocol dat werkgevers en vakbonden als allereerste sector begin mei 2020 afsloten en het feit dat een groot deel van de bouwactiviteit zich in openlucht afspeelt, volgens de Confederatie Bouw gerust lager kunnen liggen. Dat protocol omvat immers een resem veiligheidsmaatregelen m.b.t. mondmaskerplicht, afstand, transport en dergelijke meer.
 
“In ieder geval wil de bouw er alles aan doen om het coronavirus helemaal terug te dringen. Sneltests kunnen daarbij een belangrijke bondgenoot zijn, omdat ze toelaten om snel op te treden bij een eventuele besmetting en ook aantonen dat er geen extra besmettingen zijn”, besluit Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Vaccinatie op de werf

Bouwunie ziet de sneltesten (twee keer per week) als eerste stap naar vaccinatie op de bouwwerven, een vraag die ze eerder stelden. Die testen zullen uitgevoerd worden door de bedrijfsgeneeskundige diensten.
 
“Alle werknemers twee keer per week testen is een nobele doelstelling, maar dat zal een stevige uitdaging en belasting worden voor de bedrijfsgeneeskundige diensten en de werkorganisatie op onze bouwwerven. Het is daarom ook niet meer dan logisch en noodzakelijk dat er, zodra er voldoende voorraad is, tijdens deze bezoeken ook kan worden gevaccineerd. De externe bedrijfsgeneeskundige diensten zijn goed uitgerust met omgebouwde bussen en trailers om dit in perfect hygiënische omstandigheden te laten gebeuren”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
“Het zou nogal kras zou zijn om wekelijks dezelfde mensen twee maal te testen, terwijl men tegelijkertijd evengoed de vaccinaties kan toedienen. Deze uitrol van sneltesten door de externe preventiedienst is dus een grote opportuniteit om ook de vaccinatiecampagne efficiënter te laten verlopen”, aldus Waeytens.
 
Bouwunie benadrukt dat deze nieuwe wekelijkse verplichting geen bijkomende kost mag zijn en de werking en organisatie van het bouwbedrijf niet mag beïnvloeden. “We hebben met de sociale partners in de bouw een protocol uitgewerkt zodat er veilig kan gewerkt worden. De sneltesten zijn zeker nuttig om besmettingshaarden snel te ontdekken, maar de kosten mogen niet verhaald worden op de bouwbedrijven. Het mag bovendien geen ontradende factor zijn om fysiek te komen werken. Telewerken in de bouw is nu eenmaal niet mogelijk.”
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels