Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwmaterialenhandel heeft aandacht voor de digitale transitie en de mobiliteit

Gerelateerde onderwerpen :

,
Bouwmaterialenhandel heeft aandacht voor de digitale transitie en de mobiliteit

© fineart-collection

De Europese regels en voorschriften, de digitale transitie, het prangende mobiliteitsprobleem en de toekomst van Europa in het licht van o.m. de brexit en de invoer van buitenlandse bouwmaterialen en arbeidskrachten vormen belangrijke aandachtspunten voor de Europese bouwmaterialenhandel.

 Dat benadrukte Marnix Van Hoe, secretaris-generaal van Ufemat (European Association of National Builders’ Merchants Associations and Manufactures), op woensdag 4 juli in Parijs tijdens de rondetafel van Bricomag over de toegevoegde waarde van de handel in bouwmaterialen.

“Waar staat de bouwmaterialenhandelaar in 2025 volgens de strategische visie van Ufemat? We leveren de gepaste producten en informeren onze klanten in de bouwketen. Hierbij vormen we de belangrijke tussenschakel tussen de aannemer en de fabrikant enerzijds en tussen de klant en de architect/ingenieur anderzijds”, verklaarde Marnix Van Hoe. Aan de hand van een ‘function matrix’ toonde hij bij welke business de bouwmaterialenhandel betrokken is (producten klaar voor de markt, marketing en branding, advertising, productpresentatie op locatie, acquisities, technisch advies, commercieel advies, winkelsluitingen, leveringen, het beheer van bouwafval, voorraad voor klanten, invoicing of facturatie, de naverkoop, opleiding) voor welke klantengroepen (private, professionele en projecten; telkens onderverdeeld in handelaars en de industrie).

“Europa is de grootste driver van verandering en is het belangrijkste element van verandering geworden in onze business; denk maar aan de GDPR (95/46/EC gewijzigd door EU 2016/679/EC), de Package regulation (94/62/EG gewijzigd door de richtlijn 2004/12/EG), de Energie-efficiëntierichtlijn (Energy efficiency regulation; EU-richtlijn 2010/31-EPB), de Construction Products Regulation (Bouwproductenrichtlijn; CPR nr. 305/2011) en de ladingzekering (Loading security; EN 12195-1 (2009)). Is de GDPR (General Data Protection Regulation of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)) de kip met de gouden eieren?”, vroeg de secretaris-generaal van Ufemat zich af.

Daarnaast zit alles tegenwoordig in de lucht, besefte Marnix Van Hoe, verwijzend naar de digitale revolutie. Zo publiceert de Fema de prijslijsten op haar website, werkt de GS1(Global Standards One) als wereldwijde organisatie aan het ontwerp en de invoering van standaarden voor elektronische communicatie tussen bedrijven en is ook het businessmodel van de National Merchant Buying Society (NMBS), de meest succesvolle handelsgemeenschap en inkoopgroep voor onafhankelijke bouwers en handelaars in het Verenigd Koninkrijk, elektronisch gestuurd.

Als NMBS-lid neem je nog steeds rechtstreeks contact op met de leverancier om je bestelling te plaatsen; het enige dat je moet doen, is de facturatieroute (NMBS-account of direct) samen met je NMBS-rekeningnummer opgeven. Vervolgens wordt de bestelling op jouw verzoek afgeleverd (in je gebouwen of direct op de site). De leverancier zal dan aan de NMBS factureren, die de factuur zal verwerken en aan jou als lid doorgeven. De NMBS verbindt zich er vervolgens toe om de leverancier te betalen, met de betaling die kort daarna van het lid wordt ontvangen.

De secretaris-generaal van Ufemat belichtte tevens de Omnimat-structuur (Omnimat by Andimac) met PIM (Product Information Management) als belangrijk kanaal tussen de Central DDBB en de leveranciers (toelatingen beheren, helpen bij het verbeteren van informatie, toezicht, beveiliging van data, …) en tussen de Central DDBB en het distributiekanaal.

Highway to hell

Onder het motto ‘Highway to hell’ stond Marnix Van Hoe eveneens stil bij het verkeer op autowegen. “25% van het vrachtwagenvervoer is gelinkt aan de bouwsector. Gemiddeld worden zestig tot tachtig bewegingen per bouwwerf geteld. Grote vrachtwagens rijden zich echter vast in de stadscentra”, wist hij.

Het London Construction Consolidation Center (LCCC) ging van start in 2005 en deed het aantal voertuigen die de stad inreden (trucks, bussen, enz.) met 68% dalen, drukte de gemiddelde rijtijden per leverancier met twee uur en drong de CO2-uitstoot terug met 75%. Het huldigt het principe ‘Vandaag leveren we de productie van morgen’ en staat borg voor een veel meer betrouwbare levering.

Marnix Van Hoe brak tevens een lans voor een dapper nieuw Europa. "Een belangrijke stroom van materialen komt samen met de massale toestroom van buitenlandse arbeid onze richting uit. Vaak zijn deze materialen niet gecertifieerd en dragen ze geen CE-conformiteitsmarkering”, besefte hij. Daarnaast wees de secretaris-generaal van Ufemat op de impact van de brexit op de Europese economie in de bouwsector en versus de nieuwe leden in Oost-Europa.

Van donderdag 25 tot zaterdag 27 oktober organiseert Ufemat i.s.m. de Associação Portuguesa dos Comerciantes de Materiais de Construção (APCMC) het reeds zestigste Ufemat-congres in Lissabon, met verblijf in het luxueuze vijfsterrenhotel Tivoli Avenida Liberdade, gevestigd in een gebouw uit de jaren ’30 van vorige eeuw aan de Avenida da Liberdade en voorzien van een rooftop bar met panoramisch uitzicht op de Portugese hoofdstad. ‘Change - Challenge and opportunity’ (‘Verandering - uitdaging en kans’) vormt er het conferentiethema. Hierbij wordt gefocust op ‘Dienstverlening in de stad, de duurzame levering van bouwmaterialen in stedelijke regio’s’. “Renovatie wordt een belangrijk deel van onze markt. Steden breiden uit door de groei van hun bevolking. Specifieke bouwbehoeften worden steeds meer vereist. De bouwmaterialenhandelaar moet alle huidige verplichtingen opnemen in zijn serviceaanbod. Centrale consolidatiecentra doen hun intrede evenals specifieke samenwerkingsvormen tussen bouwpartners, elektrische en kleinere bevoorradingsvoertuigen, kleinere verpakkingen, satelliettoonzalen, ...”, opperde de secretaris-generaal van Ufemat.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Xthermo publiceert brochure brandveiligheid buitengevels

Brandveiligheid is één van de belangrijkste aspecten voor gevels. De beruchte ramp met de Grenfelltoren in London in juni 2017 zorgde voor extra aandacht voor deze thematiek. Ook vandaag zitten aannemers, architecten en andere[…]

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Zuhal Demir komt naar de Vlariodag

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Recordaantal bezoekers voor Matexpo

Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals verenigt de hele sector

Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals verenigt de hele sector

Meer artikels