Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwen in Brussel werd op één jaar tijd 8% duurder

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwen in Brussel werd op één jaar tijd 8% duurder

(c) Arcadis

Bouwen is in Brussel het voorbije jaar flink duurder geworden. De bouwkosten stegen daar met 8% tegenover een jaar geleden. Daarmee is Brussel vandaag de achtste duurste hoofdstad van Europa om in te bouwen. De hogere bouwkosten zijn vooral te wijten aan de verplichting om bijna-energieneutraal te bouwen, de inflatie, duurdere bouwmaterialen en hogere loonkosten. Dat blijkt uit de International Construction Costs Index 2021 van Arcadis.
De Construction Costs Index van advies- en ontwerpbureau Arcadis is een studie die honderd wereldsteden vergelijkt. Wereldwijd staat Brussel op de 32ste plaats. Genève, Londen en Kopenhagen zijn de duurste steden om te bouwen. De goedkoopste zijn de Indiase steden Mumbai, New Delhi en Bangalore.
 
Met zijn achtste plaats bij de Europese hoofdsteden laat Brussel heel wat andere steden zoals Berlijn (9), Amsterdam (11), Rome (12), Lissabon (18), Madrid (22) en Athene (25), achter zich. In de vorige International Construction Costs Index  stond Brussel nog op de 37ste plaats in de rangschikking van duurste steden om in te bouwen. De stijging van 8% van de bouwkosten is een gemiddelde voor de ganse bouwsector, dus niet enkel voor bv. de sector van de woning- of appartementsbouw.
 
“Er zijn verschillende oorzaken voor deze stijging van de bouwkosten. De inflatie en de hogere materiaal- en loonkosten zijn enkele redenen, maar de grootste oorzaak is de invoering van verplichting om sinds dit jaar enkel nog bijna-energieneutraal te bouwen. Bouwheren hebben in 2020 immers niet gewacht op de inwerkingtreding van deze verplichting en hebben hun bouwplannen al aangepast aan de nieuwe wetgeving”, stelt Rik Menten, director Buildings Arcadis België.
 
Arcadis, naar eigen zeggen marktleider in bouwkostenbeheer, verwacht ook niet dat de bouwkosten de komende jaren zullen dalen. Europa legt de lat immers hoog in de strijd tegen de opwarming van de aarde. De Europese klimaatdoelstellingen gaan uit van een vermindering van de C02-uitstoot met 55% tegen 2030. Dat is enkel mogelijk als we nog energiezuiniger en milieubewuster bouwen, met hoogtechnologische - en dus duurdere - bouwmaterialen. Het Brusselse Gewest heeft bovendien met Plage een bindend kader uitgewerkt dat zowel eigenaars als huurders van grote gebouwen verplicht om vooraf vastgelegde doelstellingen voor een lager energieverbruik te halen.

Brussel

Ondanks het feit dat Brussel een relatief dure stad is om in te bouwen heeft dit geen impact op de populariteit van Brussel bij buitenlandse investeerders. “We noteerden in 2020 ondanks de viruscrisis erg veel grote transacties op de Brusselse vastgoedmarkt. Ondanks hoge bouwkosten blijven de vastgoedprijzen in Brussel aantrekkelijk, vergeleken met de nabijgelegen Europese hoofdsteden. Door de aanwezigheid van de Europese instellingen wordt Brussel gezien als een interessant administratief centrum, zeker nu de Brexit een feit is. Investeerders kiezen ook resoluut voor toekomstgerichte, duurzame en aanpasbare gebouwen”, zegt Rik Menten.

Duurzaamheid

Net zoals vele andere sectoren heeft ook de Belgische bouwsector vorig jaar te lijden gehad onder de viruscrisis. Door de lockdowns, de strenge veiligheidsmaatregelen en de vertraagde aanvoer van bouwmaterialen door productieproblemen in sommige fabrieken noteerde de bouwsector in 2020 een daling van de activiteit met 3,8%.
 
“Duurzaamheid moet de motor worden van het herstel. Europa heeft een fors relancebeleid uitgewerkt en maakt 5,95 miljard € vrij voor België. Vlaanderen doet er met het relanceplan Vlaamse Veerkracht nog een forse schep bovenop en investeert 1,2 miljard € in duurzaamheid. Het gaat dan vooral om projecten rond waterstof en de renovatie en isolatie van (sociale) woningen en overheidsgebouwen. We moeten vooral ons gebouwenpatrimonium ingrijpend renoveren om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Onze gebouwen zijn vandaag immers verantwoordelijk voor 36% van de CO2-uitstoot en 40% van het energieverbruik”, weet Rik Menten.
 
De bouwsector is traditioneel een conservatieve sector, maar ook hier is de digitalisering niet meer weg te denken. Werken in BIM, ontwerpen in digital twins, data analytics, artificiële intelligentie en virtual reality geven essentiële inzichten in het ontwerp, de kosten en het onderhoud van gebouwen.

Index

Arcadis vergelijkt met zijn International Construction Costs Index elk jaar honderd wereldsteden inzake bouwkosten. Om de vergelijking te kunnen maken tussen de steden zijn de kosten geïndexeerd, waarbij Amsterdam geldt als 100. Behalve de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen. In het rapport werden dit jaar ook een aantal nieuwe steden opgenomen, zoals Oslo, Wenen, Nice, Memphis, Ho Chi Minh en Kiev.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Het Brusselse Gewest verleent een bouwvergunning voor de realisatie van een openbare instelling voor jeugdzorg. Die wordt gebouwd op de site van het oude Victor Horta-internaat, op de hoek van de Van Volxemlaan en de Brusselsesteenweg. De[…]

20/06/2022 | ProjectenRenovatie
Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Meer artikels