Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector telt groot aantal nieuwe starters

Gerelateerde onderwerpen :

,
Bouwsector telt groot aantal nieuwe starters

Het aantal starters in de bouwsector nam vorig jaar met 10,2% toe. Dat blijkt uit de zopas voorgestelde Startersatlas 2021 van Unizo, Graydon en UCM, op basis van intussen definitieve en gedetailleerde cijfers van 2020.
Vorig jaar werden in ons land 106.788 nieuwe ondernemingen (eenmanszaken en vennootschappen) opgericht. Dat is zelfs iets meer (+ 0,64%) ten opzichte van de 106.108 starters in 2019 en toch wel opmerkelijk en bemoedigend in een ongezien crisisjaar. Al leert een blik op voorgaande jaren wel dat het coronavirus toch remmend heeft gewerkt.
 
Overigens heeft het stabiele tot zelfs licht toegenomen aantal starters vorig jaar vooral te maken met het positieve groeisaldo in Vlaanderen (+1,1%). Wallonië komt hier uit op -5%, Brussel zelfs op -11,2%.
 
Naast de detailhandel is het vooral de bouwsector die heel wat nieuwe starters telt. De bouw bleef relatief goed gespaard door de crisis. In bepaalde deelsectoren kende de bouwsector zelfs een extra impuls, bijvoorbeeld doordat mensen het door de lockdown opgespaarde vakantiebudget gingen investeren in de renovatie van hun woning.
 
Ook investeringen in vastgoed als tweede verblijf of als belegging bleven de bouwsector een boost geven. Dat uit zich specifiek in de deelsector van de bouwprojecten waar voor het tweede jaar op rij indrukwekkende cijfers worden gemeten: +45,95% in 2019 en opnieuw +30,51% in 2020.
 
“Dat is uiteraard een goede zaak en daarmee wordt bewezen dat de bouw een zeer aantrekkelijke sector blijft voor startende ondernemers”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
 
Ten opzichte van 2017 is het aantal starters zelfs verdubbeld. Deze tendens is goed en ook nodig, gelet op het werkvolume dat de volgende jaren op ons afkomt. We roepen daarom op om ondernemerschap in de bouw alle kansen te geven, en ook het freelance statuut mogelijk te maken”, vervolgt Waeytens.
 
De bouwsector doet het opmerkelijk beter dan de tendens over alle sectoren heen, waar de stijging 0.64% is. Volgens Bouwunie zijn hiervoor verschillende redenen.
 
“De coronacrisis heeft ongetwijfeld meegespeeld. Door onzekere werkomstandigheden in de private sector hebben meer mensen de stap naar zelfstandig ondernemen gezet. Maar de stijgende evolutie is al langer bezig in de bouw. Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen in 2019 zijn er minder drempels om een eigen bouwbedrijf op te richten”, zegt Jean-Pierre Waeytens.
 
Een belangrijke reden die de aantrekkingskracht van de bouw vergroot is het groeipotentieel. Er staat veel werk op de plank en daarvoor zijn vele handen nodig. Om tegemoet te komen aan de klimaatuitdaging spreken we over een verdrievoudiging van het aantal renovaties.
 
“Op dit moment voldoen ongeveer  3,5% van onze woningen aan de langetermijndoelstelling wat betreft energieprestaties. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we tegen 2050 tot 100.000 woningen per jaar grondig renoveren. De plannen voor relance en herstel zetten daar ook op in. Mensen zien dus brood in de bouwsector. Er is veel werk aan de winkel en dat inspireert mensen om een bouwbedrijf te starten”, zegt Jean-Pierre Waeytens.
 
Bouwunie roept nogmaals op om ook freelance arbeid mogelijk te maken in de bouw. Momenteel is de freelancer nog niet ingeburgerd in de bouw. De kans is namelijk groot dat sociale inspectiediensten dit beschouwen als schijnzelfstandigheid, met grote boetes tot gevolg.
 
“Wie zich vandaag in de bouw openlijk uit als freelancer, heeft steeds een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Wij vragen daarom  om de arbeidsrelatiewet aan te passen en rechtszekerheid te creëren”, besluit Waeytens.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bedrijven – starters 2021

Nieuwe bedrijven – starters 2021

22 oktober 2021 Mijnheer Nathan KENNES. Duffelstraat 32 , 2860 SINT-KATELIJNE-WAVER - BE0774952794. Bouw van civieltechnische werken voor elektriciteit en telecommunicatie. Monsieur Cyprien KHATCHERIAN. Rue Saint-Bernard 79 26, 1060 BRUXELLES -[…]

Online platform brengt vraag en aanbod voor maken van vastgoedattesten samen

Online platform brengt vraag en aanbod voor maken van vastgoedattesten samen

Thor Park krijgt gebouw van 16 miljoen € voor slimme maakbedrijven

Thor Park krijgt gebouw van 16 miljoen € voor slimme maakbedrijven

Werfdoeken worden gerecycleerd tot herbruikbare palletverpakking

Werfdoeken worden gerecycleerd tot herbruikbare palletverpakking

Meer artikels