Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwbarometer duikt fors omlaag

Bouwbarometer duikt fors omlaag

De bouwbarometer van Bouwunie, waarmee Vlaamse bouwkmo's de bouwconjunctuur beoordelen, neemt in het eerste kwartaal van dit jaar een forse duik tot een magere score van 97,3. Liefst 1,7 indexpunten lager dan in het vorige kwartaal. Daarmee zijn alle optimistische verwachtingen van eind vorig jaar van de kaart geveegd. De gezonde grens van 100 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden, is opnieuw ver weg. Het is vooral de buitenlandse concurrentie die de winstgevendheid en de tewerkstelling aantast.

De sterke daling van de bouwbarometer is te wijten aan een eerder algehele verslechtering van verschillende parameters. Vooral de winstgevendheid en de tevredenheid zijn achteruitgegaan. De concurrentie van en met buitenlanders is bikkelhard en de nieuwe kilometerheffing zorgt voor extra kosten. De evolutie van het werkvolume laat een divers beeld zien. Het huidige werkvolume ligt iets lager dan op het einde van 2015. De vooruitzichten voor de zomer zijn dan weer duidelijk beter, terwijl de orderboekjes ook weer niet zo ver in de tijd gevuld zijn.

Bouwvolume

De daling is niet in eerste instantie te wijten aan het werkvolume. 26% van de Vlaamse bouwkmo's heeft meer werk dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Maar een even hoog percentage heeft minder opdrachten. Eén op de vier verwacht evenwel een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden, terwijl 16% zich minder opdrachten ziet uitvoeren. 47% heeft nog voor hoogstens drie maanden werk, terwijl 35% nog goed zit voor drie tot zes maanden. 18% kan wel nog voor meer dan een half jaar aan de slag. Bij slechts 4% van hen loopt het orderboekje verder dan negen maanden.

Kilometerheffing

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, scoren nog altijd ondermaats. Deze zijn de jongste tijd volgens 32% van de bouwbedrijven gedaald. Meer dan drie op de tien verwachten bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oneerlijke concurrentie speelt daar de grootste rol in. Zo geeft 51% van de bouwbedrijven aan dat deze enkel maar vergroot. Hogere kosten die moeilijk doorgerekend kunnen worden, zetten de prijzen ook onder druk. Dit is het geval met de kilometerheffing. Deze treft de bouwbedrijven twee keer. Ze betalen voor hun eigen vrachtwagens en moeten ook meer betalen voor alle aangeleverde bouwmaterialen en producten. Bij een lopend of vast contract kunnen ze die extra kosten moeilijk verhalen op de klant. Slechts 43% van de bedrijven zegt dat de gehanteerde prijzen winstgevend zijn. 4% werkt zelfs met verlies. Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (32% spreekt van een toename), waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven nog meer in het gedrang komt.

Minder jobs

Terwijl de arbeidsmarkt dankzij de andere sectoren aantrekt, blijft de werkgelegenheid in de bouwsector een buitenbeentje. De jongste drie jaar zijn er in Vlaanderen meer dan 9.000 arbeidersjobs in de bouw verdwenen, een verlies van liefst 9%. Ondertussen zet de daling zich door, maar de mate waarin is wel wat afgenomen. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt vandaag 14% van de Vlaamse bouwbedrijven met minder personeel. 15% denkt tegen de zomer meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag, terwijl 13% zegt dat het er nog eens minder zullen zijn.

Deze bouwbarometer wordt sinds 1996 door Bouwunie gemaakt. De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een vast, representatief bouwbedrijvenpanel van 300 ondernemers waardoor vergelijken over de kwartalen mogelijk is. De bouwbarometer bestaat uit verschillende deelindices. Aan de hand van de verschillende deelindices wordt de algemene bouwkmo-barometer voor Vlaanderen berekend. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur. De huidige bouwbarometer werd begin maart afgenomen. In totaal voltooiden 191 ondernemers de bouwkmo-barometerbevraging.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde