Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwbedrijven stellen eigen investeringen uit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwbedrijven stellen eigen investeringen uit

© Richard - stock.adobe.com

Door de prijsstijgingen van bouwmaterialen en leveringsproblemen stellen ruim vier op de tien bouwbedrijven hun eigen investeringen uit. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie bij 382 kmo-bouwbedrijven. “De actuele situatie begint te wegen op onze bouwbedrijven”, zucht gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. 

“Natuurlijk hebben de prijsstijgingen een impact op al wie wil bouwen of verbouwen. Maar mensen vergeten dat ook de aannemers zelf slachtoffer zijn in dit verhaal. Wanneer klanten projecten uitstellen of zelfs annuleren, heeft dat invloed op de rentabiliteit van onze bouwbedrijven. Met alle gevolgen van dien. Het is logisch dat de bouwbedrijven voor hun eigen investeringen nu wat de kat uit de boom kijken. Maar op langere termijn moeten bedrijven blijven investeren en innoveren om overeind te blijven”, stelt Waeytens.
 
De huidige situatie maakt klanten duidelijk onzeker. Zo krijgt de helft van de bevraagde bouwbedrijven minder aanvragen voor nieuwe projecten. Daarnaast vragen steeds meer klanten om het project uit te stellen, te wijzigen of zelfs te annuleren. Als dit zo blijft voortduren, vrezen één op de tien bouwbedrijven voor onvoldoende werk in de nabije toekomst. 
 
Bouwunie begrijpt dat klanten projecten uitstellen of wijzigen, maar benadrukt dat de prijzen niet onmiddellijk zullen dalen, wel eerder stabiliseren. Wachten heeft dus weinig zin. Bovendien moet je een duurzame en energievriendelijke renovatie of nieuwbouw zien als een investering in de toekomst. Hoe sneller je investeert, hoe sneller je minder energie verbruikt en dus minder betaalt. 
 
Omdat de prijzen zo snel stijgen, geraken meer klanten in financiële moeilijkheden. Zo zeggen zes op de tien bouwbedrijven dat ze meer dan vroeger te maken krijgen met laattijdige betalingen of zelfs wanbetaling, wat natuurlijk ook weer een invloed heeft op de eigen economische situatie. 
 
Heel wat bouwwerven en werken lopen vandaag door leveringsproblemen vertraging op. Hierdoor geraken bouwheren die hiervoor een lening hebben lopen in de problemen. Zij kunnen het ontleende saldo door de vertraging namelijk niet binnen de vooropgelegde termijn opnemen, waardoor ze bijkomende kosten hebben bij de bank. 
 
Bouwunie stelt voor om de opnametermijnen kosteloos te verlengen, om de bouwheren te ontlasten. Daarenboven oppert ze dat banken aannemers rechtstreeks betalen en niet langer via de vrijgave van schijven aan de bouwheer. Zo kunnen de bouwbedrijven sneller over hun geld beschikken. 
 
Om te vermijden dat ook de bouwbedrijven lang moeten wachten op hun centen,  is Bouwunie voorstander om de betaling te doen per factuur en niet per gegroepeerde factuur. “Nu wacht de bank vaak tot ze een aantal facturen heeft om een schijf vrij te geven. Maar op die manier moeten bouwbedrijven langer op hun geld wachten. Per factuur betalen, lost dat probleem op”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuvense Materialenbank recupereert 100 ton bouwmaterialen

Leuvense Materialenbank recupereert 100 ton bouwmaterialen

De Materialenbank, een initiatief van de stad Leuven en Atelier Circulern verkoopt gerecupereerde bouwmaterialen. In het eerste jaar na de oprichting in 2021 werd ongeveer 40 ton bouwmaterialen gerecupereerd en dit jaar is ze goed op weg om de[…]

21/11/2022 | Recyclage
Goederenoverslag North Sea Port stijgt met meer dan 9%

Goederenoverslag North Sea Port stijgt met meer dan 9%

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Meer artikels