Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwinnovatie 2017 bouwt aan de woning van de toekomst

Gerelateerde onderwerpen :

,
Bouwinnovatie 2017 bouwt aan de woning van de toekomst

PUUR Prof brengt bouwprofessionals samen

Van 20 tot en met 22 januari en van 27 tot en met 29 januari kunnen bouwers en verbouwers zich weer in de Ethias Arena aan de Gouverneur Verwilghensingel 70 in Hasselt laten informeren en inspireren tijdens de jaarlijkse Limburgse bouwbeurs Bouwinnovatie. Liefst 215 deelnemers bezetten er een beursoppervlakte van 13.500 m2, waardoor de voorziene ruimte volledig is ingenomen. De ruim 25.000 verwachte bezoekers kunnen er tevens deelnemen aan wedstrijden met een prijzenpot ter waarde van 16.600 €.

Dat Bouwinnovatie een populaire beurs is, blijkt uit de cijfers: 87% van de exposanten is tevreden over zijn deelname, 83% spreekt van een geslaagde beursdeelname, 91% vindt de promotiecampagne geslaagd, 83% is tevreden over de organisatie en 88% vindt de vernieuwde website een toegevoegde waarde.

Dankzij deze volledig vernieuwde website krijgt de exposant een hedendaags forum om zichzelf uitgebreid te presenteren aan de beursbezoekers. Hij kan beelden, folders en zelfs een filmpje aan zijn profiel toevoegen en via een login-principe alles zelf beheren.

In plaats van de ‘Dag van de Bouwprofessional’ organiseert Bouwunie Limburg op  de eerste beursdag PUUR Prof in de aanpalende Grenslandhallen. Deze nieuwe eendagsbeurs voor de beursprofessional blijft het netwerkmoment bij uitstek in de bouwsector op de beurs. PUUR Prof richt zich tot de deelsectoren in de professionele bouwwereld, architecten en studiebureaus, waarbij bezoekers de kans krijgen om fabrikanten en leveranciers persoonlijk te ontmoeten. Tijdens dit nieuwe beursconcept in Limburg staan uitwisseling van kennis en praktijkervaring centraal. Via live demonstraties en workshops wil Bouwunie Limburg haar leden en andere bouwbedrijven de nieuwste producten en oplossingen laten ontdekken, terwijl behalve fabrikanten en leveranciers ook verschillende opleidingspartners en instanties zoals het WTCB, PXL (studenten Bachelor Bouw) en de VDAB Limburg aanwezig zullen zijn. Op elke standplaats is een demo- en praktijkruimte voorzien.

Bezoekers van PUUR Prof die zich vooraf online registreren maken kans op één van de twee opleidingscheques ter waarde van 500 €. Bouwprofessionals kunnen op vrijdag 20 januari van  15 tot en met 21 uur de beurs gratis bezoeken in combinatie met een bezoek aan PUUR Prof.

Deze eerste beursdag wordt in de Versuz afgesloten met de vierde Nacht van de Bouwvakker, het netwerkevent voor de bouw. Hierbij worden ook de awards voor meest verdienstelijke bouwvakker en werkgever en een nieuwe award voor het meest verdienstelijke bouwbedrijf (zelfstandige/eenmanszaak) evenals de traditionele architecten- en persprijs uitgereikt.

Slimme woningen

Ook deze editie van Bouwinnovatie staat in het teken van een beursthema dat eenieder aanbelangt. Bouwinnovatie 2017 belicht de woning van de toekomst, waarbij de nieuwste technologieën aan bod komen. Een woning van de toekomst is een slimme woning die met duurzame materialen en technieken is gebouwd. Een nieuwbouw biedt van bij het begin alle mogelijkheden om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden of het comfort naar wens aan te pakken. Bij een renovatie lonen investeringen in energiezuinigheid meer de moeite. Toch is het bij een verbouwing mogelijk om de ganse bouwschil helemaal in te pakken en ventilatie te voorzien. Binnenskamers zijn evenveel kwalitatieve comfortaanpassingen mogelijk, zoals domotica. De slimme woning laat zich bedienen met apps via je smartphone.

Bouwinnovatie organiseert traditioneel i.s.m. diverse exposanten en Het Belang van Limburg elk jaar een bezoekerswedstrijd. Tijdens deze editie maakt één bezoeker kans op een Ixina-keuken van 12.500 € (stand 256). In het kader van het beursthema organiseert Bouwinnovatie samen met enkele exposanten nog een extra wedstrijd met een prijzenpot van 4.100 €. Op stand 630 (‘Woning van de toekomst’) worden diverse nieuwe technologieën voorgesteld inzake ventilatie, warmtepompen, alarm, isolatie, … De wedstrijdformulieren zijn verkrijgbaar aan de ingang van de beurs en op de stand van Ixina, Het Belang van Limburg en op stand 630. Bij de beursthema-wedstrijd zijn een alarmsysteem van Prosec Security Systems (stand 152) en een ventilatie-unit van Vasco (stand 630) te winnen.

Op 27 januari, tijdens de tweede vrijdag van Bouwinnovatie, is een nocturne gepland waarbij de beurs open blijft tot 23 uur. Vanaf 18 uur worden de bezoekers bovendien tijdens een happy hour getrakteerd op een gratis drankje en ook de exposanten maken van deze gelegenheid gebruik om hun klanten en relaties extra te verwennen. Bouwinnovatie bestaat daarenboven 35 jaar en trakteert met bubbels.

Bouwinnovatie wordt georganiseerd door Bouwinnovatie vzw, Maastrichtersteenweg 254 in 3500 Hasselt, tel. 0471 38 12 31, fax 011 23 35 08, info@bouwinnovatie.be en www.bouwinnovatie.be.

De beurs is geopend op vrijdag 20 januari van 15 tot 21 uur, op zaterdag 21 en zondag 22 januari van 10 tot 19 uur, op vrijdag 27 januari van 15 tot 23 uur en op zaterdag 28 en zondag 29 januari van 10 tot 19 uur. Kinderen tussen 3 en 10 jaar kunnen zich onder begeleiding uitleven in het ballenbad, in het knutsel- of tekenhoekje of bij een leuke video. Online kost een inkomticket 8 €, aan de kassa betaal je 10 €. Kinderen tot twaalf jaar vergezeld van hun ouders mogen gratis binnen.

 

 

PXL-studenten verkopen bouwproducten

Ook dit jaar stelt een nieuwe lichting bouwstudenten van Hogeschool PXL op Bouwinnovatie haar eigen bouwgerelateerde producten voor en verkoopt ze aan het publiek en aan bouwbedrijven. Een aantal producten hebben zelfs marktpotentieel.

PXL-docenten Pina Cimino en Frank Joosten zijn trots op hun tweedejaarsstudenten Bouw die een eigen small business project of studentenonderneming runnen. “Zo brengen studenten dit jaar een hamer met een geïntegreerde beitel op de markt, terwijl een bedrijfje zich via een exclusiviteitscontract met een producent op de duurzame reiniging van tegels en stenen stort. Ook speciale rolmeters zijn dit jaar erg in trek, in een aantal handige varianten waarmee je als vakman of doe-het-zelver sneller kunt opmeten en aftekenen”, verklappen ze.

De bouwstudenten brengen ook op PUUR Prof temidden van echte bouwspecialisten hun producten aan de man. “Die deelname maakt het voor hen nog uitdagender en aantrekkelijker. Aangezien vaak Limburgse bouwbedrijven zelf tot hun commerciële doelgroep behoren, is PUUR Prof voor onze studenten een  uitgelezen kans om te laten zien wat ze in hun mars hebben”, meent Frank Joosten.

Small business projects (SBP’s) zijn de miniondernemingen van het hoger onderwijs, gecoördineerd door de vzw Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen). Ze laten jongeren al tijdens hun opleiding zich een reëel beeld vormen van tal van aspecten van het ondernemerschap en de start van een eigen zaak, al wordt vooral de attitude tot ondernemerschap ontwikkeld. De studenten doorlopen in één jaar alle fases van een gewoon bedrijf in een zo realistisch mogelijke context. “Tijdens het afgelopen semester hebben ze een businessplan uitgewerkt, een startkapitaal verzameld door sponsors en aandeelhouders te zoeken en hun product ook technisch vormgegeven. Nu komt de periode van de waarheid: ze gaan effectief verkopen, beurzen bezoeken en boekhouden. Hopelijk voor hen resulteert dat al snel in een mooie omzet en winstcijfers”, licht Pina Cimino toe.

De studenten staan volgens een beurtrolsysteem op Bouwinnovatie en PUUR Prof. Omdat Bouwinnovatie en PUUR Prof samenvallen met de PXL-examens zijn er tijdens het tweede Bouwinnovatieweekend wel minder bouwstudenten aanwezig.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Matexpo rekent op een 'normale' editie

Matexpo rekent op een 'normale' editie

De vakbeurzensector ligt al meer dan een jaar zo goed als volledig stil en ook dit voorjaar is de beurskalender akelig leeg. Eén van de eerste vakbeurzen voor de bouwsector wordt waarschijnlijk materieelvakbeurs Matexpo in Kortrijk, van 8[…]

22/04/2021 | BouwmaterieelMaterieel
De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Publireportage

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Batibouw: voor één keer de digitale hoogmis van de bouwsector

Batibouw: voor één keer de digitale hoogmis van de bouwsector

Techni-Mat legt stevige basis voor tweede editie

Techni-Mat legt stevige basis voor tweede editie

Meer artikels