Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector pakt groots uit

Bouwsector pakt groots uit

Vanaf links Jeroen Libbrecht (verantwoordelijke Marketing, Communicatie en Strategie bij Houben nv), Carl Vermeer (commercieel directeur Strabag Vlaanderen), Philippe Onclin (gedelegeerd bestuurder Chateaux Real Estate), Marc Notermans (directeur Strabag België), Tom Vandeput (eerste schepen van de stad Hasselt), Chris Slaets (directeur Confederatie Bouw Limburg), Karel Luyckx (algemeen directeur Houben nv) en Tom Van Becelaere (business unit manager Limburg bij Matexi).

De twaalfde Open Wervendag was met meer dan 83.000 bezoekers een groot succes. Belangstellenden konden op zondag 6 mei op 150 bouwplaatsen kennismaken met herbestemmingen van oude sites tot kwaliteitsvolle projecten met aandacht voor uiteenlopende woonbehoeften, de nabijheid van water en groenelementen en verdicht (ver)bouwen om ruimtelijk rendement te boosten. Deze trend is ook nodig om te anticiperen op de verwachte demografische groei tegen 2030.

Tegen 2030 komen er in Vlaanderen bijna 220.000 gezinnen bij. Een kwart van die demografische groei zal zich situeren in centrumsteden, maar ook vele kleinere gemeenten zullen hun inwonersaantal fors zien toenemen en moeten zich hierop goed voorbereiden. Hoewel versnelde verdichting het instrument bij uitstek zal zijn, is vooral de aantrekkelijkheid van de projecten belangrijk. De getoonde voorbeelden zetten dan ook vaak in op veel groen, (dak)tuinen, terrassen, waterpartijen, bereikbaarheid, comfortabele en uiteenlopende woongelegenheden evenals de verwevenheid van functies voor vrijetijdsbesteding, winkelen en wonen. Ze zijn vaak ingebed in een breder stadsvernieuwingsproject.

Vaak bevinden deze projecten zich op historische sites die een complete herbestemming krijgen. Tijdens deze Open Wervendag kon je de reconversie bezoeken van een klooster, stokerij, rijkswachtkazerne, polykliniek, gazometersite, autogarage gecatalogeerd als industrieel erfgoed, drukkerij, veevoederbedrijf, quarantainestallen, school, dekenij, enz. tot nieuwe en kwaliteitsvolle stadsdelen die uiteenlopende woonvormen verweven met andere functies zoals administratieve centra, cultuur, sport en vrijetijdsbesteding, winkels en restaurants, parken en waterpartijen.

Zo valoriseert La Biomista Zwartberg (Genk) de voormalige mijnsite en zoo tot een wonderbaarlijk Cosmopolitan Park met paden en dierenweides. Deze site krijgt vorm onder de artistieke auspiciën van Koen Vanmechelen, wiens studio je er kon ontdekken alsook de voormalige directeursvilla en het parkpaviljoen.

Andere opengestelde woonprojecten waren de Tinelsite in Mechelen, het nieuwe stadsdeel Turnova in Turnhout, het cohousingproject Qville in Essen, Quartier Bleu in Hasselt, Villardell in Genk, de Gazometersite in Sint-Truiden, Cosmopolitan en Canal Wharf in Brussel, de Kanaaltuinen in Sint-Pieters-Leeuw, M-Square in Brussel, de Green Tower en de CIAC-garage in Gent, de stokerij Rubbens in Zele, Karmel in Aalst, Dac’art en Princess in Izegem, Hamme 2020 en Haagbeuk in Lokeren.

Heel wat Vlaamse steden en gemeenten hebben ambitieuze klimaatplannen, waarvan voort inzetten op de leefbaarheid binnen kernen onlosmakelijk deel uitmaakt. De projecten tijdens deze Open Wervendag beklemtoonden de essentiële bijdrage van groenelementen en waterpartijen om de aantrekkelijkheid van een woonomgeving te versterken en de biodiversiteit te verhogen. Bovendien wordt telkens een ontmoetingsplaats gecreëerd in een vaak verkeersluwe omgeving. Natuurtechnische ingrepen helpen ook verkoeling brengen in de stad en hitte-eilandeffecten voorkomen. Daarnaast bieden ze een bijkomend instrument in waterrobuust bouwen.

Bij grote projecten zijn bouwbedrijven al tijdens de ontwerpfase actief betrokken om de technische uitwerking van water- en groen­elementen te waarborgen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zet zelf allang in op de uitbouw van een kenniscentrum om de toepassingen van ecologische en natuurtechnische materialen en handelingen in de bouw te stimuleren. Een betere kennis van producten en technieken moet het vertrouwen hierin verhogen en zo de toepassing ervan nog aanmoedigen. Bovendien heeft de Confederatie Bouw sinds kort ook een beroepsfederatie in haar rangen die aannemers in gevel- en dakgroen gespecialiseerd advies en gerichte dienstverlening verschaft. Op 7 juni plant de VCB bovendien haar derde studiedag over ‘Stadsvernieuwing en groen’ in De Krook in Gent.

Limburg

In Limburg stond deze Open Wervendag in het teken van bouwvernuft, vakmanschap en innovatie. 15 grote en kleine bouwplaatsen, waaronder een aantal topprojecten, getuigden van de dynamiek van Limburgse steden en gemeenten die volop inzetten op stadsvernieuwing en de herontwikkeling van (ver)ouder(de) sites. Nieuwe duurzame en vaak intergenerationele en multifunctionele wijken ontstaan door de herwaardering en metamorfose van oude wijken.

De nieuwe projecten verenigen wonen, werken, recreatie, mobiliteit en duurzaamheid tot één op elkaar afgestemd geheel en verenigen zo verschillende generaties op een harmonieuze manier. Hierbij komen scholen, crèches, zorgvoorzieningen, nieuwe en vernieuwde sport- en cultuurcomplexen, nieuwe administratieve kantoren en multifunctionele en vooral duurzame en energiezuinige gemeenschapsgebouwen aan bod. Oude (industriële) sites worden omgetoverd tot unieke projecten die de draaischijf worden voor diversiteit, welzijn en sociale dienstverlening.

“Hasselt realiseert in snel tempo haar ambitieuze beleidsplan dat het stadsbestuur bij het begin van deze legislatuur uittekende. Op het vlak van stadsontwikkeling gebeurt dit alles binnen een visie die onder het etiket ‘Stad met een plan’ werd gestopt om de woon- en leefkwaliteit in de stad ook in de toekomst te blijven garanderen. Bezoekers konden in primeur de nieuwe gigantische ondergrondse parking van Quartier Bleu al fietsend ontdekken. Ze werden ook uitgenodigd om met de fiets of te voet het nieuwe stadsdeel van Hasselt met een promenade, toekomstige winkelruimtes en de aansluiting op het water van de Kanaalkom te beleven”, deelde schepen van Ruimtelijke Ordening en Lokale Economie Tom Vandeput mee.

Hoofdaannemer thv Houben-Strabag had voor de constructie van de ondergrondse parking hele grote hoeveelheden beton nodig. Om transporten over de weg te verminderen, werd gebruik gemaakt van de waterwegen die zich ook naast de bouwplaats bevinden. Alle grondstoffen voor het vervaardigen van beton (met uitzondering van cement) werden via het water aangevoerd. Ook voor het uitgraven van de bouwput heeft het water een grote rol gespeeld.

Op foto 1 bovenaan dit artikel herkent u vanaf links Jeroen Libbrecht (verantwoordelijke Marketing, Communicatie en Strategie bij Houben nv), Carl Vermeer (commercieel directeur Strabag Vlaanderen), Philippe Onclin (gedelegeerd bestuurder Chateaux Real Estate), Marc Notermans (directeur Strabag België), Tom Vandeput (eerste schepen van de stad Hasselt), Chris Slaets (directeur Confederatie Bouw Limburg), Karel Luyckx (algemeen directeur Houben nv) en Tom Van Becelaere (business unit manager Limburg bij Matexi).

Ook Sint-Truiden zet in op stadsontwikkeling met het stadsvernieuwingsproject Gazometer. “Het project zal zorgen voor een volledige metamorfose van de stationsbuurt. Het complex van 26.000 m² zal alle stedelijke diensten die zich richten op kinderen en jongeren centraliseren: de jeugddienst, een jongerencentrum, een basisschool en welzijnscampus aangevuld met een ondergrondse parking en 15 appartementen. Zo wordt het project de katalysator van de ruimtelijke ontwikkeling van de stationsomgeving”, weet burgemeester Veerle Heeren.

De werken worden uitgevoerd door Democo en Willemen, naar de plannen van Achtergael Architecten. Op foto 2 hierboven ziet u vanaf links buurtwerker Dirk Benaets, Peter Jamin (projectleider Democo), Veerle Heeren (burgemeester Sint-Truiden) en Marc Dillen (directeur Vlaamse Confederatie Bouw). 

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant stonden 14 bouwplaatsen in de kijker. Zo presenteerde bouwbedrijf Sempels Groep uit Lubbeek op de Staatsbaan in de eigen gemeente het ben-woonproject Franciscus Twin met dertig appartementen tussen 60 en 100 m². Zaakvoerder Geert Sempels, verkoopverantwoordelijke Tessa Sempels en projectleider Sem Vanderbeke van Sempels Groep (vanaf l.) ontvingen de geïnteresseerden (foto 3).

“We zijn met dit bouwproject gestart in januari van dit jaar en willen het tegen eind volgend jaar voltooid hebben. Het is helemaal onderkelderd en biedt de kopers telkens een berging beneden en boven en één autostaanplaats. We plaatsen een klassieke gasboiler en voorzien zonnepanelen en systeem D, het meest energiezuinige ventilatiesysteem op de markt”, licht projectleider Sem Vanderbeke toe.

Op de Tervuursevest in Heverlee bouwt Pellikaan Bouwbedrijf uit Zaventem de Topsporthal van de KU Leuven. “We zijn met de bouwwerken gestart in april 2017 en willen in augustus van dit jaar klaar zijn. De bouwoppervlakte bedraagt 70 bij 40 m. We richten op de eerste verdieping een enorme sporthal voor duizend personen in die kan opgedeeld worden in vier zaaldelen en die ook kan gebruikt worden voor proclamaties. Op het gelijkvloers komt een grote parking voor 120 wagens. Het complex bevat tevens kantoorzones en leslokalen. We voorzien een volledig groendak en veel vloerverwarming waarbij de koeling en verwarming gebeuren door een beoveld en de bodem als een warmtewisselaar fungeert”, vertellen projectleider Wietse Mommaerts en technisch directeur Rudy De Cock van Pellikaan Bouwbedrijf (foto 4 hieronder).

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen kon je een dertigtal bouwwerven bezoeken. De spectaculairste waren de windturbines van het Rentel-windpark in de haven van Oostende (afgerond 2.000 bezoekers) en het Skyline Park, de kantoortoren van Vuylsteke-Eiffage voor Skyline Communications in Izegem. In Izegem konden de bezoekers vanop 40 m met een death ride terug naar de begane grond. Ook Oostende was een unieke kans, want binnenkort staan de windturbines op zee.

In Kortrijk, waar Willy Naessens Industriebouw een industrieel gebouw met productiehallen en kantoren optrekt voor Kordekor, viel heel wat te zien en te beleven (foto’s 5 en 6 hierboven). Kordekor realiseert interieurs in woningen, kantoren, horeca en openbare ruimtes. De productiehallen op de Evolis-site zullen een totale oppervlakte hebben van 3.000 m². Het kantoorgedeelte bestaat uit drie bouwlagen van elk 700 m². Dit project werd dit voorjaar gestart en zal water- en winddicht zijn tegen half juli. Alle aannemingen werden uitgevoerd door de Willy Naessens Group.

De verticale integratie van het bouwen bij Willy Naessens Industriebouw werd sterk in de verf gezet tijdens de Open Wervendag. De bezoekers wandelden door het gebouw en langs allerlei afdelingen van de bouwgroep, van de infrastructuurwerken via het plaatsen van de ramen en het monteren van de gevel tot de dakwerken. Elk van die afdelingen was ook aan het werk.

Na afloop konden de zowat duizend bezoekers de bouwplaats nog eens bekijken vanuit de Sky Watch en genieten van een hapje en een drankje. De kleinsten konden een foto laten nemen in de cabine van een gloednieuwe Hitachi 135-kraan of op het springkasteel.

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen zetten heel wat bouwplaatsen de deuren open voor het publiek. Zo lokte het crematorium in Aalst, een bouwwerf van Jan De Nul (foto 7 hieronder), 1.600 bezoekers. Het monumentale betonnen gebouw langs de Siesegemlaan deed heel wat monden openvallen. Vanuit de verte lijkt het gebouw een kolossaal grijze bunker, maar het bouwwerk van meer dan 6.000 m² is eigenlijk een oase van licht. De lijnen van de bekisting, de naden, op de 8 m hoge betonnen muren lopen zowel horizontaal als verticaal mooi in elkaar over. Indrukwekkend, net als het ingenieus meten van de rijpheid van het beton, zodat er door het temperatuurverschil geen kleurverschil kan ontstaan.

Andere topprojecten in Oost-Vlaanderen waren onder meer de renovatie van het stadstheater NTGent (foto’s 8 en 9 hieronder). Gouverneur Jan Briers mocht op deze bouwwerf van Denys de Open Wervendag in Oost-Vlaanderen officieel openen. De site lokte ongeveer 800 bezoekers. Aan de andere kant van Gent kreeg Besix 350 geïnteresseerden over de vloer van de bouwplaats voor het project Dunant Gardens (foto 10). Besix vervangt hier de beroemde CIAC-Peugeot-garage met respect voor het verleden door verschillende blokken met appartementen, assistentiewoningen en commerciële ruimtes. Op de site komt ook een parkeergarage.

Antwerpen

Ook in de provincie Antwerpen waren heel wat interessante projecten te bezichtigen. Zo toonde Van Laere Algemene Aannemingen met veel trots de opnieuw blootgelegde kaaimuren van de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen (foto 10). Tot in de jaren ‘60 van vorige eeuw waren het Kooldok, het Steendok en het Schippersdok in gebruik als aanlegplaats voor schepen. In 1969 werden deze dokken gedempt en sindsdien deed het gebied tussen de Vlaamse en Waalse Kaai dienst als parkeerzone en foorplaats. De stad Antwerpen wil van dit gebied een Antwerps Central Park maken, met ondergrondse parking.

In Mechelen ten slotte zetten Democo en Willemen de deuren open van de Tinel-site (foto 11). De site van de voormalige rijkswachtkazerne wordt herbestemd tot een gezellig woongebied met kwalitatieve publieke ruimte en groen, in hoogwaardige architectuur en met respect voor de geschiedenis. Een aantal van de historische gebouwen blijft behouden en krijgt het gezelschap van nieuwe constructies. In totaal komen 70 woningen en appartementen, waarvan 18 in de twee rijkswachtgebouwen. De 52 andere woningen krijgen een plek in vier nieuwe gebouwen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) organiseert op zondag 15 mei de jaarlijkse Renovatiedag in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Op dezelfde dag is er ook een Franstalige editie, georganiseerd door Advanced Fair. Wie verbouwplannen heeft,[…]

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Nooit geziene onrust op de bouwmaterialenmarkt

Nooit geziene onrust op de bouwmaterialenmarkt

Meer artikels