Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector vreest nieuwe lockdown

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwsector vreest nieuwe lockdown

Nu het horecaleven in ons land opnieuw werd stilgelegd, beginnen ook andere sectoren te vrezen voor een nieuwe lockdown. Dat zou dramatisch zijn voor onze economie, ook al zou de bouw dankzij het afgesloten protocol onder alle sociale partners wel aan de slag kunnen blijven.

 

Dat protocol voorziet onder meer in veiligheidsmaatregelen, zoals het toepassen van de anderhalve meter afstand in de mate van het mogelijke, de verplichting om mondmaskers te dragen wanneer die fysieke afstand niet gerespecteerd kan worden, veilig transport van en naar de bouwwerven, binnenwerken bij voorkeur uitvoeren zonder dat de bewoners in dezelfde ruimte vertoeven, enz.
 
Toch zou een tweede lockdown, al dan niet in een lightvariant, een nieuwe, stevige dreun geven aan de economie en dus ook aan de bouw. En dat terwijl de sector helemaal nog niet hersteld is van de uppercuts die eerder al werden uitgedeeld in deze crisis.
 
Uit een enquête die de Confederatie Bouw uitvoerde in de tweede week van oktober en waaraan 198 bedrijven hebben deelgenomen, blijkt dat momenteel 47% van de bouwbedrijven minder tot veel minder toekomstige orders heeft dan normaal.
 
Een ander negatief signaal is dat 30% van de bouwondernemingen verwacht het met minder personeel te zullen doen tegen het einde van het jaar. Het spreekt voor zich dat dit aantal nog zal toenemen mocht er opnieuw sprake zijn van een lockdown.
 
“In het federale regeerakkoord is er sprake van de veralgemening van de 6% btw op sloop en heropbouw. Die maatregel moet er wel snel komen, want nu vertonen heel wat potentiële kopers-verbouwers uitstelgedrag. Dat is op zich wel logisch, want het verschil tussen 21 en 6% btw weegt door op het finale prijskaartje”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
De beroepsorganisatie dringt ook aan op een relanceplan met de bouw als centrale actor en waarin de volgende concrete maatregelen aan bod komen: de tijdelijke verlaging van btw op nieuwbouw naar 6%, het fiscaal stimuleren van energievriendelijke investeringen en het opdrijven van de investeringen in infrastructuur.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

De sectorfederatie BouwMaterialenProducenten (BMP) overhandigde op 14 september zijn nieuwe memorandum op de site van Gyproc Saint-Gobain aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. In[…]

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Meer artikels