Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bouw Scheldetunnel Oosterweelverbinding is toegewezen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bouw Scheldetunnel Oosterweelverbinding is toegewezen

(c) Lantis

Lantis, de opdrachtgever voor de Oosterweelverbinding, heeft de opdracht voor de realisatie van de Scheldetunnel zopas gegund aan de tijdelijke handelsvereniging Combinatie Oosterweeltunnel (thv COTU). De eerste voorbereidende werken starten dit najaar. De bouwwerken voor de tunnel zelf beginnen volgens de planning na de zomer van 2021. De bouw van de tunnel zal vijf jaar duren.
De aannemerscombinatie COTU is samengesteld uit de Belgische bouwgroepen DEME, Besix, BAM Contractors en Jan De Nul. Het gaat om een contract van 570 miljoen €. Engie Fabricom neemt zowel het ontwerp als de realisatie en het onderhoud van alle installaties, zoals verlichting, ventilatie, communicatie en brandbeveiliging, voor zijn rekening. Het bedrijf doet daarvoor een beroep op de expertise en ondersteuning van andere Engie-filialen (Tractebel, Axima en Cofely) en andere partners.
 
De omgevingsvergunning die nodig is om de werken op Rechteroever op te starten werd enkele weken geleden ingediend. Het openbaar onderzoek is inmiddels ook gestart. De aannemers moeten echter niet wachten op de vergunning, maar kunnen al na de zomer beginnen met het voorbereidende studiewerk en de inrichting van hun bouwwerven.

Extra overheidsopdrachten

Luc Hellemans, de CEO van Lantis, hoopt de bouwvergunning tegen november op zak te hebben. Als de bezwaren beperkt blijven, kunnen volgens Hellemans tegen eind dit jaar zelfs bijkomend voor 2 miljard € aan werken worden gegund. Dat zou een flinke opsteker zijn voor de bouwsector die door de viruscrisis de orderboekjes zag leeglopen. Overheidsopdrachten zijn dan zeer welkom. Enorme projecten zoals Oosterweel zijn in ons land bovendien zeer zeldzaam.

Belangrijke schakel

De ondertekening van beide contracten is één van de laatste stappen in een voorbereidingstraject dat vijftien jaar geleden begon. Met de toewijzing van de aannemerscombinatie wordt de realisatie van de derde Scheldetunnel in Antwerpen concreet. De tunnel vormt de belangrijkste schakel in de Oosterweelverbinding en is essentieel om de ring van Antwerpen aan de noordkant te sluiten en de ruim 50 jaar oude Kennedytunnel en de Liefkenshoektunnel die ook al 30 jaar dienst doet, te ontlasten.
De tunnel heeft een totale lengte van 1,8 km en vertrekt aan de knoop Sint-Anna op Linkeroever en gaat onder de grond tussen het Sint-Annabos en Blokkersdijk. Ter hoogte van het Noordkasteel op Rechteroever komt hij weer boven en geeft zo aansluiting op de zuidelijke haven en het Eilandje in het noorden van de stad. De tunnel telt twee kokers voor wegverkeer met telkens drie rijstroken. Voor fietsers is een afzonderlijke koker voorzien.
 
De tunnel zal worden gerealiseerd volgens de ‘afgezonken tunnel’‐methode. Hierbij worden acht tunnelelementen van elk ongeveer 60.000 ton gebouwd in de achterhaven van Zeebrugge. Voor dit tijdelijke bouwdok werd vorig jaar een kademuur opgetrokken. De tunnelelementen kunnen daardoor vanuit Zeebrugge via de Noordzee en de Westerschelde naar Antwerpen worden gesleept.
Daar worden ze na elkaar in een vooraf gebaggerde zinksleuf in de Schelde afgezonken. Deze techniek, waarbij de zwaartekracht en de opdrijvende kracht van water voortdurend met elkaar wedijveren, is één van de meest ingenieuze bouwmethodes uit de beton‐ en waterbouw.

Uitdagingen

De aannemerscombinatie thv COTU is zich bewust van de uitdagingen die een dergelijk project, in een technisch moeilijke
omgeving als de Schelde in Antwerpen, met zich brengt, maar vertrouwt op de beschikbare deskundigheid en ervaring om de realisatie van dit koninginnenstuk van de Oosterweelverbinding tot een goed einde te brengen.
 
De Scheldetunnel is het tweede van de vijf onderdelen van de Oosterweelverbinding. Volgens de planning moet de nieuwe tunnel tegen 2026 volledig aangesloten zijn op de Oosterweelverbinding. Na de Scheldetunnel volgen nog het  Oosterweelknooppunt, de Kanaaltunnels en het verdiepen en overkappen van de noordelijke Ring op Rechteroever.
Het voorbereidende traject zette niet alleen in op een betere leefomgeving, maar is ook gericht op het beperken van de hinder en de duur van de werken. In dat kader werden verschillende nutsleidingen op voorhand verplaatst om de bouw van de Scheldetunnel niet te hinderen. Om het verkeer naar de haven zo vlot mogelijk te houden tijdens de werken, legde Lantis in 2018 de Kastelweg opnieuw aan. Zo kan deze als omleidingsweg dienen tijdens de werken.
 
De Oosterweelwerken zijn gestart in 2018 met de herinrichting van de snelwegen op Linkeroever en in Zwijndrecht. Het megaproject zal in principe in 2030 klaar zijn. De totale kostprijs wordt geraamd op 4,8 miljard €, inclusief de overkappingen van de Antwerpse ring.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Meer artikels