Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwsector hielp met ConstruBus honderden slachtoffers van overstromingen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwsector hielp met ConstruBus honderden slachtoffers van overstromingen

(c) Confederatie Bouw

De voorbije maand is op initiatief van de Confederatie Bouw en de Union Wallonne des Architectes een gespecialiseerd team deskundigen met de ConstruBus naar de meest getroffen plaatsen gereden om de slachtoffers van de overstromingen in de vallei van de Vesder tussen Eupen en Luik en in de provincies Namen en Luxemburg te helpen.
Meer dan 400 slachtoffers van de overstromingen kregen van een multidisciplinair team specialisten alvast een eerste grondige oriëntatie van ten minste een half uur met betrekking tot de schade die aan hun woning is aangericht.
 
De gevolgen van de recente overstromingen voor gebouwen en infrastructuur zijn enorm. Vele gezinnen zijn dakloos geworden of hebben een zwaar beschadigde woning. De getroffenen worden geconfronteerd met een groot aantal formaliteiten, zij hebben veel vragen en weten vaak niet aan wie zij deze moeten stellen.
 
Daarom hebben de Confederatie Bouw en de Union Wallonne des Architectes begin augustus beslist zich actief in te zetten. Hun doel: praktische antwoorden geven en een eerste oriëntatie bieden aan de mensen van wie het huis of het appartement door het wassende water werd beschadigd.
 
Ze hebben hiervoor samengewerkt met (lokale) partners: het sectoraal fonds voor de bouw, Constructiv, dat de ConstruBus (een kantoorbus) ter beschikking heeft gesteld, juristen van de justitiehuizen en van sommige Balies (Luik-Hoei en Eupen), de gemeenten, de OCMW’s, enz.
 
De actie ging op 10 augustus van start in Verviers. De bus stond daar twee dagen, vertrok daarna naar Luik, doorkruiste ook verschillende gemeenten van de provincie Namen en keerde dan terug naar de Vesdervallei die het zwaar te verduren kreeg door het noodweer. De ConstruBus stopte in de volgende steden en gemeenten: Verviers (3 dagen), Luik (2 dagen), Chaudfontaine, Trooz, Limbourg, Eupen, Nassogne,  Rochefort, Jemelle en Hargimont. Deze laatste stop was, tot nader order, de laatste fase van deze directe hulpactie. Er wordt nu nagedacht over het eventueel uitbreiden van de regeling.
 
Een zeer pragmatische en grondige eerste oriëntatie van ten minste een half uur per slachtoffer werd aan meer dan 400 overstromingsslachtoffers aangeboden. De vragen die aan het team van deskundigen werden gesteld, hadden betrekking op een breed scala van onderwerpen: verzekeringen, technische problemen, het rampenfonds en financiële steun.
 
Wat de technische kant betreft, gingen de vragen vooral over schimmelvorming en -bestrijding, het drogen van woningen en de stabiliteit van huizen. Indien nodig werden de bezoekers van de ConstruBus doorverwezen naar deskundigen of organisaties waarmee werd samengewerkt: maatschappelijk werkers, advocaten, notarissen, verzekeringsmakelaars, enz.
 
"De jongste weken hebben wij veel leed en ontreddering gezien. Wij weten dat in vele gevallen heel wat wederopbouw nodig zal zijn. Wij konden niet alle problemen oplossen, maar wij hopen dat wij met dit initiatief erin geslaagd zijn de betrokkenen te helpen met oriëntatie en een aanbod van mogelijke heel praktische en concrete oplossingen", zegt Paul-Philippe Hick, directeur van de Confederatie Bouw van Luik en Verviers-Ostbelgien.
 
Sommige bezoekers vonden daadwerkelijk troost in de ConstruBus. "Toen ik aankwam, was ik heel ongerust. Maar ik vertrek nu een beetje meer gerustgesteld omdat ik al een beetje een beter beeld heb van wat er nog allemaal zal volgen", vertrouwde een overstromingsslachtoffer de medewerkers toe bij het verlaten van de ConstruBus in Eupen.
 
Gaëtan Doquire, directeur van de Union Wallonne des Architectes, beklemtoont in zijn eerste reactie de vruchtbare samenwerking met de diverse partners. "Alleen door deze spontane en efficiënte samenwerking met onze partners konden wij deze actie snel op het getouw zetten en die uitrollen precies waar ze nodig was”, aldus Doquire.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Unifiber en Amadys brengen samen glasvezel naar Wallonië

Unifiber en Amadys brengen samen glasvezel naar Wallonië

Unifiber, een joint venture van Eurofiber en Proximus, wil de komende jaren 600.000 Waalse gezinnen toegang tot optische vezel bieden. Om dat mogelijk te maken, tekende Unifiber zopas een contract met systeemintegrator Amadys voor de levering[…]

B-Close neemt Raepers over

B-Close neemt Raepers over

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Meer artikels