Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouwbarometer bereikt de alarmfase

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouwbarometer bereikt de alarmfase

De vooruitzichten voor de bouw zijn onzeker en weinig rooskleurig. Bijna één bouwbedrijf op drie verklaart minder opdrachten te hebben. De orderboekjes zijn beperkter gevuld. Dat blijkt uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie die nog vóór de tweede lockdown is opgesteld. De beroepsvereniging stelt twee maatregelen voor die de sector onmiddellijk kunnen ondersteunen.
Drie op de tien bouwbedrijven zegt minder opdrachten te hebben dan in het tweede kwartaal. Bijna vier op de tien heeft nog voor minder dan drie maanden werk. Slechts één op de vijf bouwfirma’s zit nog goed voor meer dan een half jaar. 15% van de bevraagde bedrijven denkt de komende maanden mensen te moeten laten gaan.
 
“Dit zijn geen rooskleurige cijfers, onze bouwbarometer kleurt rood. Bovendien is deze bevraging afgenomen vóór er sprake was van een nieuwe lockdown. Intussen zijn ook de toonzalen van de bouwbedrijven verplicht gesloten voor particuliere verkoop. Investeringen mogen nu echter niet stilvallen. Daarom vragen we dat de toonzalen snel weer kunnen openen voor consumenten op afspraak. Ook de drempels om gebruik te kunnen maken van het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw dienen zo snel mogelijk weggehaald te worden”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Administratief kluwen

“Na onze eerste euforie dat de federale regering het verlaagde btw- tarief  voor sloop en heropbouw al vanaf 1 januari 2021 uitbreidt naar gans België, komen we snel terug met onze voeten op de grond nu de details bekend worden. De maatregelen zijn te beperkend om voor een echte economische relance te zorgen en een stevige klimaatinhaalbeweging te maken. Slechts een beperkt aantal mensen zullen van het voordeel gebruik kunnen maken. Bovendien steven we af op een administratief kluwen”, legt Waeytens uit.
 
De grootste doorn in het oog van Bouwunie is dat het verlaagde tarief alleen van toepassing zou zijn voor de eigen en enige woning. Volgens de sectorvereniging vallen hierdoor veel bouwers en verbouwers uit de boot. Wie al een woning heeft, kan niet van het verlaagde tarief genieten en wordt niet aangemoedigd om te kiezen voor sloop en nieuwbouw.
“Het gevolg zal zijn dat nog steeds veel oude woningen gerenoveerd zullen worden aan 6% btw, terwijl in sommige gevallen nieuwbouw energetisch een betere keuze is. De doelstelling van de positieve ecologische impact wordt hier voor een groot deel gemist”, vervolgt de gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
“Daarbij komt dat er veel extra administratie wordt gecreëerd door het verplicht indienen van een verklaring van de bouwheer samen met aannemingscontracten. Dit is eigenlijk een onrealistische verplichting. Een aannemer kan het verlaagde btw-tarief pas vermelden als hij de verklaring van de klant heeft. En in die verklaring moeten de  aannemingscontracten al zijn bijgevoegd. Het is een beetje Kafka”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
 
Bouwunie pleit ervoor om de bestaande regelgeving, die nu van toepassing is in 32 steden en gemeenten, uit te breiden over gans België zonder extra verplichtingen. Waeytens vindt het wel zeer positief dat nu ook bouwpromotoren kunnen gebruik maken van de maatregel en vernieuwbouw kunnen verkopen aan 6% btw. Maar door de drempel van de enige woning wordt wel een administratief kluwen gecreëerd bij verkoop van verschillende appartementen.

Verregaande gevolgen

Als tweede maatregel vraagt Bouwunie om snel particuliere verkoop op afspraak mogelijk te maken in toonzalen.  “Ondernemingen die via hun toonzaal verkopen aan particulieren moeten die verplicht sluiten. Gespecialiseerde doe-het-zelf-winkels zoals verfwinkels en tegelwinkels mogen wel openblijven.
 
“Wij vragen met aandrang om verkopen op individuele afspraak, met toegang tot de toonzaal, toch mogelijk te maken.  Denk aan verkopers van badkamers, sanitair, schrijnwerkerij, interieur en afwerking. Als zij ook zes weken of langer moeten sluiten valt hun verkoop volledig stil. Dit heeft verregaande gevolgen op lange termijn. Het zijn vaak grote investeringen die klanten niet zomaar willen of kunnen online plaatsen. Door te werken op afspraak kan men perfect de veiligheidsmaatregelen respecteren, wellicht beter dan sommige winkels die nu wel mogen openblijven”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels