Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwbedrijf Bostoen denkt na over evolutiewoningen

Bouwbedrijf Bostoen denkt na over evolutiewoningen

Een evolutiewoning is een woning die mits een aantal kleine ingrepen kan mee evolueren met de veranderende gezinssituatie. Bouwbedrijf Bostoen uit Drongen wilde nagaan of dit het ultieme duurzame antwoord is voor de toekomst en schreef een wedstrijd uit voor de interieurstudenten van het Gentse KASK om een evolutiewoning te ontwerpen. Bostoen koos uiteindelijk niet één, maar twee winnaars, die de waarden van het bedrijf het best wisten te integreren in het ontwerp van de evolutiewoning.

De Belg en de baksteen in de maag: het blijft een cliché dat overeind blijft. In vergelijking met onze buurlanden kiest de Belg meestal voor een eigen woning en veel minder voor een huurwoning (72% versus 28%). Bovendien is de Belg ook honkvast: hij verandert niet zo snel van woning. Dat wordt ook gestaafd door recent onderzoek: daaruit blijkt dat de Belg gemiddeld dertig jaar blijft wonen in een eigen woning en dat hij die pas verkoopt en verhuist als zich een wijziging voordoet in de gezinssituatie.

Toch veranderen de noden van consumenten doorheen de verschillende fases van hun leven: van jonge starters, naar koppels met kinderen, over een nieuw samengesteld gezin tot oudere mensen zonder kinderen. Elke fase brengt andere noden mee en de evolutiewoning zou wel eens hét gepaste antwoord kunnen bieden op die veranderende noden.

'Een eigen woning blijft de droom van vele mensen en met Bostoen hebben we er altijd naar gestreefd om die droom betaalbaar te maken en te realiseren op een correcte en transparante manier. Tegelijkertijd houden we de vinger aan de pols, bieden we onze klanten de nieuwste bouwtechnieken en -technologieën en blijven we nadenken over de woning van de toekomst. Dat zou wel eens de evolutiewoning kunnen zijn: mits een aantal kleine ingrepen evolueert die woning immers mee met de veranderende gezinssituatie. Bovendien is het een duurzame oplossing: de beschikbare ruimte voor nieuwe woningen wordt steeds schaarser en daardoor dus ook duurder . En vervolgens gaat verhuizen gepaard met financiële en emotionele stress. Dit is dan ook een piste die we grondig onderzoeken', legt Peter Impe, ceo van Bostoen, uit.

Creatief talent

Voor dat onderzoek ging Bostoen aankloppen bij de afdeling Interieurvormgeving van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. De school wil getalenteerde en gemotiveerde studenten in contact brengen met excellente pedagogen, actieve kunstenaars, vormgevers en theoretici van kunst en vormgeving. De ontwikkeling van de kunsten, onderwijs en onderzoek in een internationaal perspectief zijn haar belangrijkste taken.

'De keuze voor het KASK was inderdaad niet lukraak. Duurzaamheid betekent voor ons werken met lokale aannemers en dus ook met lokaal talent. Bovendien geniet het KASK een goede reputatie inzake creativiteit en als kweekvijver voor talent, precies wat nodig is om na te denken over de woning van morgen', verduidelijkt Peter Impe.

De bachelorstudenten kregen de opdracht om de waarden van Bostoen - een no-nonsense en innovatiegedreven aanpak, transparantie, duurzaamheid en een continu verbeteringsproces ' te integreren in hun ontwerp voor een evolutiewoning. Uit de inzendingen koos Bostoen uiteindelijk twee winnaars: Elise Mensaert en Laura Beulens. Hun ontwerp haalde het omwille van het evolutionaire aspect en het ruimtelijk gevoel ondanks de kleine oppervlakte. Zij mogen op kosten van Bostoen naar Parijs, waar ze toegang krijgen tot de gerenommeerde interieurbeurs Maison&Objet, en er nog meer inspiratie kunnen opdoen om van een gewoon huis een bijzondere thuis te maken.

In zijn veertigjarig bestaan heeft bouw- en familiebedrijf Bostoen er altijd naar gestreefd om als één van de eerste een gepast antwoord te bieden op de veranderende bouwwensen van de consument. Dat was het geval met passiefwoningen en de totaalverbouwing en ook met het concept van de evolutiewoning denkt Bostoen nu al vooruit.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt