Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de symbolische eerste steen gelegd van het project ‘Vivehof’. Aan de Spoorweglaan in Sint-Eloois-Vijve worden 34 van de meest energiezuinige woningen (energiepeil 0) van Waregem gerealiseerd.
De Vlaamse regering besliste zopas dat in 2026 nieuwbouwwoningen niet langer met aardgas mogen worden verwarmd. Verwarmen met stookolie was al langer uit den boze bij nieuwbouw. De Vlaamse overheid verwacht dat de beslissing om nieuwbouwwoningen vanaf 2026 niet langer aan te sluiten op het aardgasnet een positieve impact zal hebben op onze CO2-uitstoot. Bovendien worden we op die manier minder afhankelijk van de fluctuerende gasprijzen, die vandaag torenhoog zijn. Wie met aardgas verwarmt, ziet zijn energiefactuur deze winter vermoedelijk verdubbelen.
 
Dat hebben projectontwikkelaars Steenoven en Eribo goed begrepen. In Sint-Eloois-Vijve, een deelgemeente van Waregem, realiseren beide bedrijven samen het woonproject ‘Vivehof’. De 34 woningen die op de site aan de Spoorweglaan verrijzen, mogen zonder overdrijven de meest energiezuinige woningen van Waregem worden genoemd.
 
“Met dit project willen we ons visitekaartje als projectontwikkelaar afgeven. Wie hier een woning koopt, zal quasi geen energiekosten hebben. De woningen hebben immers een energiepeil 0. Dat is vér onder de huidige norm voor een nieuwbouwwoning in Vlaanderen, namelijk E-peil 30. Doordat we zo energiezuinig bouwen, betalen de nieuwe bewoners bovendien liefst vijf jaar lang geen onroerende voorheffing”, zeggen Bart Vanderdonckt van projectontwikkelaar Steenoven en Pieter Vandewiele van Eribo.
 
Om van Vivehof de meest energiezuinige woonbuurt van Waregem te maken wordt elke woning uitgerust met een warmtepomp, die elektrisch gestuurd wordt door zonnepanelen, gecombineerd met vloerverwarming. Ventilatie die door sensoren minutieus wordt geregeld en een bijzonder performante isolatieschil maken het technische plaatje compleet.
 
Oase van groen
 
Het nieuwe woonproject wordt niet alleen een voorbeeld voor andere nieuwbouwwijken op het vlak van energiezuinig bouwen en wonen, het wordt ook een oase van groen. De 34 woningen worden ingebed in een parkomgeving rond een centraal, groen plein. Ook de omgeving wordt zo duurzaam mogelijk ingericht. Zo zullen de tuinen gescheiden worden door hagen en niet door afsluitingen. Wagens krijgen een eigen carport aan de rand van de site. De carports hebben ook een berging, zodat bewoners gemakkelijk hun fietsen veilig kunnen stallen.
 
“Het is goed wonen, leven en werken in Waregem. De positieve ‘vibe’ in onze stad vertaalt zich in een forse stijging van het aantal inwoners. In 2030 zal onze stad zelfs 40.200 inwoners tellen. Met dit woonproject realiseren we twee doelstellingen: we werken aan een klimaatvriendelijke toekomst en een lagere CO2-uitstoot in onze stad en er komt extra betaalbare huisvesting bij voor jonge Waregemnaars. Door de samenwerking met het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (WAGSO) zijn de bouwgronden in ‘Vivehof’ liefst 41 procent goedkoper dan in vergelijkbare nieuwbouwprojecten”, verklaart schepen Kristof Chanterie.
 
Alle woningen tellen drie slaapkamers en twaalf woningen hebben zelfs een extra bouwlaag die casco aangeboden wordt. Zo kunnen de kopers van deze woningen deze extra verdieping volledig naar wens inrichten. Steenoven en Eribo willen een eerste reeks woningen van het Vivehof-project klaar hebben tegen midden volgend jaar. De volgende bouwfasen sluiten naadloos aan op de oplevering van de eerste woningen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Meer artikels