Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwbedrijven starten 2021 zonder optimisme

Gerelateerde onderwerpen :

,
Bouwbedrijven starten 2021 zonder optimisme

Vorige week meldde Bouwunie dat een derde van de bouwbedrijven problemen ondervond door de quarantainemaatregelen en daardoor het nieuwe jaar moesten beginnen met een valse start en dat hun bouwbarometer weinig goeds voorspelt. Ook de Confederatie Bouw stelt nu vast dat de bouwbedrijven 2021 instappen zonder optimisme. De tweede virusgolf heeft immers een stevige impact gehad op de bouwsector, zo blijkt uit een enquête van de sectorvereniging.
37% van de bouwbedrijven heeft op dit moment minder klantencontacten en dus minder kansen op nieuwe opdrachten. Bovendien zijn de orderboeken meer dan de helft van de bouwfirma’s minder gevuld dan normaal. In februari vorig jaar, vlak vóór het losbarsten van de coronacrisis, beschikten de bouwondernemingen nog over opdrachten voor gemiddeld zes maanden. Nu zijn de orderboeken bij bij 55% van de bedrijven voor minder van drie maanden gevuld.

Personeel

De bouwbedrijven zijn tevens weinig optimistisch voor wat de evolutie van hun personeelsbestand betreft. Zo verwacht 31% van de bouwondernemingen dit jaar een daling van aantal personeelsleden, al rekent 12% daarentegen op een toename. In het algemeen zou het personeelsbestand in de bouwsector met 1,6% afnemen, zo blijkt uit de enquête. 33% van de bouwondernemingen verwacht dit jaar liquiditeitsproblemen.
 
Concreet betekent dit dus dat een derde van de bouwbedrijven kampt met ernstige moeilijkheden: een gebrek aan bestellingen, problemen om de tewerkstelling te behouden en financiële zorgen.
 
“De veralgemeende verlaagde btw op sloop en heropbouw van 21 naar 6%, die begin dit jaar inging en tot 2022 zal gelden, kan onze sector de nodige impulsen geven, maar er zal meer nodig zijn om de bouw er weer helemaal bovenop te helpen”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Investeringen aanmoedigen

“De federale regering zal moeten kiezen voor een beleid dat de investeringen aanmoedigt van gezinnen, bedrijven en overheden in allerlei bouwprojecten die op heel wat beleidsvlakken een effect hebben, zoals wonen, energie- en milieuefficiëntie, stedelijke vernieuwing en mobiliteit”, aldus de Mûelenaere.
 
De Confederatie Bouw dringt aan op een relanceplan met de bouw als centrale actor en volgende concrete maatregelen: het fiscaal stimuleren van energievriendelijke investeringen (via nieuwbouw en renovatie) zoals een verlaagde btw op nieuwbouw, groene leningen, en het opdrijven van investeringen in infrastructuur en overheidsinvesteringen via het Nationaal Pact voor Strategische Investeringen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

De sectorfederatie BouwMaterialenProducenten (BMP) overhandigde op 14 september zijn nieuwe memorandum op de site van Gyproc Saint-Gobain aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. In[…]

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Meer artikels