Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw zet mooiste realisaties in de kijker

Bouw zet mooiste realisaties in de kijker

De Belgische bouwsector blies op woensdag 4 maart naar jaarlijkse gewoonte opnieuw verzamelen in Brussels Expo voor de uitreiking van de Belgian Building Awards. In aanwezigheid van eerste minister Charles Michel werden een reeks aannemers, architecten en studiebureaus en andere bedrijven uit de bouwsector in de bloemetjes gezet.

Architectuur Awards voor gymnasium en compacte hoekwoning

Voor de Architectuur Awards konden bouwheren projecten indienen in de categorieën 'Niet-Residentieel' en 'Residentieel Gebouw'. De jury bestond uit Henk De Smet (De Smet Vermeulen architecten) en Tom Vanhee (Atelier Tom Vanhee), beiden winnaars van de vorige editie van de Belgian Building Awards, Robert Treselj (Atelier d'Architecture Robert Treselj en voorzitter van de Union wallonne des architectes) en Paul Delaby (winnaar Prix Horta 2014).

In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury vijf projecten:

Buurtsporthal Kiel (UR architects, Regis Verplaetse en Nikolaas Vande Keere, Antwerpen);

De Hoorn (360 architecten bvba, Jan Mannaerts, Gent);

Dungelhoeffsite Lier (Architecten Achtergael, Jeffrey Berghman, Gent);

Strategische zoutloods in Grobbendonk (Goossens & Bauwens ir. architecten bvba, Sint-Niklaas);

Gymnasium Kau Ukkel (URA, Yves Malysse en Kiki Verbeeck, Brussel).

De sportzaal van het Atheneum van Ukkel (foto 1) werd uiteindelijk gekroond tot winnaar. In plaats van eenvoudigweg een uitbreiding van de bestaande gebouwen te ontwerpen, kozen de architecten ervoor om de nieuwe turnzaal te integreren in de bosrijke en glooiende omgeving. Hierdoor bereiken de leerlingen het gebouw via een pad tussen de bomen en leidt een steile trap hen naar de ingang op de eerste verdieping. Door die ingreep kon onder meer een permanente tribune in het gebouw worden geïntegreerd.

Om binnen het budget te blijven, kozen de architecten voor zichtbare, onbewerkte materialen als beton, staal, hout en glas. De originaliteit van het project ligt in het sobere en eenvoudige ontwerp. Ondanks de gedeeltelijke ingraving in de heuvel komt het geheel toch licht en verfijnd over. De jury waardeerde vooral de durf om het gebouw van zijn franjes te ontdoen, wat resulteerde in een uiterst strakke vormgeving.

De jury nomineerde in de categorie 'Residentieel Gebouw' vijf projecten:

Het Gielsbos (Dierendonckblancke architecten, Gent);

Loft for (ADN architectures, Brussel);

Weekendhuis Wachtebeke (GAFPA bureau voor architectuur en steden, Gent);

PIB Sint-Amandsberg (URA, Yves Malysse en Kiki Verbeeck, Brussel);

Haringrodestraat (Vermeiren De Coster architecten, Antwerpen).

De eerste prijs in deze categorie ging uiteindelijk naar het project Haringrodestraat (foto's 2 en 3). Het winnende project is een hoekwoning in Antwerpen. De woning is een ode aan de 19de-eeuwse stad, een compact plan op een minuscuul hoekperceel - amper 50 m² grondoppervlakte - met grote, goed bedachte raamopeningen die uitkijken over de stad en de boomkruinen van de stadsboulevard. Een vleugje minimalisme misschien, maar ook warm, huiselijk en knus. De architecten tonen hoe op een intelligente manier kan worden omgegaan met een beperkte stedelijke ruimte en hoe de bestaande bebouwde context versterkt kan worden.

De woning is een ode aan de 19de- eeuwse stad. De jury kende eveneens een speciale vermelding toe aan de vakantiewoning in Wachtebeke van het jonge bureau GAFPA-architecten. Alle modernistische stijlkenmerken manifesteren zich ongedwongen in dit project: vloeren en muren in zichtbare gelijmde houtpanelen, gevels uit gestandaardiseerde multiplex panelen, alles gevat in een ragfijn stalen frame. - LVDB

Barrisol scoort met sculptuurlampen

De Design Award, een initiatief van de Orde van Architecten en de Associatie van Interieurarchitecten, bekroont het bedrijf dat op Batibouw de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Deze jury selecteerde dit jaar Xinnix Door Systems (Onzichtbare akoestische deur), Hansgrohe-Axor (transparante kraan door Philippe Starck) en Barrisol (sculptuurlampen door Ross Lovegrove).

Barrisol werd beloond met de Design Award voor de unieke sculptuurlampen van de hand van de Engelse topdesigner Ross Lovegrove. De jury prees het perfecte evenwicht tussen de organische vorm van het lichtobject, de techniek om de akoestiek in de ruimtes te verbeteren en de integratie van de led-verlichting in het buisvormig kaderwerk. - LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Zeer hoge temperaturen tasten productiviteit bouw ernstig aan

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af