Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwgrond in overheidsbezit moet op de markt

Bouwgrond in overheidsbezit moet op de markt

'De overheid kan zelf de druk op de stijgende bouwgrondprijzen verlichten indien ze de bouwgronden in eigen bezit op de markt zou brengen.' Dat verklaart Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys naar aanleiding van een bericht in de dagbladpers waarin Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw verklaarde dat over tien jaar de bouwgrond op is en dat het grootste deel van de bebouwbare oppervlakte ondertussen opgebruikt is. Volgens Parys gaat het louter om een perceptie van schaarste. 'Vlaanderen telt minstens 24.388 ha vrije bouwgrond. Daarvan heeft de overheid rechtstreeks of onrechtstreeks 2.526 ha of 10% in portefeuille. Dat zijn meer dan 5.000 voetbalvelden', verklaart het Vlaamse parlementslid.

Lorin Parys (foto), die ook voorzitter van de commissie Wonen in het Vlaamse Parlement is, stelt dat de overheid zelf het goede voorbeeld kan geven door die percelen op een gefaseerde, verstandige manier op de markt te brengen, bv. via verkoop, maar ook via erfpacht aan sociale huisvestingsmaatschappijen. 'Dat zou helpen om de prijs van bouwgrond te verlichten. Die is de voorbije tien jaar immers met bijna 200% gestegen', stelt Parys vast.

Het parlementslid baseerde zich voor zijn onderzoek op informatie die hij opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. 'Voor een goed grondbeleid is een correcte inventarisatie een eerste vereiste. Daar is duidelijk nog werk aan de winkel. Heel wat gemeenten houden immers geen cijfers bij of geven ze niet door aan de Vlaamse administratie. De totale oppervlakte onbebouwde bouwgrond ligt dus nog een stuk hoger. Zo gaan schattingen uit van meer dan 40.000 ha, zonder rekening te houden met woonuitbreidingsgebieden.'

De beschikbare cijfers geven een zicht op slechts 218 gemeenten, die samen dus minstens 2.526 ha bezitten. De provincie Antwerpen spant de kroon met 824 ha, gevolgd door Vlaams-Brabant (586 ha) en Limburg (571 ha). Oost-Vlaanderen registreerde maar 311 ha, West-Vlaanderen bengelt helemaal achteraan met 234 ha.

De top 5 van steden en gemeenten met de meeste publieke bouwgrond bestaat uit Antwerpen (211 ha), Beringen (130 ha), Herentals (66 ha), Maasmechelen (65) en Diepenbeek (60 ha).

De top 5 van gemeenten met de meeste bouwgrond in privéhanden bestaat uit Beringen (433 ha), Aalst (400 ha), Geel (379 ha), Lommel (376 ha) en Balen (360 ha). Afgaande op de cijfers zijn nauwelijks geregistreerde bouwgronden in privébezit over in Linter (0,17 ha), Waarschoot (0,72 ha), Meesen (2,17 ha), Arendonk (2,23 ha) en Lint (2,8 ha).

'Het goede nieuws is dat nog 307.500 percelen bouwgrond beschikbaar zijn volgens een inventarisatie van Ruimte Vlaanderen, goed voor meer dan 600.000 woongelegenheden. Die bieden een ruim voldoende antwoord op de woonvraag op korte en lange termijn.

Maar omdat de beschikbare gronden niet allemaal op de markt zijn, heerst toch een perceptie van bouwgrondschaarste', besluit Parys. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt