Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector slaagt erin om sociale dumping terug te dringen

Bouwsector slaagt erin om sociale dumping terug te dringen

De bouwsector doet er alles aan om sociale fraude aan te pakken. Met succes overigens, want sinds een viertal jaren stijgt het aantal loontrekkenden en daalt het aantal gedetacheerden in de sector. De Confederatie Bouw was één van de initiatiefnemers van het Plan voor Eerlijke Concurrentie (PEC), waarvan de meeste maatregelen ondertussen ingevoerd zijn.
“Meer nog, we trokken een aantal keren naar de rechtbank tegen sjoemelende firma’s die zogezegd in onderaanneming zouden werken”, reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
De Confederatie Bouw is er voorstander van om sociale dumping in de bouw nog verder terug te dringen. De sectorfederatie is ervan overtuigd dat er de voorbije jaren op dat vlak, samen met alle sociale partners en de overheid, al stevige stappen vooruit werden gezet.
Sinds het vierde kwartaal van 2016 gaat het aantal loontrekkenden in de bouw omhoog. Er zijn er nu ongeveer 204.000. Dat is het gevolg van het Plan voor Eerlijke Concurrentie (PEC), dat werd afgesloten onder de regering-Michel, en de loonlastenverlaging die sinds 2018 werd doorgevoerd in de bouw.
 
“Het PEC-plan, waarvan de meeste maatregelen ondertussen uitgevoerd zijn, moest onze bouwbedrijven tegen oneerlijke, deloyale concurrentie beschermen. Zoals afgesproken, is het nu tijd voor een evaluatie van dat plan, kwestie van de strijd tegen sociale dumping nog aan te scherpen”, zegt de Mûelenaere.
 
Zo wil de Confederatie Bouw de opdrachtgevers verantwoordelijk maken voor het naleven van eerlijke loonvoorwaarden in de aanbestedingsprijzen en de Constru-Badge verplicht maken bij alle werknemers en zelfstandigen op de bouwwerven.
“Het aantal gedetacheerden in onze sector bedraagt momenteel 35.000 eenheden, ongeveer een tiende van alle arbeidskrachten in de bouw. Hun aantal daalt sinds het derde kwartaal van 2017, ook hier mede door het PEC-plan en de loonlastenverlaging in de bouw”, aldus Robert de Mûelenaere.
 
Daarnaast doet de Confederatie Bouw er via haar gewestconfederaties alles aan om zoveel mogelijk jongeren warm te maken voor de bouw. Die inspanningen zullen ook het komende decennium worden voortgezet.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

Wie wint de volgende Belgian Construction Award?

Wie wint de volgende Belgian Construction Award?

Steeds meer bouwbedrijven wijken af van de collectieve bouwvakantie

Steeds meer bouwbedrijven wijken af van de collectieve bouwvakantie

WTCB, Constructiv en FeMa bundelen de krachten

WTCB, Constructiv en FeMa bundelen de krachten

Meer artikels