Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

© ©DedMityay - stock.adobe.com

Na zes zeer goede maanden is het ondernemersvertrouwen bij de Vlaamse bouwkmo’s weer fors gedaald. Dat blijkt uit de recente bouwbarometer die ieder kwartaal wordt gepubliceerd door Bouwunie, de sectororganisatie die de kmo’s en zelfstandigen in de bouwsector vertegenwoordigt.
Hoewel het werkvolume op een voldoende hoog niveau blijft en de agenda goed gevuld is, zorgen de krapte op de arbeidsmarkt, de recente prijsstijgingen en de onzekerheid rond de verdere gevolgen van de covidpandemie voor een onrustige start van het jaar. Bouwunie vraagt snel extra steun voor bouwkmo’s die investeren in de het aanwerven en opleiden van niet geschoold personeel.
 
“Na een desastreus 2020 was er sinds 2021 een zeer sterke heropflakkering. Maar de positieve tendens die we toen zagen wordt quasi volledig gefnuikt”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
Opmerkelijk is dat niet de orderboeken het probleem zijn, die geraken nog steeds goed gevuld. Meer dan negen op de tien van de bevraagde bouwondernemers heeft vandaag voldoende werk. Bij drie bouwbedrijven op vier is de agenda voor meer dan drie maanden gevuld. Een vijfde daarvan heeft nog werk voor meer dan negen maanden.
 
Hoge materialenprijzen

 
De verwachtingen voor een vlotte werking in 2022 worden dus niet getemperd door gebrek aan werk, maar wel door de omstandigheden. 92% van de bouwondernemers vindt de abnormale prijsstijgingen van producten en grondstoffen een ernstig knelpunt. 60% verwacht in de eerstkomende weken trouwens nog extra prijsstijgingen.
 
“De vele prijs- en kostenstijgingen vreten aan de rendabiliteit van de bouwbedrijven. Ondertussen pieken de energieprijzen en nemen de inflatie en de loonkosten toe. De leveringsproblemen voor tal van producten en materialen blijven aanslepen en zorgen voor vertragingen. Die bedraagt gemiddeld een viertal weken maar loopt voor bepaalde producten op tot een aantal maanden. Hier hebben onze ondernemers weinig vat op. We roepen nogmaals op tot begrip bij de consument”, zegt Jean-Pierre Waeytens.
 
Krappe arbeidsmarkt
 
De grootste uitdaging waar de bouwbedrijven mee te kampen hebben is de krapte op de arbeidsmarkt. De aanwervingsbereidheid is groot, maar het vinden van nieuwe, bekwame mensen is moeilijk. Liefst driekwart van de bouwkmo’s geeft aan hiermee problemen te ondervinden.
 
Bovendien hebben de bouwbedrijven nog af te rekenen met quarantaines en besmettingen bij het personeel en hun omgeving. Dit alles zorgt ervoor dat de meeste bouwondernemers geen al te hoge verwachtingen hebben voor 2022. Daarom vreest één bouwbedrijf op de drie een status quo of zelfs economische achteruitgang, ondanks het feit dat de orderboeken goed gevuld zijn.
 
De krapte op de arbeidsmarkt gekoppeld aan de huidige coronaperikelen brengt de continuïteit van de kmo-bouwbedrijven in gevaar. Om de instroom in de sector te vergroten pleit Bouwunie voor een significante lastenverlaging voor bijkomende tewerkstelling van ongeschoolde arbeiders. Dat zou niet alleen de drempel verlagen om extra mensen aan te werven, het biedt de werkgevers ook de broodnodige extra ruimte om op de werkplek opleiding te voorzien.
 
“Er is veel werk op komst in de bouw en daarvoor zijn vele handen nodig. Om doelgroepen zoals laaggeschoolden en langdurig werklozen te integreren in de bouwsector en hen de stiel aan te leren, moeten kmo-bouwbedrijven veel tijd en middelen investeren. De kmo’s dreigen hier de concurrentieslag te verliezen met grotere bedrijven die vaak beschikken over eigen vormingsfaciliteiten. Willen we de bouwkmo’s en de niet-geschoolden maar werkwilligen nog kansen bieden, is deze extra steun tijdens de opleidingsperiode onontbeerlijk. Tenslotte moet het ook bespreekbaar zijn om de sterk stijgende loonkost tijdelijk te compenseren met een loonlastenverlaging” stelt Jean-Pierre Waeytens.
 
Overuren
 
Bouwunie is tevreden dat vanaf 20 januari de wijziging van het typische overurenstelsel voor de bouw (KB 213) eindelijk een feit is. Vanaf dan kan er anderhalf uur per dag worden overgewerkt in plaats van één uur, zonder dat een arbeider verplicht wordt om op jaarbasis meer overuren te presteren. Dit is de uitvoering van wat is afgesproken in het vorig sectoraal akkoord.
 
Dit overurensysteem zorgt ervoor dat arbeiders die bijkomende inspanningen wensen te leveren zeer goed beloond worden, want ze houden er netto meer aan over dan aan een normaal uur. Deze bijkomende uren blijven ook betaalbaar voor de werkgever. “Naar flexibiliteit is dit alvast een stap in de goede richting”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Brussel is van 3 tot 6 oktober voor de eerste keer gaststad voor het jaarlijkse ISOCARP World Planning Congress. Het evenement vindt plaats in het Maison de la Poste op de Thurn & Taxis-site. Voor de praktische organisatie van dit congres[…]

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Meer artikels