Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw van Hof Ter Landa zit op schema

Gerelateerde onderwerpen :

Bouw van Hof Ter Landa zit op schema

Burgemeester van Kruishoutem Joop Verzele mag symbolisch de bediening overnemen bij de plaatsing van het eerste muurelement. (voort vanaf l.) Bart Vanderdonckt en Kürt Vanmarcke kijken nauwlettend toe, net als het Kruishoutemse schepencollege.

Bart Vanderdonckt, ceo bij projectontwikkelaar Steenoven (Alheembouw), en ceo Kürt Vanmarcke van Danilith hebben samen met de Kruishoutemse burgemeester en schepenen plechtig het eerste muurelement gezet van het pps-project Hof Ter Landa, een herontwikkeling achter het gemeentehuis. Met alles samen 84 particuliere en sociale woningen is dit één van de grootste projecten in het centrum van Kruishoutem sinds lange tijd.

Huidig burgemeester van Kruishoutem Joop Verzele herinnerde bij de plechtigheden aan de lange lijdensweg van de herontwikkeling. “Dit project werd 25 tot 30 jaar geleden gestart door wijlen Paul Tant, ongeveer toen ik mijn eerste stappen zette in de gemeentepolitiek. Het was geen makkelijk project. Op de site bevond zich vroeger de schoenenfabriek Ter Landa. Er moesten delen van tuinen onteigend worden en dat verliep niet van een leien dakje. Eigenlijk was dit project zijn tijd een beetje vooruit. Het is pas de jongste jaren dat bouwheren beseffen dat een grote tuin niet voor iedereen nodig is (en zelfs een last kan zijn) en dat we voor het milieu beter compact kunnen gaan wonen”, stelt Verzele.

Snelle verkoop

“De snelle verkoop van de huizen en appartementen van dit inbreidingsproject wijzen er ook op dat de gemeente van bij het begin juist zat met de troeven van dit woonproject inzake mobiliteit. Deze woningen versterken het dorpscentrum en de bewoners zitten op een boogscheut van steden als Deinze, Oudenaarde, Gent en Kortrijk. Tegelijk wordt het hier rustig, want doorgaand verkeer zal er niet zijn”, vertelt Verzele.

Drie fases

“In drie fases komen hier 18 huizen en 42 appartementen. Voor dit project sloegen twee sterke spelers de handen in elkaar. Alheembouw ontplooit zich sinds 1982 in de private en publieke bouwsector als duurzame bouwpartner. Danilith-Delmulle bouwt reeds meer dan 90 jaar huizen en appartementen. Het vertrouwen in elkaar is ook groot. Danilith legt de klemtoon op residentiële ontwikkelingen en haalt voordeel uit zijn lokale verankering in deze streek. Alheembouw heeft dan weer een jarenlange ervaring inzake pps”, vertelt Vanderdonckt.

Hof Ter Landa wordt gebouwd naar de ontwerpen van Atelier MA+P voor de appartementen en Perifer voor de huizen. Voor de Coördinatie in dit project hebben ze de krachten gebundeld tot de Tijdelijke ArchitectenAssociatie Kruishoutem (TAAK).

Fase 1 (dichtst bij de kerk) omvat zes huizen en twaalf appartementen. Het merendeel is reeds verkocht. Deze huizen worden opgeleverd tegen maart 2018, de appartementen tegen de zomer van 2018. Na de bouwvakantie werd gestart met fase 2. Die omvat tien huizen en twaalf appartementen. De derde fase omvat dan nog twee huizen en 18 appartementen. De appartementen hebben twee of drie slaapkamers met terrassen en woonoppervlaktes van 89 tot 158 m². Hier  bevinden zich eveneens ondergrondse bergingen, fietsbergingen en autostaanplaatsen. De huizen beschikken over grondoppervlakten tussen 152 en 285 m². Er zijn halfopen en gesloten woningen met drie slaapkamers, een garage en een zuidgerichte tuin.

Sterke partners

“De werken en zeker ook de verkoop zitten op schema. Voor een onderneming als Danilith is het altijd fijn als je kan werken in eigen streek. We zijn ook blij dat we kunnen samenwerken met een sterke partner als Alheembouw. Het was tegelijk een blij weerzien, want Bart Vanderdonckt was eerder in zijn loopbaan nog actief als directeur van Danilith Nederland”, weet Kürt Vanmarcke van Danilith.

Sociale woningen

Als onderdeel van dit pps-project worden ook nog 24 sociale woningen opgetrokken in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen. Er komen 17 sociale huurwoningen met een ondergrondse parkeergarage en zeven koopwoningen. De plannen werden eveneens getekend door TAAK (MA+P en Perifer), maar de uitvoering is in handen van Bekaert Building Company uit Waregem. Die krijgt 540 kalenderdagen en een budget van 4,27 miljoen € om de klus te klaren.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Twaalf nieuwe en vernieuwde parken in Leuven tegen 2025

Twaalf nieuwe en vernieuwde parken in Leuven tegen 2025

Leuven is vandaag al een groene stad waar et 42% van de oppervlakte bestaat uit tuinen, bossen, parken en ander groen. De komende vijf jaar investeert het stadsbestuur 8 miljoen € in extra groen. Er komen acht nieuwe parken bij. Vier[…]

Voormalig Olympisch terrein Seoel wordt speels parklandschap

Voormalig Olympisch terrein Seoel wordt speels parklandschap

Groen licht voor project Oeverpark in Lokeren

Groen licht voor project Oeverpark in Lokeren

VMSW en Agentschap Wonen-Vlaanderen fuseren

VMSW en Agentschap Wonen-Vlaanderen fuseren

Meer artikels