Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwondernemers iets hoopvoller gestemd

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, stijgt in het eerste kwartaal met 0,9 indexpunten tot 96,2. Dat is nog altijd niet in de buurt van de gezonde 100 maar toch beduidend beter dan in het vorige kwartaal. Dat betekent dat er toch iets meer vertrouwen is bij de zaakvoerders van de Vlaamse bouw-kmo's. Dit komt door de betere vooruitzichten, en dan vooral voor het werkvolume van de komende maanden. De orderboekjes zijn namelijk wat verder in de tijd gevuld dan vorig jaar.

35% van de Vlaamse bouwkmo's heeft nog altijd minder werk dan in het vorige kwartaal terwijl 25% meer opdrachten heeft. 23% verwacht een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden, terwijl 21% zich minder opdrachten ziet uitvoeren. Dat is beter dan in de vorige kwartalen toen meer dan een kwart minder opdrachten in het vooruitzicht had. De orderboekjes zijn ook iets beter gevuld. 42% heeft nog een volgeboekte agenda voor 3 maanden (vorige keer was dat 56%). 44% zit nog goed voor 3 tot 6 maanden (vorige keer 30%) terwijl 14% nog verder in de tijd orders heeft lopen.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, evolueren nog niet in de goede richting. Deze zijn volgens 40% van de bouwbedrijven gedaald. 37% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. Slechts 41% van de bedrijven geeft aan met winstgevende prijzen te kunnen werken. Ondertussen kampt de bouw ook nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (35% spreekt van een toename).

De werkgelegenheid in de bouwsector kalft verder af. 17% van de Vlaamse bouwbedrijven werkt met minder personeel, 8% met meer. 12% denkt binnenkort meer werknemers in dienst te hebben, terwijl 14% zegt dat het er minder zullen zijn. Hun plaats wordt steeds meer ingenomen door de groeiende groep zelfstandigen, Belgische en buitenlandse, die hier als onderaannemer ingeschakeld worden. De bouw heeft dringend nood aan een ernstige loonlastenverlaging om de verdere afkalving van de werkgelegenheid in de sector te stoppen. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse