Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwen en wonen volgens bio-ecologische principes

Gerelateerde onderwerpen :

,

Aan de Odisee Hogeschool in Gent start op 13 september een nieuwe editie van het postgraduaat Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen, waarbij de combinatie van energiezuinig bouwen en een duurzaam woonbeleid wordt bestudeerd. De cursisten bekijken hoe betere organisatie inzake water- en materialengebruik mogelijk is en er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het creëren van een gezond binnenklimaat.

Voorts wordt de praktijk geschetst van een doordachte ruimtelijke ordening en stedenbouw, waarbij het algemeen welzijn en de belangrijke sociale aspecten niet uit het oog worden verloren. Deelnemers leren de bestaande evaluatie-instrumenten correct hanteren, maar ook de wetenschappelijke achtergrond ervan begrijpen. Zo leidt deze opleiding naar praktisch toepasbare inzichten en kennis over verscheidene bijkomende informatiebronnen. Het postgraduaat omvat tevens enkele plaatsbezoeken en een facultatieve studie-uitstap naar enkele duurzame voorbeeldsteden in Nederland, namelijk de fietsstad Houten en de ecowijk van Culemborg EVA-Lanxmeer.

De opleiding richt zich tot architecten, ontwerpers, studiebureaus, aannemers, bestekschrijvers, overheidsinstanties, financiële deskundigen en onderzoekers in alle sectoren van de bouwwereld en de ruimtelijke ordening. Kandidaten met een bachelor- of masterdiploma worden toegelaten tot de opleiding. Dit postgraduaat biedt hen de mogelijkheid om zich te verdiepen in en zich te onderscheiden in duurzaam bouwen. Studenten komen in contact met verschillende experts in dit vakgebied waardoor een nieuw netwerk ontstaat.

De opleiding start op 13 of 20 september en duurt tot ongeveer eind april. De lessen hebben wekelijks plaats op dinsdag van 13.15 u. tot 21.30 u. Tijdens de pauze is een broodjeslunch voorzien. De cursusreeks wordt gegeven in de Technologiecampus, Gebroeders De Smetstraat 1 in 9000 Gent. Een evaluatie over de kennis (theorie en praktijk) gebeurt op het einde van de opleiding via een schriftelijke evaluatie met meerkeuzevragen. Ter voorbereiding van het eindwerk schrijft de cursist een oriënterende nota. Het eindwerk wordt voorgelegd en gepresenteerd aan de examenjury.

Odisee stelt de eerste lesdag open voor kandidaat-studenten die twijfelen of deze opleiding wel voor hen geschikt is. Je kan deze lesdag vrijblijvend meemaken en achteraf nog beslissen of je het volledige engagement wil aangaan. Je kan je inschrijven voor de eerste lesdag via heidi.poelman@odisee.be.

Dit postgraduaat is erkend als beroepsopleiding en werd door de Orde van Architecten opgenomen in de lijst van erkende activiteiten die meetellen als permanente vorming. De opleiding komt in aanmerking voor betaald educatief verlof. Ze wordt georganiseerd door de Odisee Hogeschool in samenwerking met de KU Leuven, faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen, Technologiecampus Gent en met het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

In 2023 plant Stad Gent de heraanleg van het voetbalveld van Standaard Muide. Dit zal met de aanleg van een warmtenet gepaard gaan: een unicum in een Belgisch openbaar domein. De gewonnen warmte gaat naar de huizen en sociale appartementen die[…]

Duurzaamheid prioritair bij de bouw van nieuwe gevangenis in Haren

Duurzaamheid prioritair bij de bouw van nieuwe gevangenis in Haren

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Meer artikels