Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Hennepisolatie

Een toenemend gebruik van circulair beton, warmtepompen, warmtenetten en isoleren met hennep zijn enkele trends die volgens vastgoedexperts dit jaar helemaal zullen doorbreken. Om de vastgoedsector duurzaam en tegelijk ook betaalbaar te houden, moet dit jaar verder worden gekeken dan de beproefde recepten.
Isoleren met hennep
 
Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir maant eigenaars van een slecht geïsoleerde woning aan om zo snel mogelijk te isoleren. Steeds vaker maken bouwbedrijven gebruik van isolatie-alternatieven, zoals isolatie gemaakt van de hennepplant.
 
“Wij voorzien reeds hennepisolatie voor verschillende vastgoedprojecten. In Molenbeek en Vilvoorde hebben we onlangs duizenden hennepplanten gezaaid op sites waar later gebouwen komen te staan die met diezelfde hennep geïsoleerd zullen worden. Dat isolatiemateriaal is CO2-negatief omdat de planten tijdens de groei CO2 opnemen. De toekomstige gebouwen verbruiken ook minder energie dankzij de isolatie. Bovendien vraagt de hennepplant slechts weinig water en zijn pesticiden of kunstmest zelfs helemaal overbodig”, zegt Frederik Verstraete van hennepproducent ReLife.
 
Hergebruik van beton
 
Wie dit jaar een nieuwe woning bouwt, doet dat mogelijk met gerecycleerd beton uit een oude woning. Steeds meer ontwikkelaars en aannemers schakelen over op het zogeheten ‘circulaire beton’, om hun CO2-impact te verminderen en materiaalschaarste te voorkomen. Circulaire beton wordt geproduceerd met hoogwaardig betongranulaat dat is gemaakt van betonpuin. Het dook de voorbije jaren sporadisch op, maar moest voor elk project opnieuw worden getest en goedgekeurd.
 
“Sinds kort kan het eindelijk op grote schaal ingezet worden zoals op de Komet-site in Mechelen. Het gebruik van circulaire beton zal in 2022 echt doorbreken”, verwacht Frederik Bijnens, algemeen directeur van Democo, een van de grootste bouwbedrijven van ons land.
 
“Het ‘groene’ beton is van gelijkwaardige kwaliteit als de gebruikelijke standaard. Zowel naar stevigheid als naar gebruiksgemak toe, doet het niet onder voor de klassieke alternatieven. Bovendien is het een pak duurzamer werken. We recycleren immers grondstoffen, die bovendien lokaal worden behandeld voor hergebruik. Sterker nog: soms is het zelfs afkomstig van een oude woning die op dezelfde plaats als de nieuwbouw is afgebroken”, aldus Bijnens.
 
Warmtepomp en warmtenet
 
Hendrik-Jan Steeman, specialist energietransitie bij Arcades, stelt dat fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie geleidelijk verdwijnen uit onze woning. Bij steeds meer bouwprojecten zal gebruik gemaakt worden van warmtepompen of warmtenetten. Via deze netten krijgen gebouwen duurzame warmte, afkomstig van geothermie, de industrie of van afvalverbrandingsinstallaties.
 
“Vandaag telt Vlaanderen nog maar 76 warmtenetten, die samen instaan voor minder dan 1% van de warmtevraag. Nochtans zijn ze een sleutelelement om de energiefactuur van de Vlaming onder controle te houden. Op termijn kunnen bijna vier op de tien Vlaamse gezinnen goedkoper en duurzamer verwarmen dankzij restwarmte afkomstig van de industrie”, aldus Hendrik-Jan Steeman.
 
Meer en langer huren
 
Net zoals dat ook het geval is in Duitsland en Nederland zal de huurmarkt in België een steeds grotere rol spelen”, verwacht Johan Krijgsman, de CEO van ERA. De levensstijl van de jongeren van vandaag verandert: ze zoeken meer flexibiliteit en durven gemakkelijker van woning veranderen. Dus stijgt de vraag naar huren. Ook de bevolking blijft groeien. Het aantal gezinnen stijgt zelfs los van die bevolkingsgroei en zijn steeds meer gefragmenteerd.
 
“Het valt op dat er steeds meer particuliere investeerders en zelfs vastgoedfondsen opkomen die volop inzetten op deze nieuwe huurders. Er zullen dus veel nieuwbouwpanden op de markt komen, die kwalitatiever en duurzamer zijn. Daardoor zal er meer én langer gehuurd worden. Het spreekt dan ook voor zich dat we bij ERA op die trend inspelen: als makelaar moet je gedurende de hele levenscyclus van de klant klaar staan met advies, zowel naar huurders als naar investeerders toe”, zegt Johan Krijgsman.
 
Buitenlands verblijf
 
Een tweede verblijf in het buitenland wordt vanaf 2022 op dezelfde manier belast als Belgisch vastgoed. Dat betekent dat het kadastraal inkomen gebruikt wordt om buitenlands vastgoed te belasten en dus niet langer het huurrendement. Volgens Azull, gespecialiseerd in Spaans vastgoed, zal die nieuwe regeling voor veel eigenaars van buitenlands vastgoed voordelig uitvallen.
“Wie vastgoed in het buitenland heeft, zal voortaan doorgaans minder belasting betalen. Hoe hoger het huurrendement van de woning, hoe voordeliger de nieuwe regeling zal uitvallen. Spaans vastgoed is sowieso al enorm populair bij de Belg, maar deze nieuwe regeling zal die populariteit nog een extra boost geven”, verwacht Marleen De Vijt van Azull.
Op de Komet-site in Mechelen wordt circulaire beton voor het eerst op grote schaal ingezet.
Visualisatie van een warmtenet.
In Vilvoorde wordt volop hennep geplant.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Duurzaam bouwen begint met ECOPact

Publireportage

Duurzaam bouwen begint met ECOPact

Met ECOPact biedt Holcim een breed assortiment duurzaam beton aan, met een lagere CO2-afdruk in vergelijking tot standaard beton zonder in te boeten op vlak van prestaties. Bijna 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot heeft te maken met de manier[…]

27/10/2022 | Beton
Het dynamische en geëngageerde OCW-team staat voor jou klaar!

Publireportage

Het dynamische en geëngageerde OCW-team staat voor jou klaar!

Schoolplein in Kortrijk eerste zero waste schoolyard

Publireportage

Schoolplein in Kortrijk eerste zero waste schoolyard

Alfablocs®: de nieuwe muurblokken voor de Belgische markt

Publireportage

Alfablocs®: de nieuwe muurblokken voor de Belgische markt

Meer artikels