Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector voelt eerste gevolgen van de viruscrisis

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwsector voelt eerste gevolgen van de viruscrisis

Bij iets meer dan de helft van de bouwbedrijven zijn de orderboeken momenteel minder dan drie maanden gevuld. Daarmee verslechtert de situatie ten opzichte van eind juni, toen dat nog bij 46% van de bouwondernemingen het geval was. Sinds het begin van de zomer zijn bouwfirma’s ook sneller geneigd om te snoeien in het aantal medewerkers.
Uit het onderzoek van de Confederatie Bouw, waaraan 359 ondernemingen deelnamen, blijkt dat bij 56% van de bouwbedrijven de orderboeken momenteel minder dan normaal gevuld zijn. Bij 51% zijn de toekomstige opdrachten voor minder dan drie maanden verzekerd. Dat is meer dan aan het begin van de zomer, toen orderboeken van minder dan drie maanden voorkwamen bij 46% van de bouwbedrijven.
 
Opvallend: bij één op de vijf bedrijven is de verzekerde activiteitduur van het orderboek beperkt tot minder dan een maand. Zij bevinden zich met andere woorden in een zeer penibele situatie.
 
Een ander signaal dat het niet goed gaat met de bouw betreft de evolutie van het personeel. 38% van de bouwbedrijven is tussen nu en eind dit jaar van plan om het met minder personeel te doen. Ten opzichte van het begin van de zomer, toen nog maar 22% van de bouwfirma’s afdankingsplannen had, is die evolutie enorm.
 
De orderboeken die er vóór de coronacrisis waren, geraken helemaal uitgeput, maar er komen weinig tot geen nieuwe bestellingen bij. Daarnaast heeft 41% van de bouwbedrijven problemen om hun facturen te betalen. In dat geval zit er voor een heleboel ondernemingen niets anders op dan voort te doen met minder personeel.
 
“Er moet nu dringend een sterke federale regering komen, liefst met een ruime meerderheid in noord en zuid. Die regering moet meteen een ambitieus relanceplan uittekenen waarbij de bouw de centrale motor is die ook alle andere sectoren meeneemt in haar herstel. Dat gebeurde al met succes tijdens de financiële crisis in 2009 en 2010 en heeft nu ook alle kans op slagen”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw in een redactie op de recente rondvraag.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels