Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwomzet daalt, aantal aanbestedingen blijft op peil

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwomzet daalt, aantal aanbestedingen blijft op peil

© ©bannafarsai - stock.adobe.com

De Belgische economie krimpt in het tweede kwartaal van 2020 met 12,2 %. De bouwsector is één van de hard getroffen sectoren. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nationale Bank van België. Voor aannemers die voor overheden werken is er evenwel goed nieuws: het aantal openbare aanbestedingen blijft nagenoeg op peil.
De raming door de Nationale Bank van het bruto binnenlands product (bbp) naar volume, gezuiverd voor seizoen- en kalenderinvloeden, nam als gevolg van de covid-19-crisis in het tweede kwartaal van 2020 met 12,2% af ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
 
Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 daalde het bbp met 14,5%. Volgens een eerste inschatting van de Nationale Bank is de daling van de economische bedrijvigheid in vergelijking met het voorgaande kwartaal ongeveer even sterk in de industrie, de bouw en de diensten: de toegevoegde waarde daalde er met respectievelijk 13%, 13,3% en 11,8%.

Overheid

Voor bedrijven die producten of diensten leveren aan de overheid is er hoopgevend nieuws. Uit cijfers van Bouwkroniek en EBP blijkt dat er in het eerste semester van 2020 niet minder dan 9.253 overheidsopdrachten aangekondigd werden. Dat is slechts afgerond 2% minder dan in 2019. Daarmee toont werken voor de overheid zich als een stabiele markt. Wel waren er in de eerste helft van dit jaar opvallend veel wijzigingen aan gepubliceerde overheidsopdrachten, liefst 25% meer dan in 2019. Door de lockdown onder de viruscrisis werden bv. sommige aanvangsdatums of opleveringsdatums aangepast.

Trends

In deze stabiele markt zijn er toch enkele trends vast te stellen. Bouwopdrachten en het leveren van apparaten staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats bij het aantal aanbestedingen. Terwijl de sector van de materialen in mei nog op de derde plaats kwam, neemt in juni de sector van de informatica die stek in.
 
Bij de bouwopdrachten gaat in juni de hoofdmoot naar het optrekken van gebouwen, op de voet gevolgd door wegenwerken. Op de derde plek, maar in aantal veel minder, komen studies en advies. Als we dan in de cijfers van Bouwkroniek en EBP kijken naar de gebouwen zien we dat bijna een derde betrekking heeft op niet-gespecifieerde gebouwen. De top 3 wordt vervolledigd door onderwijs en woningen. Verdeeld over het type werken staat elektriciteit op kop met 18%, gevolgd door schrijnwerk en sanitair.
 
Als we de wegenwerken splitsen volgens type staan in juni de algemene wegenwerken (niet-gespecifieerd) op kop, gevolgd door de rioleringswerken en omgevingsaanleg. De sector grondwerken stond in mei nog op de tweede plaats en tuimelt in de rangschikking van het aantal overheidsopdrachten in juni naar de vijfde plaats.
 
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector lijdt minder onder tweede lockdown

Bouwsector lijdt minder onder tweede lockdown

Uit een analyse van Belfius Research blijkt dat de bouwsector het goed bleef doen in november. In december viel het herstel echter stil. Het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw en bijkomende investeringen in overheidsinfrastructuur zijn[…]

18/01/2021 | Corona
Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Bouwbedrijven starten 2021 zonder optimisme

Bouwbedrijven starten 2021 zonder optimisme

Gemeenten zien spaarpot verkleinen, maar zijn sterk genoeg om crisis te doorstaan

Gemeenten zien spaarpot verkleinen, maar zijn sterk genoeg om crisis te doorstaan

Meer artikels