Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwomzet daalt, aantal aanbestedingen blijft op peil

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwomzet daalt, aantal aanbestedingen blijft op peil

© ©bannafarsai - stock.adobe.com

De Belgische economie krimpt in het tweede kwartaal van 2020 met 12,2 %. De bouwsector is één van de hard getroffen sectoren. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nationale Bank van België. Voor aannemers die voor overheden werken is er evenwel goed nieuws: het aantal openbare aanbestedingen blijft nagenoeg op peil.
De raming door de Nationale Bank van het bruto binnenlands product (bbp) naar volume, gezuiverd voor seizoen- en kalenderinvloeden, nam als gevolg van de covid-19-crisis in het tweede kwartaal van 2020 met 12,2% af ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
 
Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 daalde het bbp met 14,5%. Volgens een eerste inschatting van de Nationale Bank is de daling van de economische bedrijvigheid in vergelijking met het voorgaande kwartaal ongeveer even sterk in de industrie, de bouw en de diensten: de toegevoegde waarde daalde er met respectievelijk 13%, 13,3% en 11,8%.

Overheid

Voor bedrijven die producten of diensten leveren aan de overheid is er hoopgevend nieuws. Uit cijfers van Bouwkroniek en EBP blijkt dat er in het eerste semester van 2020 niet minder dan 9.253 overheidsopdrachten aangekondigd werden. Dat is slechts afgerond 2% minder dan in 2019. Daarmee toont werken voor de overheid zich als een stabiele markt. Wel waren er in de eerste helft van dit jaar opvallend veel wijzigingen aan gepubliceerde overheidsopdrachten, liefst 25% meer dan in 2019. Door de lockdown onder de viruscrisis werden bv. sommige aanvangsdatums of opleveringsdatums aangepast.

Trends

In deze stabiele markt zijn er toch enkele trends vast te stellen. Bouwopdrachten en het leveren van apparaten staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats bij het aantal aanbestedingen. Terwijl de sector van de materialen in mei nog op de derde plaats kwam, neemt in juni de sector van de informatica die stek in.
 
Bij de bouwopdrachten gaat in juni de hoofdmoot naar het optrekken van gebouwen, op de voet gevolgd door wegenwerken. Op de derde plek, maar in aantal veel minder, komen studies en advies. Als we dan in de cijfers van Bouwkroniek en EBP kijken naar de gebouwen zien we dat bijna een derde betrekking heeft op niet-gespecifieerde gebouwen. De top 3 wordt vervolledigd door onderwijs en woningen. Verdeeld over het type werken staat elektriciteit op kop met 18%, gevolgd door schrijnwerk en sanitair.
 
Als we de wegenwerken splitsen volgens type staan in juni de algemene wegenwerken (niet-gespecifieerd) op kop, gevolgd door de rioleringswerken en omgevingsaanleg. De sector grondwerken stond in mei nog op de tweede plaats en tuimelt in de rangschikking van het aantal overheidsopdrachten in juni naar de vijfde plaats.
 
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wet regeling coronaschade bij overheidsopdrachten hapert

Wet regeling coronaschade bij overheidsopdrachten hapert

De coronamaatregelen hadden een negatieve impact op de bouwwerven van heel wat aannemers. Bouwbedrijven kunnen wel een claim voor vergoeding indienen bij de aanbestedende overheid, maar die moet individueel afgehandeld worden. In juli 2020 werd[…]

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

Goedgevulde orderboeken bij zwembadbouwers

Goedgevulde orderboeken bij zwembadbouwers

Meer artikels