Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwen wordt straks duurder

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwen wordt straks duurder

© ©Andreas Gerlach - stock.adobe.com

Bouwmaterialen worden vanaf 1 januari duurder, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij haar leden-bouwbedrijven. Volgens de beroepsvereniging kondigen leveranciers nu al prijsstijgingen aan voor zowat alle materialen. Aannemers zullen dat in hun nieuwe contracten doorrekenen aan de klant, wat betekent dat bouwen binnenkort ook duurder wordt.

Bouwunie schat dat de bouwkosten gemiddeld met 4,54% stijgen; dat is meer dan het dubbele van de inflatie. Voor een doorsneewoning met een kostprijs van 345.000 € komt dat neer op een meerprijs van 15.600 €. Voor beton, cement, asfalt, roofing en verf gaat het zelfs om verhogingen met 8 tot 15%. Bouwaannemers ontvangen elk jaar rond deze tijd de nieuwe prijslijsten van hun materialenleveranciers. Die vormen vanaf 1 januari de basis voor hun eigen contracten met particuliere bouwers, bedrijven of overheden.

De leveranciers schrijven de prijsstijgingen toe aan de schaarste aan bepaalde grondstoffen, wat langere leveringstermijnen met zich brengt, en aan de fors gestegen transportkosten. Zand en cement worden vaak vervoerd met schepen. Door de lage waterstand in de rivieren afgelopen zomer konden de schepen minder zwaar geladen worden dan gewoonlijk, wat leidt tot hogere prijzen. Het gevolg is dat aannemers waarschijnlijk minder geneigd zullen zijn met vaste prijzen te werken en dat ze meer prijsherzieningsmechanismen inbouwen in hun contracten, al zullen flexibele prijscontracten eerder in de zakelijke markt dan bij particulieren worden ingezet.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Speciale textieldoeken voor geveltuinen

Speciale textieldoeken voor geveltuinen

Het Belgische beursgenoteerde textielbedrijf Sioen Industries uit Ardooie komt op de markt met hightechdoeken die uiterst geschikt zijn voor de creatie van verticale geveltuinen en daktuinen. Het bedrijf verwacht veel van de nieuwe techniek die[…]

Nieuwe montagelijm voor poreuze materialen

Nieuwe montagelijm voor poreuze materialen

Nieuwe bescherming voor stalen wapening

Nieuwe bescherming voor stalen wapening

Lijmen, kitten en pu-schuim zonder oplosmiddel

Lijmen, kitten en pu-schuim zonder oplosmiddel

Meer artikels