Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwovertredingen opsporen met drone

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwovertredingen opsporen met drone

De Vlaamse overheid denkt eraan om bouwovertredingen in de toekomst op te sporen met behulp van een drone. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) vindt het inzetten van een drone een geschikt systeem om inbreuken vast te stellen. Er is nog niets concreet gepland, maar de minister wil alvast nagaan of drones het werk van inspecteurs op het terrein  gemakkelijker kunnen maken. Er wordt benadrukt dat drones geen alternatief worden voor de normale inspecties, maar als een bijkomend werkinstrument kunnen worden ingezet.

Heb je geen vergunning voor je nieuwe aanbouw? Ben je niet zeker of je een vrijstelling geniet voor je carport, tuinhuis en poolhouse? Het zijn dit soort (potentiële) bouwovertredingen die Schauvliege hoopt op te sporen. Het is dikwijls erg moeilijk om met de traditionele middelen in dichtbebouwde gebieden degelijke controles uit te voeren. Door het gebruik van drones wordt het mogelijk een algemeen overzicht van de situatie te krijgen.

In een dichtbebouwde wijk in Anderlecht waar op verschillende adressen overtredingen van de stedenbouwkundige voorschriften worden vermoed, begint een proefproject waarbij een drone gedurende twee dagen in de lucht zal hangen om illegale bijgebouwen op te sporen. Dankzij de drones hoopt Anderlecht die vermoedens te bevestigen.

De gemeente overweegt bovendien om de toestellen ook uit te rusten met een warmtecamera om te controleren of de huiseigenaar voldoende thermische isolatie heeft aangebracht, om nadien aan de eigenaars aanbevelingen te kunnen doen. Indien het experiment positief wordt geëvalueerd, zullen drones ook boven andere wijken van Anderlecht een kijkje nemen.

De eigenaars en bewoners van de wijk worden vooraf  niet op de hoogte gebracht wanneer de drone wordt ingezet. Volgens de Privacycommissie mag een drone alleen beelden maken indien alle veiligheids- en privacyregels worden gevolgd. Zo mag niemand herkenbaar in beeld komen. Als dat toch gebeurt, moeten die gegevens meteen gewist worden.

De drone moet bovendien op de wettelijk vastgestelde minimumhoogte vliegen en aan alle voorschriften voldoen,  zeker indien het toestel in een drukke woonbuurt wordt gebruikt. Drones moeten bovendien bestuurd worden door een speciaal hiervoor opgeleide piloot. Voor het inzetten van een commerciële drone is een vergunning nodig van de federale overheid. De wetgeving voor drones is van kracht sinds 25 april 2016.

Er zijn drie verschillende categorieën dronevluchten: recreatieve vluchten, vluchten klasse 2 en vluchten klasse 1. Voor vluchten van klasse 1 en 2 moeten drones geregistreerd worden bij de fod Mobiliteit en moeten de piloten een attest of een licentie als piloot hebben. Op dit moment zijn al meer dan 700 drones geregistreerd en hebben reeds 700 kandidaten het examen voor dronepiloot afgelegd. 170 piloten hebben inmiddels al een licentie. Wie thuis zelf voor het plezier met een drone wil vliegen met een toestel dat minder dan 1 kg weegt, heeft je als piloot geen licentie nodig.

Drones kennen een snelle opmars in België. Vele bedrijven beginnen de voordelen van drones in te zien en stellen vast dat drones efficiënt kunnen ingezet worden. Ze besparen tijd en geld, maar ook inzake veiligheid is het gebruik van drones een positief verhaal, zeker wanneer in de hoogte of in onveilige omgevingen personeel moet worden ingezet.

Op professioneel vlak worden drones momenteel vooral gebruikt voor volume-opmetingen en afstandsbepaling voor grondwerken, thermografie voor de detectie van foutieve of slecht werkende zonnepanelen, de inspectie van masten en pylonen, de zoektocht naar vermiste of voortvluchtige personen met behulp van een warmtecamera, as-built plannen, het kadaster en de beveiliging en inventarisatie met behulp van radio-frequency identification (RFID), een technologie om vanop afstand informatie te lezen met behulp van radiogolven.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Een bouw- of woonpremie aanvragen op papier kan niet meer in Leuven. Wie niet over een computer of internet beschikt of hulp nodig heeft, kan een afspraak maken met de betrokken dienst om de aanvraag samen met een ambtenaar in te dienen.  […]

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Meer artikels