Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwen aan nieuwe (woon)oplossingen om langer thuis te wonen

Bouwen aan nieuwe (woon)oplossingen om langer thuis te wonen

AIPA staat voor Ageing in Place Aalst en is één van de zes Zorg-proeftuinen in Vlaanderen. Een zorg proeftuin ' living lab ' vertrekt vanuit de noden van de eindgebruiker en stelt deze centraal. Bij het ontwikkelen van een nieuwe oplossing wordt de eindgebruiker van bij aanvang betrokken, om zijn mening te horen en het idee of de oplossing bij te sturen.

Mensen worden almaar ouder, hebben regelmatig zorg nodig. Wanneer je naar de mensen zelf luistert, blijkt dat zij niet naar een woonzorgcentrum willen. Het liefst blijven ze in hun eigen vertrouwde omgeving wonen, in eigen huis. Maar de woning en de woonomgeving zijn vaak niet aangepast aan de oude dag en zorgbehoefte.

Wat willen mensen' Wat maakt het leven thuis moeilijker' Hoe kunnen we deze moeilijkheden aanpakken' Dat zijn vragen die de Vlaamse Zorg-proeftuinen willen oplossen. Bedrijven die willen inspelen op deze uitdagingen kunnen bij de Zorg-proeftuinen terecht.

Woonzorgprojecten

AIPA focust op de woning en op slimme innovaties die onaangepaste woonsituaties aanpakken, zodat levenslang thuis wonen mogelijk wordt. Maar AIPA wil uiteraard ook inspelen op uiteenlopende uitdagingen die in de stad en haar omgeving plaatsvinden. In Aalst staan verschillende nieuwe woonzorgprojecten in de startblokken. Daarbij zijn zowel nieuwe woongelegenheden als nieuwe zorgfaciliteiten gepland. AIPA bekijkt samen met ondernemers, zorgactoren en ouderen vraagstukken zoals het levensloopbestendig maken van nieuwe en bestaande woningen, met welke ingrepen in de woning mensen langer in eigen huis kunnen blijven wonen, welke hulpmiddelen in huis het leven kunnen vergemakkelijken.

Testwoning

Zo realiseerde AIPA in Aalst, samen met een partnership van bedrijven (PRoF+), een testwoning. Een leegstaande conciërgewoning werd verbouwd tot een aangepaste flat, ingericht en uitgerust met een aantal ondersteunende diensten en technieken: een woning om langer comfortabel thuis te kunnen wonen. Sleutelwoorden bij de vormgeving en de inrichting van de flat waren toegankelijkheid, gebruikscomfort, onderhoudsgemak, veiligheidsgevoel, huiselijkheid, licht en ruimtelijkheid.

Testen

Mensen kunnen tijdelijk (tussen één week en drie weken) in de woning verblijven om ze uit te testen. Oud, jong, zorgbehoevend, actief, ' geven hun feedback over de inrichting van de woning. Zo kunnen bedrijven en bouwontwikkelaars leren hoe mensen een dergelijke woning ervaren, wat ze goed vinden en wat voor verbetering vatbaar is.

Voorts worden nieuwe oplossingen zoals sensoren in de woning, monitoring van de gezondheidstoestand, ergonomisch meubilair, anti-slipvloeren' uitgetest binnen de Zorg-proeftuin.

Innovaties worden binnen AIPA ontwikkeld en uitgetest, niet enkel voor zorgbehoevenden of ouderen, maar ook samen mét hen. Inwoners van Aalst en omstreken kunnen zich daarvoor aansluiten bij het 'testpanel'. In zo'n panel worden voorgestelde oplossingen niet louter getest, ze worden vanaf het begin mee bedacht en ontwikkeld door de betrokken personen, en dit tijdens zogenaamde 'co-creatie' sessies. Daarnaast beschikken we ook over een aantal woningen waar mensen bereid zijn om nieuwe zaken uit te testen tijdens hun dagelijkse bezigheden.

We betrekken iedere inwoner uit Aalst en omgeving die interesse heeft in levenslang thuis wonen. In eerste instantie is dat de 65-plusser zelf, maar het betreft ook allerlei mensen die de 65-plussers ondersteunen om in eigen huis te blijven wonen: familie, mantelzorgers en professionele zorgverleners. Inmiddels breiden we ons testpanel uit met 'medioren'. Dat zijn mensen die nadenken over hoe ze willen wonen tijdens hun tweede levenshelft.

Partners

AIPA is een publiek-private samenwerking tussen de stad Aalst, het OCMW van Aalst, PRoF+, Sebeco, Televic healthcare, Boone, Voka HC, Zorginnovatiecluster, SHM Dewaco, SHM Denderstreek.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen